6 νέοι Σταθμοί Μέτρησης Ποιότητας Αέρα
Κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με το ΑΠΘ, αξιοποιούμε όλα τα επιστημονικά εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας»
Τον πρώτο στη χώρα Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής εγκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Δάσος του Περτουλίου, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 120.000 ευρώ προς το Ταμείο Διοικήσεων και Διαχειρίσεων Πανεπιστημιακών Δασών για την προμήθεια και εγκατάσταση του Σταθμού Μέτρησης Κλιματικής Αλλαγής, που αποτελεί ένα ακόμη αξιόπιστο, επιστημονικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία.
Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ενέκρινε τη χρηματοδότηση με 1.000.000 ευρώ, του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 έργου «Ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», με το οποίο η Περιφέρεια προμηθεύεται 6 νέους Σταθμούς για την μέτρηση της ποιότητας του αέρα στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, δύο Σταθμοί Μέτρησης θα εγκατασταθούν στην πόλη του Βόλου, δύο στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα και ένας στην Καρδίτσα.
«Είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και έργα για το περιβάλλον» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί και συνεργαζόμαστε με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και με καταξιωμένους και έμπειρους ερευνητές. Σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τον πρύτανη Νίκο Παπαιωάννου, εγκαθιστούμε στο Πανεπιστημιακό Δάσος του Περτουλίου, τον πρώτο στην Ελλάδα Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, αφού πήραμε την απαραίτητη έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωράμε, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, στην αγορά και εγκατάσταση 6 νέων σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα στις πρωτεύουσες των νομών. Σε συνεργασία με το μοναδικό στη χώρα πιστοποιημένο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, μελετάμε την ποιότητα του αέρα στο Βόλο. Και χρησιμοποιούμε και την μέθοδο της ολφακτομετρίας για τον προσδιορισμό των οσμών στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Τα στοιχεία από τις μετρήσεις των Σταθμών που λειτουργούν σήμερα σε Λάρισα και Βόλο αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, για την ενημέρωση των πολιτών» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου
Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου νομού Τρικάλων με έκταση 33.000 στρέμματα, είναι ένα από τα δύο πανεπιστημιακά δάση που διαχειρίζεται το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις για την διαμονή των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στην πρότυπη δασοπονία. Στο δάσος διεξάγεται επιστημονική έρευνα από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, σε εξειδικευμένα θέματα.
|
![]() |
||||||||||||||
![]() |
![]() |
Ήξερε πότε θα αρχίσει
Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει. Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα. Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα. Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά; Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει… |
|
Ο χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών
Περισσότερα