altΗ ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγρότες του Νομού που συμμετείχαν με τα τρακτέρ στα δυο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αγιά και Τύρναβο την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, τους αγρότες του Κάμπου, Φαρσάλων, Ελασσόνας που έβγαλαν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους ή κόμβους, τους αγρότες που συνεχίζουν καθημερινά να βγάζουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους.

Χαιρετίζει τους καστανοπαραγωγούς για την σημερινή μαζική κινητοποίηση τους στον Κόμβο Γυρτώνης μετά από κάλεσμα Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην δύναμη της ΕΟΑΣΝΛ και Συνεταιρισμών. Η ζημιά που έχει υποστεί το κάστανο λόγω και της φαιά σήψης είναι σχεδόν ολοκληρωτική και η τεράστια απώλεια εισοδήματος δεν καλύπτεται από τα 150€/στρέμμα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
Όπως δεν καλύπτεται η απώλεια παραγωγής στα μήλα ειδικότερα τώρα που οι μηλοπαραγωγοί ζουν ακόμη  μια κυβίστηση της Κυβέρνησης που άλλα εξήγγειλε 2 Ιανουαρίου για την Αγιά και άλλα εφαρμόζει 20 ημέρες αργότερα. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση είναι στα ροδάκινα/νεκταρίνια/βερίκοκα με χαμηλή ενίσχυση ανά στρέμμα και με ποικιλίες να μένουν χωρίς ενίσχυση. Ενώ και στα 3 αυτά προϊόντα κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια ως το 2027 αφαιρώντας πολλά χρήματα ανά στρέμμα από τους παραγωγούς.
Η ίδια άσχημη κατάσταση παραμένει στο Βαμβάκι με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι και αύξηση του κόστους παραγωγής μεσοσταθμικά στο 40-50%. Ζητάμε και παλεύουμε για κάλυψη χαμένου εισοδήματος που θα προσεγγίζει το 1€/κιλό στο βαμβάκι σε όλους τους αγρότες.
Δεν έχει εξαγγείλει ακόμη στήριξη σε Αχλάδια και Σταφύλια όπως είχε υποσχεθεί και χρειάζεται επιπρόσθετα να ενταχθούν Κεράσια, Αμύγδαλα, Καρύδια στα προϊόντα που πρέπει να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.
Χθες στην συνέντευξη τύπου για την Οικονομία ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε 2 παραγράφους στην προτελευταία ερώτηση για να απαντήσει απαξιωτικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις προσπαθώντας να πείσει ότι γίνονται εθιμοτυπικά Γενάρη-Φλεβάρη και όχι επειδή ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης του όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα σε απελπιστική κατάσταση.
Όλοι γνωρίζουν για την συνεχή μείωση και ξεκλήρισμα αγροτών και κτηνοτρόφων, για κοπάδια που σφάζονται, για δένδρα που κόβονται για καυσόξυλα, καλλιέργειες που παύουν να υφίστανται ή έχουν γίνει ασύμφορες με το κόστος παραγωγής να φτάνει στον Θεό!
Και τι είπε; Ότι το λάδι έχει πάρει καλή τιμή. Να του παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια προϊόντα που είτε πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και με πολύ πιο αυξημένο κόστος, είτε πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής.
Κεράσια, Ροδάκινα, Αχλάδια, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Μήλα, Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ακτινίδια, βρώσιμη Ελιά, Σταφίδα, Πορτοκάλια, Βαμβάκι, τα περισσότερα κηπευτικά και ο κατάλογος συνεχίζεται. Πολύ περισσότερο που στην κατανάλωση φτάνουν 5-10 φορές ακριβότερα, με τις «πλάτες» όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά μια χούφτα έμποροι και βιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος αγροτών και καταναλωτών χρόνια ολόκληρα.
Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είναι ταυτόχρονα όμως και μια απάντηση σε όλους όσους έχουν «φάει τα λυσσακά τους» να μην γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και παρεμβαίνουν παντού λέγοντας «εκλογές έρχονται, κάτι θα δώσουν».
Για να το ξεκαθαρίσουμε ακόμη μια φορά. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά τα οποία μας περιμένουν να πάμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε με τους αγώνες μας, τον πανελλαδικό συντονισμό, την ενότητα, την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα μας. Όπως το κάναμε στην Αγιά και σε άλλες περιοχές το προηγούμενο διάστημα. Αν δεν διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα για την επιβίωση μας, θα πάνε για μια ακόμη φορά στους επιχειρηματικούς ομίλους τους οποίους ήδη έχουν μπουκώσει με δεκάδες δις ευρώ.
Το παιχνίδι παίζεται ακόμη και η μπάλα είναι στα πόδια μας. Υπάρχουν χιλιάδες τρακτέρ παραταγμένα σε όλη την χώρα σε πλατείες και κόμβους, σε αγωνιστική ετοιμότητα για να κλιμακώσουμε άμεσα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός. Μην περιμένετε άλλος να παλέψει για μας, εμείς οι ίδιοι με τον αγώνα μας θα παλέψουμε για τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας, την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας και θα νικήσουμε.
Τα αιτήματα είναι γνωστά και δίκαια. Πιστέψτε στην δύναμη του αγώνα μας και της συλλογικής δράσης μας. Είναι μονόδρομος για μας.
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού μας να πάρουν μαζικά μέρος στις εξής συσκέψεις τις επόμενες ημέρες στις οποίες θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματα μας.
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 5.30 το απόγευμα στο ΤΟΕΒ Φαρσάλων για κάθοδο των τρακτέρ στην είσοδο της πόλης.
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ για τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 6.30 το απόγευμα στον ΠΑΛΑΜΑ θα πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική Σύσκεψη για τις τελικές αποφάσεις κλιμάκωσης της κινητοποίησης.

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"