Φοιτητική ζωή: Το τυχερό 13άρι για άριστη προσαρμογή

altΓια πάρα πολλούς νέους ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί μια σπουδαία, ελπιδοφόρα, νέα αρχή. Τη φοιτητική ζωή. Οι νέοι φοιτητές συνήθως ανυπομονούν να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να αποκτήσουν την αυτονόμησή τους από τους γονείς τους.Όμως αυτό τους προκαλεί διάφορα, συχνά αντιφατικά, συναισθήματα, όπως εξηγεί στο Healthsories η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.“Ξαφνικά τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη ελευθερία, που, όμως, μπορεί να τους φανεί περίπλοκη, μέχρι να καταφέρουν να την αξιοποιήσουν. 
Αν, μάλιστα, οι σπουδές είναι σε ξένη χώρα, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον” λέει η κα Καππάτου.
Νοσταλγούν το σπίτι τους
Φοιτητική ζωή: Το τυχερό 13άρι για άριστη προσαρμογήΣύμφωνα με μελέτες, περίπου το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, οι περισσότεροι φοιτητές (σχεδόν το 94% – English et. al, 2016) αισθάνονται νοσταλγία για την προηγούμενη ζωή τους, με συνέπεια να βιώνουν στρες, το οποίο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον (Stroebe, et al., 2015). Μάλιστα κάποιοι σκέφτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους εξαιτίας του (Thurber & Walton, 2012).
 
 
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»