Τις οδυνηρές συνέπειες του πιο ισχυρού σεισμού που έχει σημειωθεί τον τελευταίο αιώνα βιώνει η Μιανμάρ, με τα σωστικά συνεργεία και τους ανθρώπους να δίνουν μια άνιση μάχη με το χρόνο για να βρουν επιζώντες.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), ο σεισμός του Μαρτίου 2025 είναι ο ισχυρότερος που έπληξε τη Μιανμάρ από το 1912, όταν ένας σεισμός με επίκεντρο την περιοχή Τόνγκι μεγέθους 7,9 Ρίχτερ «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του.
Ακόμη δύο ισχυρότατες δονήσεις 7,6 και 7,5 Ρίχτερ έχουν πλήξει τα τελευταία 100 χρόνια τη Μιανμάρ, η πρώτη το 1946 και η δεύτερη το 1930.
Ο απολογισμός του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 1.644 νεκρούς, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.
Η «μάχη» με το χρόνο και την καταστροφή, όμως είναι άνιση, με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών να είναι δραματικός. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, μπορεί και 100.000 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί και πολλές μπορεί να παραμείνουν για πάντα θαμμένοι στα συντρίμμια.
Οι δυνάμεις και τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους τα σωστικά συνεργεία είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, με τους επιζώντες και τις επιζώσες να σπεύδουν να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους με γυμνά χέρια, σκάβοντας στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει για να βρουν σημάδια ζωής.
Περισσότερα στο cnn.gr
|
![]() |
||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
Το αεροδρόμιο
Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν. Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη: – Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο; – Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης. Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο: – Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο! |
|