ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Α.Σ.

στο Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ 
 
Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους/τις αντιπροσώπους των σωματείων της ΓΣ του ΝΤ ΑΔΕΔΥ που αγωνιούν για την ολομέτωπη επιδρομή στο εισόδημα και τη ζωή των εργαζομένων,  για την ενεργειακή φτώχεια που χτυπά την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας και  τις ανεξέλεγκτες  συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά. 
Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες τις αντιπροσώπους που ανησυχούν και προβληματίζονται για την ανάγκη  οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, που αφήνει το λαό να ξεπαγιάζει για να «ζεσταίνονται» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ
Η εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση και η εκλογή νέας εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ, πραγματοποιείται σε μία περίοδο που  κυβέρνηση, ΕΕ και όλοι οι θεσμοί του συστήματος της εκμετάλλευσης μας καλούν να προσαρμοστούμε στην εξαθλίωση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.
Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια πνίγεται στα άγχη της επιβίωσης και καλείται να ζήσει με επιδόματα ψίχουλα, η  καπιταλιστική τους ανάπτυξητρέχει με 7,5%. Την ώρα που αλυσοδένουν τους εργαζομένους  με το νέο υπερμνημόνιο του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, της πράσινης  μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού μοιράζουν δεκάδες δις€στους επιχειρηματικούς ομίλους, πανηγυρίζουν για την έξοδο από την εποπτεία και ετοιμάζουν νέα ματωμένα υπερπλεονάσματα και μαξιλαράκια για τις κρίσεις των κερδών τους. 
Όταν 7 στους 10 έχουμε κόψει ήδη αρκετά είδη διατροφής και ο πληθωρισμός τρέχει με 12%, όταν χάνουμε 12 χρόνια τώρα πάνω από 6 μισθούς το χρόνο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων εναλλάξ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), είναι πραγματικός εμπαιγμός η εξαγγελία της κυβέρνησης για επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης (1,5 έως 7€  για όσους είναι κάτω από τις 12.000€ ) και της εισφοράς για το ταμείο πρόνοιας.
Όταν  το προσκλητήριο για τους λαούς περιλαμβάνει ενεργειακή φτώχεια και ελεγχόμενο σκοτάδι, ο προϋπολογισμός τους προκλητικά πάντα βρίσκει δις€ για την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επεμβάσεις,για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων  και για τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό αμερικανονατοϊκό ορμητήριο.
Έχουμε πείρα λοιπόν. Η πολιτική που θέλει το λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την καθημερινή  επιβίωση, για τη μόρφωση των παιδιών, για την υγεία και για κάθε είδους υπηρεσία κοινής ωφέλειας είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει συνολικά τις ζωές μας σαν εμπόρευμα για να χορτάσει την ακόρεστη δίψα των κερδών.Είναι το «κοινωνικό συμβόλαιο» που πιστά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις που διατηρούν στην ομηρία με ελαστικές σχέσεις εργασίας  εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στην παιδεία, στην υγεία, στους ΟΤΑ, στην πυροσβεστική κ.α. 
Είναι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα με τις εκατόμβες των νεκρών,  αυτό που άφησε το λαό απροστάτευτο στην πανδημία, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και την ιδιωτική υγεία να θησαυρίζει. Είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό τους σύστημα και το κράτος των εργοδοτών που για να προστατευτεί γεννά αντεργατικούς, αντιασφαλιστικούς, απεργοκτόνους  νόμους (Χατζηδάκη-Βρούτση-Αχτσιόγλου-Κατρούγκαλου).
Καμία αναμονή και ανοχή λοιπόν στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους «λυτρωτές» δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια για το συνδικαλιστικό κίνημα κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες στη λογική της κυβερνητικής εναλλαγής, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.
Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!  Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις και πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!
Στην οξυμένη και ολομέτωπη επίθεση, λοιπόν, κανείς μας δεν μπορεί να μένει θεατής των εξελίξεων.Είναι ανάγκη για συνδικάτα ζωντανά, αποκούμπι στην πάλη των εργαζομένων, χειραφετημένα από τις κυβερνήσεις και την εκάστοτε εναλλαγή, χειραφετημένα από τις διοικήσεις-διευθύνσεις και τις επιδιώξεις των κερδών του κεφαλαίου.
Η μεγαλειώδης πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ με περισσότερα από 500 συνδικάτα τον Ιούνη στον Πειραιά, οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις εν μέσω απαγορεύσεων και αστυνομοκρατίας, το τεράστιο συλλαλητήριο για αποκαταστάσεις και αποζημιώσεις από τον Ιανό, το παλλαϊκό συλλαλητήριο για την υγεία πέρυσι το Νοέμβρη,οι δεκάδες κινητοποιήσεις σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, οιμεγαλειώδεις αγώνες στην COSCO, στα E-FOOD, στη ΛΑΡΚΟ, στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στα πετρέλαια Καβάλας και πλέον σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Μ. Βρετανία) δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Όλο το προηγούμενο διάστημα που μεγάλο μέρος των σωματείων ακόμα και η ΑΔΕΔΥ κατέβασαν ρολά, οι δυνάμεις της ΔΑΣ σε όλα τα σωματεία πρωτοστάτησαν για να μην επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Πρωτοστάτησαν με πλαίσιο και διεκδικήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς για να σπάσουν οι απαγορεύσεις και η καταστολή, για να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκηόταν άλλες δυνάμεις κρύβονταν με το «θα λογαριαστούμε μετά», όταν πρότειναν κοινό υπουργό Υγείας, όταν ψήφιζαν από κοινού τα 55 από τα 90 Άρθρα του ν. Χατζηδάκη,  όταν ψήφιζαν από κοινού το ταμείο ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενάτου, που είναι θηλιά στο σβέρκο των εργαζομένων.Μέσα από την επίμονη και διαχρονική προσπάθεια των δυνάμεων της ΔΑΣ καταφέραμε οι συμβασιούχοι ναγίνονται μέλη σε όλα τα σωματεία του δημοσίου, εκτός από αυτό των ΟΤΑ, όπου πρόεδρος είναι ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ!
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ παρά τις «εκκλήσεις για ενότητα» απέτυχε να συσπειρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της πόλης μας. Η λεγόμενη «στήριξη» του ΝΤ στα επιμέρους προβλήματα των σωματείων μεταφραζόταν είτε σε μία συνέντευξη του προέδρου είτε σε «συμβολικές» ανακοινώσεις και παραστάσεις δι’ αντιπροσώπων. Η όποια αποσπασματική προσπάθεια για ενημέρωση παρέμενε εγκλωβισμένη στη λογική του «όσα επιτρέπουν οι νόμοι», που ψηφίζονται ακριβώς για να μην επιτρέπονται τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην βγαίνουν τελικά συμπεράσματα για το ποιος φταίει για τα προβλήματά μας, ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη αν οργανωθούν στα σωματεία τους και παλέψουν. Η στάση τους βέβαια, δεν είναι άλλη από τη γνωστή γραμμή  του συμβιβασμούκαι της μοιρολατρίας που χρόνια τώρα καλλιεργούν στο κίνημα, τη λογική «να ζητάμε όσα αντέχει η οικονομία». Στην ίδια ρότα με την κατεύθυνση  των πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ που παίζουν χρόνια τώρα ενεργό ρόλο στο τσάκισμα των εργαζομένων. 
Μέχρι και σήμερα Δημοκρατική Ενότητα-ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμφώνησαν ήδη να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ομόφωνες αποφάσεις του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, του οποίου μέλος είναι και ο πρόεδρος του ΝΤ Καρδίτσας, για «να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη». Συμφώνησαν να αποδεχτούν στη ΓΣ αντιπροσώπους εκλεγμένους με ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία στόχο έχει να απονεκρώσει τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων μας. Στην ένσταση της ΔΑΣ, η απάντηση του προέδρου ήταν ότι «η διαδικασία αυτή είναι πλέον νόμιμη», δίνοντας πάσα στον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ να πει ότι το καταστατικό του ΝΤ πρέπει να αλλάξει ώστε από το ν.1264/82 να προσαρμοστεί στο νέο νόμο, δηλαδή το ν. 4808/2021-Χατζηδάκη! Η διγλωσσία τους είναι τέτοια που στον απολογισμό του ΝΤ ψήφισαν υποκριτικά άλλη μία φορά ενάντια στο ν. Χατζηδάκη και υπέρ του ν.1264!
Οι δυνάμεις τουΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,  που συγκροτούσαν  3 χρόνια τώρα σε πλήρη σύμπλευση την πλειοψηφία στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ,έχουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, για την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό.Υψώνουν διαχωριστικές γραμμές  στην ενότητα των εργαζομένωνγια τα πραγματικά συμφέροντάτους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, κεφάλαιο-κράτος-ΕΕ και καλλιεργούν πιστά την αναμονή για την κυβερνητική εναλλαγή.Συνέβαλαν και συμβάλλουν ενεργά στη  μείωση των απαιτήσεων και στην απαξίωση  της αγωνιστικής δράσης και οργάνωσης της πάλης.Η απαξίωση αυτή δεν οφείλεται στα πρόσωπα.Οφείλεται στην γραμμή πάλης η οποία δεν εκφράζει τα σύγχρονα προβλήματα και δεν δίνει προοπτική στον αγώνα.
Σε οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου κι αν εργάζεται ο καθένας,«βγάζει μάτι» ότι αυτό το κράτος στο οποίο δουλεύουμε δεν υπηρετεί το λαό. Είναι κράτος που υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης και υπεράσπισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.  Στο βάρβαρο σύστημα  της εκμετάλλευσης δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. 
Ο ρόλος του συνδικαλιστικού μας φορέα είναι να ενώνει τους εργαζόμενους σε γραμμή ρήξης με την πολιτική που θέλει το κράτος εχθρικό σε εμάς, εχθρικό στο λαό. Ρόλος του είναι να οργανώνει την πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά νομοθετήματα. Να φέρνει τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων δίπλα στον αγώνα του εργάτη, του άνεργου, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου. Τέτοιο Νομαρχιακό Τμήμα μας χρειάζεται, στήριξε –ενίσχυσε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.
Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!
Η δύναμη βρίσκεται στη μαζική οργάνωση και στον ταξικό αγώνα
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.02
Δύση: 19.49
Σελήνη
13 ημερών
1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς, οργανωτής της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, απελευθερώνει την Ιερισσό.
1854
Τερματίζεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
1917
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εξαναγκάζεται από την Αντάντ να παραιτηθεί.
1941
Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Κρήτης από τις βρετανικές, αυστραλιανές και νεοζηλανδικές δυνάμεις.
1952
Ο Μιχαήλ Βέντρις αποκρυπτογραφεί την Γραμμική Γραφή Β΄ των Μυκηναίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"