Τα μεγάλα οφέλη των μικρών ψαριών

altΠοια είναι τα πέντε ψαράκια που μας κάνουν καλό - Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε εβδομαδιαίως ψάρια

Το… καμπανάκι του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα για τη βελτίωση των καθημερινών μας διατροφικών συνηθειών και την τήρηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής έφερε στο φως μεταξύ άλλων και την κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα όταν τρώμε ψάρια θα πρέπει να προτιμούμε ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά. Ποια είναι όμως τα ψαράκια αυτά που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μαγειρέματός τους, πόσο συχνά μπορούμε να τα μαγειρεύουμε και πώς τα αναγνωρίζουμε όταν πρόκειται να τα αγοράσουμε; Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, κ. Νίκη Αθανασιάδου, MSc RDN δίνει όλες τις απαντήσεις μέσα από το TV Έθνος, εξηγώντας παράλληλα γιατί τελικά πρέπει να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας αυτούς τους μικρούς ….θησαυρούς για την υγεία μας.

Πόσο συχνά επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών;
Οι εθνικές διατροφικές συστάσεις μας προτείνουν την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα ισούται περίπου με 150 γραμμάρια έτοιμου μαγειρεμένου προϊόντος, όπως για παράδειγμα μία μέτρια τσιπούρα ή λαβράκι, 10-12 μικρά ψαράκια ή περίπου 15 γαρίδες.

Ποια ψάρια θεωρούνται καλύτερα έναντι άλλων;
Όλα τα ψάρια είναι ωφέλιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η ερευνητική κοινότητα μελετά τα πλεονεκτήματα των λιπαρών ψαριών, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα καρδιοπροστατευτικών ω-3 λιπαρών οξέων. Οι συστάσεις τονίζουν τη σημαντικότητα της εβδομαδιαίας κατανάλωσης τουλάχιστον μιας μερίδας μικρών λιπαρών ψαριών. Παραδείγματα είναι η σαρδέλα, ο γαύρος κ.α. Επίσης είναι καλό να επιλέγουμε ψάρια εποχής, αν είναι εφικτό.

Υπάρχουν ψάρια που είναι καλό να αποφεύγουμε;
Τελευταία μελετάται η μόλυνση των ψαριών από τοξίνες και βαρέα μέταλλα· ουσίες που σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για τον άνθρωπο. Η μόλυνση αφορά τα πολύ μεγάλα ψάρια που καταναλώνουν μικρότερα ψαράκια και βιοσυσσωρεύουν τις βλαβερές ουσίες, όπως καρχαριοειδή, ξιφίας κ.α. Γυναίκες που εγκυμονούν ή θέλουν να μείνουν έγκυες, είναι καλό να αποφεύγουν την συχνή κατανάλωσή τους.
Με ποιόν τρόπο πρέπει να μαγειρεύουμε τα ψάρια, προκειμένου να διατηρούν τη θρεπτική τους αξία;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος που κάνουν τα ψάρια νόστιμα χωρίς να μειώνουν τη θρεπτική τους αξία. Το μόνο που είναι καλό να αποφεύγουμε είναι το βαρύ τηγάνισμα, αφού αυξάνεται ιδιαίτερα το θερμιδικό φορτίο και η διαδικασία του τηγανίσματος μειώνει τη διατροφική αξία του ελαίου που χρησιμοποιούμε.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.47
Δύση: 17.33
Σελήνη
12 ημερών
1720
Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Αυξέντιος από την Ήπειρο.
1822
Φονεύεται από τους Τούρκους ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.
1823
Σφαγές Ελλήνων από τους Τούρκους στο Λασίθι Κρήτης.
1827
Σώμα 500 ανδρών επιχειρεί να καταλάβει το μοναστήρι "Άγιος Σπυρίδων" στην Καστέλλα του Πειραιά.
1955
Οι αγγλικές αρχές κατοχής κατάσχουν στην Πάφο πολεμικό υλικό που κατέπλευσε από την ελεύθερη Ελλάδα για την ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…