Πνευμονική Υπέρταση: Σώζοντας τους «αόρατους» ασθενείς

altΜε αφορμή τον Νοέμβριο που είναι Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Πνευμονική Υπέρταση είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι αρχικά τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μην είναι αντιληπτά για μήνες ή και χρόνια, ή να υποεκτιμώνται, καθιστώντας τους ασθενείς «αόρατους» και αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Ο Δρ. Παναγιώτης Καρυοφύλλης Επεμβατικός Καρδιολόγος μας διαφωτίζει.Η πνευμονική υπέρταση είναι σπάνια νόσος και συχνά οι ασθενείς περνούν απαρατήρητοι, γεγονός που συνιστά μέγιστη απειλή για τη ζωή τους. 
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η διάγνωση παραμένει εξαιρετικά αργή, αφού αγγίζει τα τρία χρόνια.
Η Πνευμονική Υπέρταση (και ειδικότερα η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, ΠΑΥ) είναι μια σπάνια και εξελισσόμενη ασθένεια των αρτηριών των πνευμόνων. Η ΠΑΥ δεν έχει καμία σχέση με την αρτηριακή υπέρταση. Η τελευταία αφορά την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος εκτός από τις αρτηρίες των πνευμόνων. Αντίθετα, η Πνευμονική Υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων. 
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.46
Δύση: 17.35
Σελήνη
13 ημερών
1821
Σύσκεψη κληρικών, προεστών και καπεταναίων στο Αίγιο, με θέμα την κήρυξη της Επαναστάσεως.
1828
Ο Ι. Καποδίστριας προτείνει για έδρα της κυβερνήσεως την Αίγινα.
1941
Αρχίζει η μάχη της Τρεμπεσίνας.
1944
Έξω από την Κοζάνη εκτελούνται 43 Έλληνες από τα στρατεύματα κατοχής.
1951
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας ενεργεί επιθετικές αναγνωρίσεις βόρεια της πόλεως Ικτσόν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…