Συνάντηση Α. Σκόνδρα και Χ. Σταïκούρα για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Συνάντηση είχε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταïκούρα, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό νόμο, για την ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Ο εν λόγω μηχανισμός αφορά σε πληρωμή οφειλών, στο Δημόσιο και στα ταμεία έως 240 δόσεις και για χρέη στις τράπεζες έως 420 δόσεις.

Η κ. Σκόνδρα, σε δήλωση της, τόνισε:

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Οικονομικών και φίλο, κ. Χρήστο Σταïκούρα, και συζητήσαμε αναλυτικά τις δυνατότητες, που προσφέρει ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί συμπολίτες μας Καρδιτσιώτες, τους οποίους θα βοηθήσει να ορθοποδήσουν και πάλι, μετά από σχεδόν 15 μήνες περιορισμένου κύκλου εργασιών και μειωμένων εισοδημάτων, λόγω της πανδημίας και επιπλέον λόγω της καταστροφικής πλημμύρας του Ιανού. Η εν λόγω πλατφόρμα ανοίγει 1η Ιουνίου, για αιτήσεις υπαγωγής μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ρύθμιση, η οποία απευθύνεται δυνητικά σε 1,5 εκατ. οφειλέτες και προσφέρει έως 420 δόσεις, για χρέη στις τράπεζες και έως 240 δόσεις, για χρέη σε Εφορία και Ταμεία. Επίσης θα διαγράφει μεγάλο μέρος των χρεών του κεφαλαίου, των τόκων και των προσαυξήσεων.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το σύστημα ευνοεί αυτούς, που δεν έχουν υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία, γιατί κερδίζουν κούρεμα οφειλής. Βασική προϋπόθεση όμως, για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι η αποδοχή της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου από τον οφειλέτη.

Στη συζήτηση μας συμπεριέλαβα το ζήτημα των οφειλετών, που τα χρέη τους αθροιστικά είναι λιγότερα των 10.000€ και δεν δικαιούνται να ενταχθούν. Ζήτησα να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση οφειλών, διότι παρόλο που το επιθυμούν, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν, αφού οι προϋποθέσεις είναι πολύ συγκεκριμένες.

Το όριο δηλαδή που υπάρχει, των 10.000 € ως κατώτατο χρέος κεφαλαίου, τόκων και προσαυξήσεων αθροιστικά. Επίσης, οι οφειλές που προβλέπεται να αφορούν δύο τουλάχιστον πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ή άλλους. Στα χρέη σε Εφορία και Ταμεία, η προϋπόθεση των δύο τουλάχιστον πιστωτών δεν ισχύει και συνεπώς οι οφειλές εντάσσονται σε ρύθμιση και μόνες τους.

Ο κ. Σταïκούρας αντιλαμβάνεται πλήρως το συγκεκριμένο θέμα και συμμερίζεται την άποψη μου, όμως όπως ρητά τόνισε, οι αυστηρές προϋποθέσεις πηγάζουν από συγκεκριμένες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής τους. Ανέφερε επίσης, ότι για αυτά τα μικρότερα χρέη, οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις με βάση το ισχύον πλαίσιο των 24 - 48 δόσεων, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 20.00
Πανσέληνος
1767
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία.
1821
Οι Τούρκοι σφάζουν περίπου 100 προκρίτους στην Κω.
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1827
Δύναμη 6.000 Τουρκοαιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθεται στην Μονή Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων.
1914
Η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά.
Ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.
1941
Εισέρχονται στην Αθήνα τα πρώτα τμήματα των ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής υπό τις αποδοκιμασίες των κατοίκων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.