Σε ποια ηλικία γεννήσατε το τελευταίο σας παιδί; Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας

altΚανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα ζήσει. Μια νέα μελέτη, όμως, υποστηρίζει ότι το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων μπορεί να προσφέρει κάποιες χρήσιμες γνώσεις για τη μακροζωία μιας γυναίκας και αποδεικνύει σαφέστερα ότι η ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του τελευταίου της παιδιού επηρεάζει το μήκος των τελομερών αυτών και τη μακροπρόθεσμη υγεία.Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μήκος των τελομερών των λευκών αιμοσφαιρίων μιας γυναίκας συνδέεται με το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής της. 
Τα τελομερή επαναλαμβάνουν πρωτεϊνικά σύμπλοκα του DNA που προστατεύουν το τέλος των χρωμοσωμάτων και έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιδιακής σταθερότητας. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και σε διάφορα χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, κάποιες νευρολογικές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.
Μια μικρότερη μελέτη είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό του τελευταίου της παιδιού επηρέαζε το μήκος των τελομερών. 
 
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.01
Δύση: 20.01
Σελήνη
4 ημερών
1570
Μανιάτες, Κυθηριώτες και αγήματα του βενετικού στόλου αρχίζουν την πολιορκία του Πόρτο Κάγιο.
1821
Ο Χουρσίτ Πασάς καταστρέφει τους Καλαρρύτες και το Συρράκο Ηπείρου.
1822
Ήττα των Ελλήνων από τους Τούρκους στην Πλάκα Σουλίου.
1850
Αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
1908
Θάνατος του Μακεδονομάχου Χρ. Δούλη από την Φλώρινα.
1958
Οι Τούρκοι σκοτώνουν στην Πάφο με πελέκια και μαχαίρια τον Αριστείδη Παπαδόπουλο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!