30.000 κλήσεις φαντάσματα μιας άλλης εποχής

altΓράφει ο Στέφανος Κ. Κατσάρας*

Προ ολίγων ημερών ο Δήμος με εντολή Δημάρχου (όπως ο ίδιος παραδέχεται) απέστειλε 30000 κλήσεις σε 10000 δημότες. Θα έλεγε κανείς ότι αφού παρανόμησαν, θα πρέπει να πληρώσουν και θα μπορούσα κάλλιστα να συμφωνήσω μαζί του αν οι κλήσεις αυτές δεν ήταν προ πενταετίας!

Θυμάται κανείς εκεί στο Δημαρχείο πότε ήταν αυτό το “προ πενταετίας”; Επειδή μάλλον δεν θυμούνται, μπορώ να τους θυμίσω εγώ.  Ήταν την εποχή του “λεφτά υπάρχουν”. Ήταν πριν καν ακούσουμε την λέξη μνημόνιο, όταν πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Κ. Καραμανλής, του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 45%. Όταν ακόμα οι πολίτες είχαν όνειρα, η ανεργία δεν ήταν κοντά στο 30% και οι νέοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα βρουν δουλειά και θα μπορέσουν να κάνουν οικογένειες. Νομίζω πως έχουν περάσει αιώνες από τότε!

Αυτά λοιπόν, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ήδη από την εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ο Τσεζάρε Μπεκαρία σημείωνε εμφατικά δύο πράγματα (μεταξύ άλλων) για την έννοια της τιμωρίας. Την αξία της βεβαιότητάς της (έναντι της αυστηρότητας) και ότι η τιμωρία προκειμένου να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι άμεση.

Όταν περνάνε πέντε χρόνια λοιπόν μέχρι να τιμωρηθεί κάποιος για την πράξη του, τότε ούτε βέβαιη είναι η τιμωρία για τον πολίτη και φυσικά μόνο άμεση δεν μπορείς να την πεις! Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει έρθει η ζωή όλων τα πάνω κάτω. Μόνο για την σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Το ζήτημα καταδεικνύει περίτρανα την έλλειψη σχεδιασμού της δημοτικής αρχής καθώς και την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν, χωρίς όραμα και χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούν τον θεσμό στα μάτια του πολίτη, να του δημιουργούν μίσος και εχθρότητα για κάθε τι το δημοτικό και τέλος να χάνεται όση εμπιστοσύνη είχε απομείνει στον θεμελιώδη θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκηση που τον κάνουν να μοιάζει με πορτοφολά που με διάφορα κόλπα προσπαθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.  Σοβαρευτείτε.  Αν κάτι δεν μπορείτε να το κάνετε σωστά, καλύτερα να μην το κάνετε καθόλου.

Υ.Γ.1 δεν έχω καμία απλήρωτη κλήση.
Υ.Γ.2 η δικαιολογία “φταίει ο προηγούμενος” είναι αστεία και ανάξια σχολιασμού.


Για την δημοτική κίνηση “Καρδίτσα μας”
Στέφανος Κ. Κατσάρας Ψυχολόγος MSc

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.10
Δύση: 19.56
Σελήνη
24 ημερών
1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
1824
Δύναμη 12.000 Τουρκαλβανών επιτίθενται εναντίον της Άμπλιανης Φωκίδος.
1907
Οι οπλαρχηγοί Δ. Γιουγκολάκης (Μητρούσης) και Θ. Τουρλεντές εγκλωβίζονται από τους Τούρκους στην Κάτω Κεμενικιά Σερρών.
Ενδεκαμελές σώμα υπό τον Ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη (Στενημαχίτη) κυκλώνεται από τους Τούρκους στη Δόβιστα.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Κομοτηνή.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησίες στην Ανατολική Θράκη.
1942
Εκτέλεση Ελλήνων από τους Γερμανούς στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1944
Ισχυρή δύναμη Ιερολοχιτών και Βρετανών προσβάλλει την γερμανο-ιταλική φρουρά της Σύμης και της προκαλεί σοβαρές απώλειες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».