Παρουσιάζεται το βιβλίο του Π. Σκοτινιώτη

«Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί»

Το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη, «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί», παρουσιάζεται την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στον Βόλο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας (2ας Νοεμβρίου-Ξενοφώντος).

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τον εκδοτικό φορέα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και διδάσκουσα στο ΕΑΠ, καθώς και ο συγγραφέας του, Πάνος Σκοτινιώτης.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, και ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε. Ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης, εκ μέρους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, θα συντονίσει τη συζήτηση.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, με πρόλογο του αείμνηστου, ομότιμου καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος το χαρακτηρίζει «υπόδειγμα τοπικής ιστορίας και διανοητική πρόκληση για αντίστοιχες μελέτες και σε άλλες περιοχές». Το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Βολιώτης εικαστικός-καθηγητής Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό ερευνητικό και βιβλιογραφικό κενό. Με ρέουσα αφήγηση, διεισδυτική ανάλυση, πλούσια τεκμηρίωση και διεπιστημονική προσέγγιση, η μελέτη συνδυάζει ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών, πρωτογενούς υλικού και δευτερογενών πηγών, που υπήρξαν καρπός μιας ιδιαίτερα απαιτητικής έρευνας. Μέσα από τις 700 σελίδες του βιβλίου, στις οποίες εμπεριέχονται και 411 πίνακες, 12 διαγράμματα και 103 φωτογραφίες, ξετυλίγεται η πολιτική και εκλογική ιστορία της Μαγνησίας από το τέλος του Μεσοπολέμου έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών και σκιαγραφούνται οι οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές μεταβολές. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της μελέτης αποτελεί η συνάρθρωση του τοπικού (της Μαγνησίας) με το πανελλαδικό (την εθνική κλίμακα). Στο παράρτημα του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει και ευρετήριο των 1.982 ονομάτων προσώπων που αναφέρονται στη ροή του κειμένου.
Η υποδοχή του βιβλίου από το αναγνωστικό κοινό και από διακεκριμένους πολιτικούς επιστήμονες και ιστορικούς υπήρξε θερμή, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικές είναι οι κριτικές που είδαν το φως της δημοσιότητας σε κεντρικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για «επίτευγμα» κάνει λόγο ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής Αντώνης Λιάκος, ευχόμενος να «λειτουργήσει το βιβλίο ως παράδειγμα», ώστε «να αποκτήσουμε ανάλογες μελέτες και για άλλες περιοχές της χώρας». Ως «μακρόπνοη έρευνα πολιτικής επιστήμης» το χαρακτηρίζει ο γνωστός βιβλιοκριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Σε μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο, με την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη να ρίχνει βαριά τη σκιά της, η ψύχραιμη και νηφάλια ματιά με την οποία ο συγγραφέας της μελέτης προσεγγίζει τα ιστορικά – πολιτικά γεγονότα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Είναι σίγουρο ότι το ξεχωριστό αυτό βιβλίο θα αποτελέσει βιβλίο αναφοράς για τη Μαγνησία. Γι’ αυτό και η παρουσίασή του στον Βόλο, αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.34
Δύση: 18.38
Νέα Σελήνη
630
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα.
1770
Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.
1800
Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων".
1821
Δύναμη από 600 περίπου Έλληνες επιτίθεται εναντίον των Τούρκων και καταλαμβάνουν τα Καλάβρύτα.
1825
Ναυμαχία γύρω από την Μεθώνη και καταστροφή των τουρκικών πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.
1827
Δύναμη Ελληνικού ιππικού συγκρούεται με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην Μονή Δαφνίου.
1854
Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά.
1878
Ελληνικές δυνάμεις συγκρούονται με τους Τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
1921
Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
1956
Στην Λευκωσία οι Τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"