Πώς άλλαξε ο «χάρτης» στον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Το «τοπίο» στον κλάδο των σούπερ μάρκετ άλλαξε για ακόμη μία φορά καθώς σημαντικά νέα deals ανακοινώθηκαν μέσα στο 2022.
Οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο 12μηνο από τους μεγάλους «παίκτες» ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα στελέχη της αγοράς που εκτιμούσαν ότι μετά την πανδημία θα υπάρξει νέος κύκλος συγκέντρωσης στον κλάδο.

Με μεγαλύτερες αλυσίδες να εξαγοράζουν μικρότερες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους σε σημαντικές για την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου, περιοχές. Η ενεργειακή κρίση συνετέλεσε και εκείνη από την πλευρά της στις εξελίξεις αυτές καθώς αρκετές μικρές αλυσίδες, υπέστησαν σημαντικές πιέσεις λόγω της αύξησης του λειτουργικού τους κόστους.
Σε τρεις εξαγορές προχώρησε μέσα στο 2022 η αλυσίδα Μασούτης. Τον Φεβρουάριο προχώρησε σε συμφωνία με την κρητική αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ «μπαίνoντας» με αυτό τον τρόπο στην ιδιαίτερα σημαντική, εξαιτίας του τουρισμού, αγορά της Κρήτης. Παράλληλα απέκτησε πρόσβαση και σε νησιά των Κυκλάδων, του Ιονίου και των Δωδεκανήσων, όπου ο ΣΥΝ.ΚΑ μέσω εξαγορών τοπικών αλυσίδων τα τελευταία χρόνια έχει αξιόλογη παρουσία. Τo συγκριμένο deal έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου περισσότερων από 400 καταστημάτων.
Ακολούθησε από την Μασούτης η εξαγορά της αλυσίδας «Αφοί Ιωάννου Δεναξά», η οποία διαθέτει τρία καταστήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αθήνα καθώς και λίγο πριν το τέλος του 2022 η συμφωνία της με την Family Supermarket για την εξαγορά 10 από τα συνολικά 15 καταστήματά της στη βόρεια Ελλάδα.

Περισσότερα στο cnn.gr - εδώ

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.02
Δύση: 20.01
Σελήνη
6 ημερών
371 π.Χ.
Μάχη στα Λεύκτρα και νίκη των Θηβαίων του Επαμεινώνδου επί των Σπαρτιατών.
332 π.Χ.
Επιτυγχάνεται η άλωση της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο.
1097
Οι Σταυροφόροι νικούν τους Σελτζούκους Τούρκους στο Δορύλαιο.
1821
Στα Τρίκορφα Αρκαδίας 22 οπλαρχηγοί αναγνωρίζουν τον Δ. Υψηλάντη ως Αρχιστράτηγο.
1828
Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
1913
Απελευθέρωση της Δράμας από τον Ελληνικό Στρατό.
1914
Διωγμός των Ποντίων από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!