altΑπό το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Ν. Καρδίτσας, το Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν Καρδίτσας και Διακήρυξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας

«Συλλογικά οργανώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην επίθεση  κυβέρνησης – εργοδοσίας»

Η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας τις ανατροπές του αιώνα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων! Μετά την κούρσα στην οποία είχαν επιδοθεί όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις για το ποια θα φέρει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά αντεργατικά νομοσχέδια εξυπηρετώντας καλύτερα την κερδοφορία των εργοδοτών, έρχεται η σημερινή της Ν.Δ. για να περάσει με την τακτική  “σοκ και δέος”  ένα αντεργατικό έκτρωμα που χτυπάει το 8ωρο, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, την Κυριακάτικη αργία, επιβάλει τη 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες,  βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην οργάνωση της πάλη μας μέσα από τα σωματεία μας.
Στον πόλεμο τους απαντάμε με πόλεμο, οργανώνουμε τον αγώνα μας  μαζικά, συλλογικά ! Δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο,  ούτε άλλες αντοχές, ούτε άλλα περιθώρια για υποχώρηση. Απορρίπτουμε τη μαυρίλα και τη βαρβαρότητα που ζούμε και προσπαθούν να μας την πλασάρουν ως κανονικότητα, εκσυγχρονισμό και πρόοδο.
Τώρα με το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα της ΝΔ οι μερικώς απασχολούμενοι όχι μόνο πρέπει να παρέχουμε πρόσθετη απασχόληση αν μας ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδια μας, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ κάποιος προσλαμβάνεται για 4ωρο, στο τέλος της μέρας με τα διακεκομμένα ωράρια μπορεί να υποχρεώνεται να είναι «στο δρόμο» πολλαπλάσιες ώρες.
Όλα αυτά η κυβέρνηση έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόζονται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή μετά από αίτημά του!  Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για την δημοκρατία στους χώρους εργασίας.
Αυτή τη δημοκρατία τη βιώνουμε οι συνάδελφοι στα καταστήματα και τις αποθήκες των s/m που μέσα σε συνθήκες πανδημίας εργαζόμαστε χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα να μετράμε δεκάδες θύματα στον κλάδο και εκατοντάδες κρούσματα. Είδαμε τους τζίρους των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου να πολλαπλασιάζονται ενώ εμείς γονατίζουμε από την εντατικοποίηση μετρώντας καθημερινά θύματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Άδειες, ρεπό, διαλείμματα, ωράρια έγιναν λέξεις ταμπού προκειμένου “… να βγει η δουλειά”.
Αυτά και άλλα πολλά αντιμετωπίσαμε στις δεκάδες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε μετά από καταγγελίες μας να επέμβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να αναγκαστούν οι εργοδότες να εφαρμόσουν έστω και κάποια υποτυπώδη μέτρα ασφάλειας. Ούτε αυτό όμως το αφήνει η κυβέρνηση στο απυρόβλητο. Ακόμα και αυτό το υποστελεχωμένο και ανήμπορο Σ.ΕΠ.Ε έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης μετατρέποντας το σε “ανεξάρτητη αρχή”, αφαιρώντας μας ακόμα και αυτό το μέσο στην προσπάθεια μας να βρούμε το δίκιο μας.
Και αν όλα αυτά συνάδελφοι γίνονταν μέχρι σήμερα θα πρέπει να μας προβληματίσει το τι θα γίνει από εδώ και μπρος αν επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Μονόδρομος για εμάς λοιπόν η οργάνωση στα σωματεία μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα. Με τους συναδέλφους μας μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο σχεδιάζουμε την πάλη μας με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών. Απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.   Απέναντι στα στηρίγματα τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που είτε βάζουν πλάτη στο έγκλημα όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το εργατικό κέντρο Καρδίτσας   είτε  συμμετέχουν στον διάλογο η και στο γράψιμο του νομοσχεδίου όπως δήλωσε ο υπουργός εργασίας ,Χατζηδάκης ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θέσεις της ΓΣΕΕ όπως την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας .

Απαιτούμε μαζικά συλλογικά:
•Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα!
•Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που διευθετούν το χρόνο εργασίας,  οι νόμοι των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι νόμοι  που ξηλώνουν την Κυριακάτικη αργία!
•Συλλογικά σχεδιάζουμε τα επόμενα μας βήματα σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εμπορικό, σε κάθε αποθήκη.
•Παίρνουμε απόφαση και απαντάμε με απεργία απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
•Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 10/6/2021 στης 10:00 πμ στην κεντρική πλατεία .

Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Ν. Καρδίτσας
Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν Καρδίτσας
 Διακήρυξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας

Στις 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας. Οι συνδικαλιστές, που εκπροσωπούμε το συνδυασμό της ΔΑΣ στο ΕΚΚ, συνολικά οι συνδικαλιστές, που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, καλούμε τους αντιπροσώπους να πάρουν μέρος στο Συνέδριο, να πουν όχι στον εκφυλισμό, που θέλουν να επιβάλλουν οι δυνάμεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να σταθούν με ευθύνη απέναντι στην εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι εργαζόμενοι και τους έστειλαν αντιπροσώπους στο ΕΚΚ, για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους, να πάρουν αποφάσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα σήμερα που κρίνονται πολλά για την εργατική τάξη, όπως η μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης το οκτάωρο, το οποίο καταργείται με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη της Καρδίτσας, σε κάθε άνεργο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο συνέδριο του ΕΚΚ που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και συμφωνεί ότι τα εργατικά σωματεία και το ΕΚΚ πρέπει να ξεφύγουν από το θανάσιμο εναγκαλισμό με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.
Να μην αποδεχτούμε άλλο ένα συνέδριο μηχανισμών, εκβιασμών και διαμόρφωσης συσχετισμών με νόθους αντιπροσώπους από σωματεία-σφραγίδες, που τα περισσότερα είναι ανύπαρκτα στους χώρους δουλειάς, αλλά υπαρκτά στα γραφεία διεύθυνσης προσωπικού της μεγαλοεργοδοσίας.
Να μην αποδεχτούμε διαδικασίες χωρίς συζήτηση, συμμετοχή, εκφυλισμένες, στεγανοποιημένες, μακριά ακόμα και από τη φυσική παρουσία των εργαζομένων όπως το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ με την παρουσία των ΜΑΤ.
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.  Άφησαν χιλιάδες συναδέλφους να νοσήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, δεκάδες από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους. Τώρα  μας ρίχνουν το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης μέσα από τα self test, χωρίς κανένα άλλο μέτρο από τη μεριά του κράτους και της εργοδοσίας ενώ ταυτόχρονα μετατρέπουν τα εμβόλια σε μπίζνες δισεκατομμυρίων αντί να είναι όλα διαθέσιμα στο λαό.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αποφάσισαν να ξεμπερδέψουν με τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο 8ωρο, στην Κυριακάτικη αργία. Φέρνουν στη Βουλή έναν νόμο τερατούργημα, που θα μας κάνει να δουλεύουμε με χειρότερους όρους από ότι οι παππούδες μας. Ταυτόχρονα οξύνουν την επίθεση στα συνδικάτα, στους συνδικαλιστές και στο δικαίωμα στην απεργία πατώντας πάνω στον απεργοκτόνο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μαζί και η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΕΚΚ βρίσκουν στο ν/σ – έκτρωμα θετικά στοιχεία, πανηγυρίζουν που πολλές από τις προτάσεις τους περιλαμβάνονται στο ν/σ και πάνε σε διάλογο με την κυβέρνηση για να «διορθώσουν» τα αρνητικά στοιχεία του! Γι αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να τους γυρίσουν την πλάτη, να δυναμώσουν τα ταξικά συνδικάτα.
Παλεύουμε ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή ταξική δύναμη στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Προϋπόθεση για την άνοδο των ταξικών αγώνων είναι να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να γίνουν οι κλάδοι και οι χώροι δουλειάς επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα. Απαιτείται κίνημα με ταξικό προσανατολισμό,  με γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες, που θα συμβάλουν στην οργάνωση και στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση. Απαιτείται ουσιαστική αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση του ΠΑΜΕ.
Η πλειοψηφία του ΕΚΚ, σε όλη την προηγούμενη θητεία της, έδωσε τα διαπιστευτήριά αναβαθμίζοντας τον ρόλο του στην ξεπουλημένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, προωθώντας την πολιτική κυβερνήσεων και εργοδοσίας:
Δεν στήριξαν στην πράξη καμιά από τις μεγάλες απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Καρδίτσας με αποκορύφωμα την τελευταία για την Πρωτομαγιά, όπου ακολουθώντας την γραμμή της ΓΣΕΕ και της κυβέρνησης συνέβαλαν στον εκφυλισμό με συμμετοχή στην αργία την τρίτη 4/5, αρνούμενοι να πάρουν απόφαση για απεργία στης 6/5 όπως μια σειρά από εργατικά κέντρα , ομοσπονδίες αλλά και η ΑΔΕΔΥ . Μάλιστα στην φιέστα κάλεσαν και τον γνωστό εργοδότη συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλο.
Η πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου Καρδίτσας ,σε αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφία του ΓΣΕΕ βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Όλο αυτό το διάστημα έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση να κατεβάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, με την στάση της εμπόδισε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων να εκφράσουν της αγωνιστικές τους διαθέσεις  αφού καταψήφισε τις προτάσεις μας για απεργία. Βέβαια αυτή η στάση της πλειοψηφίας δεν εκπλήσσει κανέναν αφού πολλές φορές έχουν αποκαλέσει την απεργία  ξεπερασμένη μορφή πάλης αλλά και όταν αναγκάζονται να την προκηρύξουν   φροντίζουν  να την υπονομεύσουν και να την απονεκρώσουν.
Το συνέδριο του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα γεγονός που απασχολεί όλους τους εργαζόμενους της  περιοχής μας, η πλειοψηφία της διοίκησης έχει φροντίσει να γίνει στα κρυφά. Αυτό βέβαια είναι προσφιλής ταχτική καθώς για την πλειοψηφία το συνέδριο γίνεται για να ενισχύεται η ΠΑΣΚΕ στην ΓΣΕΕ και να ανανεώνουν της καρέκλες τους  τα μέλη της διοίκησης.
Όπως και στο παρελθόν, στο συνέδριο θα πάρουν μέρος μια σειρά από σωματεία   ‘’σφραγίδες ‘’ που από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι τώρα δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ , δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση και ο μόνος λόγος ύπαρξης τους είναι να βγάζουν αντιπροσώπους στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας και να ενισχύουν την ΠΑΣΚΕ στην ΓΣΕΕ . Στο προηγούμενο συνέδριο εκλέχθηκε στο ΔΣ του ΕΚΚ εργοδότης, όπου μετά την πίεση και την κατακραυγή των εργαζομένων αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ επιδιώκει το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο να παραμένει παροπλισμένο και ανήμπορο να αντιμετωπίσει την επίθεσή τους αλλά να βάζει πλάτη στο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή τους».
Συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών!
Αντίθετα, η ΔΑΣ αλλά και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν μπροστά, πήραν αποφάσεις και κινητοποιήθηκαν για το Ασφαλιστικό, τις ΣΣΕ, οργάνωσαν απεργίες, κλαδικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, μέσα στους χώρους εργασίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή για κάθε πρόβλημα που αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση του Συντονιστικού ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα. Έδωσαν το παρόν στους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής που πάλευαν για τα δίκαια αιτήματά τους.
Πάλεψαν για οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για τις πλημμύρες του Ιανού, για την οργάνωση αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς, για να μην κόβεται το ρεύμα σε ανέργους και σε οικονομικά αδύνατους, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οργάνωσαν κινητοποιήσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία, έδειξαν τη δύναμη που έχει η συμμαχία του εργαζόμενου λαού όπως το πανκαρδιτσώτικο συλλαλητήριο εργατών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων στις 5 Οκτώβρη για τις πλημμύρες που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε επιμέρους κατακτήσεις.
Καλούμε τους αντιπροσώπους του ΕΚΚ να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δεν συμφωνούμε σε όλα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, παρατηρήσεις. Και εμείς δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ότι δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ότι δεν πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες. Απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους του συνεδρίου, η ΔΑΣ καλεί σε ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, τους καλεί να μην επιτρέψουν «να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΚ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν τα αιτήματα εκείνα που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους αναγκών. Να μην αποδεχτούμε να ζούμε με μισθούς - ψίχουλα και κουτσουρεμένα δικαιώματα. Να παλέψουμε για να έχουμε ΣΣΕ με μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε όλη την περίοδο της κρίσης. Να έχουμε συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει. Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για εμάς και τις οικογένειές μας. Σχολείο που να μορφώνει πραγματικά τα παιδιά μας. Να παλέψουμε να κατακτήσουμε ό,τι πραγματικά δικαιούμαστε και ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο, εμείς πρέπει να τον απολαμβάνουμε! Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΚ για να δυναμώσουν η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της οργάνωσης, της αντίστασης, της ρήξης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την προσφυγιά. Τους πραγματικούς υπεύθυνους, τη μεγαλοεργοδοσία, το κράτος, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει.
Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχή μας.

Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία
Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ
Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 20.00
Πανσέληνος
1767
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία.
1821
Οι Τούρκοι σφάζουν περίπου 100 προκρίτους στην Κω.
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1827
Δύναμη 6.000 Τουρκοαιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθεται στην Μονή Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων.
1914
Η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά.
Ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.
1941
Εισέρχονται στην Αθήνα τα πρώτα τμήματα των ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής υπό τις αποδοκιμασίες των κατοίκων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.