Μπάσκετ: Ο νέος χάρτης των κατηγοριών
Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2011 10:43
Συντάχθηκε απο τον/την Sports
Τυπικά η σεζόν για τα εθνικά πρωταθλήματα ολοκληρώθηκε στην αρχή της εβδομάδας. Με την επικύρωση δηλαδή της βαθμολογίας της Α1. Ηταν θεωρητικά και η τελευταία εκκρεμότητα ώστε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ανόδου και του υποβιβασμού των ομάδων στις τέσσερις εθνικές κατηγορίες.
Βέβαια είναι πιθανό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κινήσεις και αποφάσεις, ειδικότερα στην ΑΕΚ, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι τέσσερις κατηγορίες έχουν διαμορφωθεί! Μέχρι να αλλάξουν εκ νέου μέσα στο καλοκαίρι, όπως δηλαδή συνήθως γίνεται κάθε χρόνο με τις αποχωρήσεις ομάδων αλλά και τις συγχωνεύσεις, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φέτος θα αποτελέσει μόδα.
Η Α1, λοιπόν, «έχασε» την ΑΕΚ και τον Ηρακλή και στη θέση τους ανέβηκαν δύο ομάδες της περιφέρειας, ο ΚΑΟΔ και ο ΑΓΟΡ, ανοίγοντας έτσι το χάρτη στην πρώτη κατηγορία που φέτος αναμένεται να έχει εκπροσώπους από πέντε διαφορετικές πόλεις της περιφέρειας.
Αντίθετα πιο κάτω, στην Α2, μειώθηκαν οι διαφορετικές πόλεις, καθώς και από τη Β' Εθνική ανέβηκαν δύο ομάδες της Αττικής και ο ΟΦΗ. Ας δούμε λοιπόν πώς διαμορφώνονται μέχρι στιγμής οι τέσσερις κατηγορίες, αλλά πολύ περισσότερο υπό ποιες συνθήκες σχηματίζονται οι κατηγορίες, μιας (ειδικότερα από την Α2 και κάτω) και αναμένονται αλλαγές και στο καθεστώς των πρωταθλημάτων.
Α1: Άνοιγμα σε νέες αγορές
Η πτώση της ΑΕΚ και του Ηρακλή «στερεί» από την Α1 δύο ομάδες με δυναμική σε ό,τι έχει να κάνει με τον κόσμο και την ιστορία (έστω και αν ο Ηρακλής έχει υποβιβαστεί ξανά). Στον αντίποδα όμως στη νέα Α1 προστίθενται δύο επαρχιακές ομάδες που ανοίγουν το χάρτη και βέβαια βάζουν στο «παιχνίδι» νέες αγορές όπως είναι η Δράμα και το Ρέθυμνο.
Οι δύο αυτές πόλεις έρχονται να προστεθούν στην Καβάλα, τη Ρόδο και τη Λαμία (σε περίπτωση που ο Πανελλήνιος παραμείνει εκεί). Παράλληλα σε περίπτωση που αδειάσει κάποια θέση, τότε θα ανέβουν στην Α1 οι Σέρρες. Αν επαληθευτεί αυτό, θα υπάρχει ένα πρωτόγνωρο «τρίγωνο» με Καβάλα, Δράμα και Σέρρες. Οι υπόλοιπες ομάδες βέβαια είναι από την Αττική (7) και δύο από τη Θεσσαλονίκη.
Α2: Αναβάθμιση (;) κατηγορίας
Το ενδεχόμενο να αγωνίζονται στην Α2 τη νέα περίοδο η ΑΕΚ και ο Ηρακλής σίγουρα αναβαθμίζει το στάτους της κατηγορίας, καθώς πρόκειται για ιστορικές ομάδες με μεγάλο όγκο φίλων. Ωστόσο μέχρι να επιβεβαιωθεί πως θα αγωνίζονται στην Α2, η κατηγορία… έχει να λύσει άλλα ζωτικά ζητήματα. Πρώτα απ' όλα η μορφή που θα έχουν οι ομάδες.
Μέχρι τώρα με ένα ερμαφρόδιτο καθεστώς επιτρεπόταν η συμμετοχή των ΚΑΕ, των ΤΑΚ και των ΑΣ. Από τη στιγμή πως οι 14 ομάδες (από τις 16, καθώς δεν προσμετρώνται οι ΚΑΕ που έπεσαν από την Α1) είναι ΑΣ είναι πολύ πιθανό να περάσει η κατηγορία σε αμιγώς ερασιτεχνική μορφή. Και βέβαια πέραν τούτου στον… αέρα παραμένει και το τι θα γίνει με τις επιχορηγήσεις (οι φετινές δεν έχουν δοθεί ακόμα).
Από εκεί και πέρα, αν και φέτος το καλοκαίρι υπάρξουν αποχωρήσεις, θα καλυφθούν από τη Β', με πρώτη σε προτεραιότητα τη Λευκάδα.
Β' Εθνική: Ανανέωση σε μεγάλο βαθμό
Εκ των πραγμάτων η Β' Εθνική κάθε χρόνο ανανεώνεται σχεδόν στο 50% των ομάδων, καθώς οι τρεις ανεβαίνουν στην Α2, ενώ τέσσερις υποβιβάζονται στη Γ'. Φέτος η κατηγορία «πήρε» τη Νήαρ Ηστ, τον Κόροιβο και την Ολυμπιάδα από την Α2 και την Αγία Παρασκευή, τον Φιλαθλητικό, τη Νίκη Βόλου και τη Χαλκηδόνα από τη Γ' Εθνική. Τα πράγματα όμως είναι ακόμα ρευστά ως προς τη σύνθεση των ομάδων.
Μέχρι τώρα υπάρχει η τάση από την Ολυμπιάδα να δηλώσει αδυναμία και να παίξει εν τέλει στη Γ' Εθνική. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα ανέβει στη Β' το Ηράκλειο, όμως θα υπάρξει πρόβλημα στη Γ', καθώς ανήκουν σε διαφορετικό όμιλο. Παράλληλα ο Αίολος Τρικάλων είναι πολύ πιθανό να «πουλήσει» τη θέση του στην κατηγορία, με τη Γέρα από τη Μυτιλήνη να έχει εκφράσει ενδιαφέρον.
Γ' Εθνική: Θα συνεχιστεί η μείωση
Δύο ομάδες λιγότερες θα βρίσκονται τη νέα περίοδο σε καθέναν από τους τέσσερις ομίλους της Γ' Εθνικής. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν η πρώτη στο τριετές πλάνο που υπάρχει για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας, που προβλέπει -βάσει των αρχικών αποφάσεων- την περίοδο 2012-13 δύο ομίλους των 16 ομάδων.
Στον πρώτο νότιο όμιλο βρίσκονται οι ομάδες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και στο δεύτερο των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης, της Εύβοιας και της Κεντρικής Ελλάδας. Τους δύο ομίλους συμπληρώνουν (με κλήρωση που έχει πραγματοποιηθεί) οι ομάδες της Αττικής. Αντίστοιχα στον Βορρά οι ομάδες της Θεσσαλονίκης έχουν ανακατανεμηθεί στους δύο ομίλους.
Στον πρώτο συμμετέχουν τα σωματεία από τη Θεσσαλία, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ στο δεύτερο από την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική.
Πηγή: Sentragoal