Τι είναι το Σύνδρομο της Κυριακής που μας πιάνει όλους και πώς να το ξεπεράσεις

altΜήπως κάθε Κυριακή πιάνετε τον εαυτό σας να διακατέχεται από μια ανεξήγητη μελαγχολία; Ειδικά από το απόγευμα και μετά, λίγο-πολύ όλοι νιώθουμε κάπως πεσμένοι ψυχολογικά.
Το Σύνδρομο της Κυριακής είναι ένας ανεπίσημος όρος στην ψυχολογία που περιγράφει αυτό ακριβώς το συναίσθημα μελαγχολίας.

Δεν έχει σημασία αν πέρασες ένα ωραίο ή όχι Σαββατοκύριακο, αν ο καιρός ήταν καλός ή κακός, ούτε αν μόλις έμαθες κάποια καλά ή άσχημα νέα. Κάθε Κυριακή η ίδια ιστορία, το ίδιο ψυχολογικό πέσιμο.

Τι είναι το Σύνδρομο της Κυριακής
Το σύνδρομο της Κυριακής περιγράφει την αποστροφή που έχουμε για την επιστροφή της Δευτέρας στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας (δουλειά, σχολείο κλπ), το πένθος που αισθανόμαστε για το πέρασμα του Σαββατοκύριακου και τη γενική αίσθηση της απόγνωσης ή της νοσταλγίας που νιώθουμε για την υπόσχεση που προσφέρουν τα απογεύματα της Παρασκευής καθώς ξεκινάει το Σαββατοκύριακο. Ονομάζεται και «Σύνδρομο φόβου της Κυριακής», καθώς ο φόβος μιας ακόμα Δευτέρας είναι η ρίζα της ανάπτυξής του.
Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και όχι της αιτίας

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να εξαλείψεις την αιτία του Συνδρόμου της Κυριακής. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε έναν κόσμο οργανωμένο σε μορφή 5 εργάσιμων ημερών και 2 ημερών ξεκούρασης (λέμε τώρα…). Αν και δεν ισχύει για όλους. Δεδομένου ότι τα προγράμματα εργασίας ποικίλλουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για να 2 ολόκληρες μέρες αποσυμπίεσης από το άγχος και τον φόβο για τις Δευτέρες. Επομένως, ίσως πρέπει να βρούμε κόλπα που θα μειώσουν τα συναισθήματά μας από το Σύνδρομο της Κυριακής, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί η αιτία.

Δείτε μερικές αποδεδειγμένες συμβουλές για να νικήσετε αυτό το αίσθημα μελαγχολίας κάθε Κυριακή:
-Ξεκινήστε την επόμενη εβδομάδα εργασίας με σκοπό να μην αφήσετε καμία υποχρέωση να εκκρεμεί την Παρασκευή. Γνωρίζοντας ότι έχετε ήδη χειριστεί όλες τις γνωστές πιθανές κρίσεις πριν από τη Δευτέρα το πρωί, μπορείτε να μειώσετε το φόβο και το άγχος που έρχεται τα βράδια της Κυριακής.
-Εάν είστε γονέας, ενθαρρύνετε τα παιδιά να τελειώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις πριν το απόγευμα της Κυριακής. Βάλτε τους ένα πρόγραμμα ώστε να μην χρειάζονται πάντα την δική σας συμβολή το βράδυ της Κυριακής για να ετοιμαστούν για την σχολική Δευτέρα. Αυτό είναι που προσθέτει κούραση και άγχος στον γονιό και ενισχύει το Σύνδρομο της Κυριακής.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “iatropedia.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.22
Δύση: 18.14
Σελήνη
11 ημερών
1833
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν 50 Κρήτες επαναστάτες στις Μουρνιές Χανίων.
1901
Οι Βούλγαροι καίνε ζωντανό στη Γευγελή τον Μακεδονομάχο Αγγ. Λέοντα.
1941
Ομαδικές σφαγές στη Δράμα, το Δοξάτου και τις γύρω περιοχές από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής.
1952
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας καταλαμβάνει το Μικρό και Μεγάλο Νόρι, ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».