Πολύπλευρα χρήσιμο το πρόγραμμα της Δάσωσης τονίζει στους συναρμόδιους Υπουργούς η Ασημίνα Σκόνδρα

altΠαρέμβαση προς τους Υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη σχετικά με τον κίνδυνο ακύρωσης των μέτρων 8.1 και 8.2 του Π.Α.Α. 2014-2020, έκανε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

 

Η κ. Σκόνδρα, καταθέτοντας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερώτηση στη Βουλή, εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με πληροφορίες, που αναφέρουν ότι το πρόγραμμα δάσωσης γαιών, για το οποίο ήδη υπάρχουν δεσμεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 80 εκατ. ευρώ, κινδυνεύει να απενταχθεί. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει ωστόσο να συμβεί, αφού το εν λόγω πρόγραμμα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιδιαβρωτική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της χώρας, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων και την αποκατάσταση ερημοποιημένων περιοχών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών από την αντίστοιχη προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση τους για τα επόμενα 12 έτη.

Η παρέμβαση της Βουλευτή έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Μέτρα 8.1 και 8.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορούν στη δάσωση γαιών με δεσμεύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, βρίσκονται πρώτα στη λίστα των δράσεων που θα μειωθούν ή θα απενταχθούν, προκειμένου το ποσό αυτό να οδηγηθεί σε άλλες δράσεις.
Είναι γνωστό, ότι οι αποφάσεις – οδηγοί για την υλοποίηση των εν λόγω μέτρων έχουν ήδη εκδοθεί και αυτό που απέμενε ήταν η προκήρυξη. Το εν λόγω μέτρο (ΔΑΣΩΣΗ - ΑΓΡΟΔΑΣΩΣΗ, ΚΥΑ 3226/14.10.2019-Φ.Ε.Κ. Β΄ 3857), που τέθηκε ως πολιτική εθνικής προτεραιότητας, έχει έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και ουσιαστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων συμβάλει στην προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών από την αντίστοιχη προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση τους για τα επόμενα 12 έτη, στην επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων, στην ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων και την αποκατάσταση ερημοποιημένων περιοχών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:
•Ισχύουν οι αναφερόμενες πληροφορίες περί μη υλοποίησης του μέτρου, λόγω οριζόντιας μεταφοράς πόρων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταστεί η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν υλοποιεί - παρά τους εξασφαλισμένους κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους - δράσεις που αντιμετωπίζουν προληπτικά τις συνέπειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποκατάσταση ερημοποιημένων περιοχών και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν εισόδημα στους αγρότες;»

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ασημίνα Σκόνδρα
Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.23
Δύση: 18.12
Σελήνη
13 ημερών
480 π.Χ.
Ναυμαχία Σαλαμίνας όπου ο Ελληνικός Στόλος θριαμβεύει επί του περσικού.
Μάχη στην Ιμέρα όπου οι Έλληνες της Σικελίας νικούν τους Καρχηδονίους.
1684
Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Τούρκους την Πρέβεζα.
1687
Οι Τούρκοι παραδίδουν τη βομβαρδισμένη Ακρόπολη των Αθηνών στον Φραγκίσκο Μοροζίνι.
1922
Υπογράφεται ανακωχή με τους Τούρκους στα Μουδανιά, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
1944
Οι Γερμανοί εκτελούν 9 Έλληνες πατριώτες, ενώ βγαίνουν από τον ιερό ναό Οσίας Ξένης στην Νίκαια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».