Οταν ο «πυρετός» του σουίνγκ χτύπησε και την Ελλάδα

Απαρχή του ροκ εν ρολ, της ποπ και γενικότερα του ροκ φαινομένου είναι το σουίνγκ (swing).
Προπολεμικά, στη διάρκεια της Κατοχής, και ιδιαίτερα δώδεκα χρόνια μετά την απελευθέρωση, οι νέοι στην Ελλάδα, ασκούνται μετά μανίας στο χορευτικό ιδίωμα, που έχει καταλάβει ολόκληρο τον Δυτικόφιλο κόσμο. Από το 1945 και μέχρι το 1956, είναι τα χρόνια κυριαρχίας του Σουίνγκ στην πατρίδα μας, χρόνια που πρέπει να υπολογίζονται στη μελέτη του ελληνικού ροκ.
Μέχρι σήμερα, σε πολλούς επικρατεί η εντύπωση, ότι το φαινόμενο Ροκ, αρχίζει στην Ελλάδα το 1956, με την εισβολή του ροκ εν ρολ. Τούτο αναφέρεται από αρκετούς «μελετητές» του φαινομένου, αλλά και από την Βικιπαίδεια η οποία θεωρεί ότι η απαρχή του ελληνικού ροκ συμβαίνει…
«Στις 21 Οκτωβρίου του 1956 όταν μια μπάντα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου The coral sea, παρουσίασε για πρώτη φορά τραγούδια του είδους αυτού σε νεανικό ακροατήριο στην Αίγλη του Ζαππείου…».
Η άποψη αυτή, αγνοεί την Εποχή του Σουίνγκ που είναι η πραγματική απαρχή του Ροκ, και που αρχίζει πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.52
Σελήνη
10 ημερών
1770
Γεννάται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
1821
Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας εισέρχονται στην Θήβα, εκδιώκουν τους Τούρκους και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
Τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές Ελλήνων.
Η Σημαία της Επαναστάσεως υψώνεται στα νησιά Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα και Σαλαμίνα.
1822
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες.
1897
Ελληνική δύναμη εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη.
1944
Τμήμα 30 Ιερολοχιτών απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!