"Εκείνο που πλέον ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει γρήγορα τους δημότες μας"

altΟ Βασίλης Τσιάκος δήμαρχος Καρδίτσας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εκείνο που πλέον ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει με δίκαιο και γρήγορο τρόπο τους δημότες μας που χτυπήθηκαν είτε τα σπίτια τους, είτε οι επιχειρήσεις τους, είτε το αγροκτηνοτροφικό τους κεφάλαιο». Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νυν δήμαρχος Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου Βασίλης Τσιάκος.

Ο Βασίλης Τσιάκος στις περιφερειακές εκλογές του 2010 εκλέχτηκε αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αξίωμα που κατείχε μέχρι και το 2019. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλέχθηκε δήμαρχος Καρδίτσας με τον συνδυασμό «Καρδίτσα, ο τόπος μας» και από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 ανέλαβε την ηγεσία του Δήμου Καρδίτσας.

Ερ: Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel στο δήμο Καρδίτσας;

Απ: Σχετικά με την κακοκαιρία θα έλεγα ότι σε ό,τι αφορά την πόλη της Καρδίτσας και το μεγαλύτερο κομμάτι του δήμου μας ήμασταν «τυχεροί» μέσα στην γενικότερη ατυχία, αν λάβουμε υπόψη τι έγινε σε όλη τη Θεσσαλία καθώς η πόλη δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Και δεν αντιμετώπισε προβλήματα γιατί σε αντίθεση με ότι λένε ορισμένοι, αντιπλημμυρικά έργα έγιναν και αυτά μας προαστάτευσαν. Ωστόσο ιδιαίτερα χτυπήθηκε ο Δήμος Παλαμά όπου και νεκρούς είχαμε και ολόκληροι οικισμοί βυθίστηκαν στο νερό. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καρδίτσας τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε 7 χωριά όπου το νερό από τα ποτάμια δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα. Ευτυχώς η στάθμη του νερού υποχώρησε γρήγορα και δεν είχαμε στάσιμα νερά. Ωστόσο καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις και στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Εκείνο που πλέον ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει με δίκαιο και γρήγορο τρόπο τους δημότες μας που χτυπήθηκαν είτε τα σπίτια τους, είτε οι επιχειρήσεις τους, είτε το αγροκτηνοτροφικό τους κεφάλαιο.

Ερ: Ποιό θεωρείτε εμβληματικό έργο για την τετραετία στο δήμο Καρδίτσας; Και ποιό άλλο ή άλλα σχεδιάζετε εάν επανεκλεγείτε;

Απ: Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω έργα όπως η ανάπλαση του αισθητικού άλσους του Παυσιλύπου, η ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς και του ιστορικού κτιρίού της, η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον πρώην στρατόπεδο Λουμάκη. Αυτά τα έργα έχουν δρομολογηθεί και θα προχωρήσουν. Ωστόσο θα σας έλεγα ότι η κλιματική κρίση και τα όσα ζήσαμε με τον ΙΑΝΟ και τον Daniel αλλάζουν και τις δικές μας προτεραιότητες. Κεντρικό αίτημά μας πλέον είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας. Και όταν λέω περιοχής μας, εννοώ όλης της Θεσσαλίας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στον δήμο μου θα δώσουμε έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της απορροής όμβριων σε κάποιες συνοικίες της Καρδίτσας όπως είναι τα Καροπλεσσίτικα με το Παλέρμο καθώς και οι Καμινάδες που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την πρόσφατη κακοκαιρία. Το ίδιο ισχύει και για κάποιες κοινότητες. Θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε το δίκτυο ομβρίων ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.

Ερ: Πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ενίσχυσης των δήμων από την κεντρική εξουσία;

Απ: Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες απαιτούν - και καλά κάνουν - όσο το δυνατόν περισσότερα από τους δήμους. «Τα παράπονα στον δήμαρχο» ισχύει πλέον για κάθε θέμα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο δημότης είτε στην καθημερινότητα, είτε σε μεγάλα ζητήματα όπως η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία. Η πολιτεία αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο και ενισχύοντας την χρηματοδότηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Στόχος θα είναι πιο αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον δημότη πρωτίστως, αλλά και για το κεντρικό κράτος, δευτερευόντως .

Πηγή amna.gr