30.000 κλήσεις φαντάσματα μιας άλλης εποχής

altΓράφει ο Στέφανος Κ. Κατσάρας*

Προ ολίγων ημερών ο Δήμος με εντολή Δημάρχου (όπως ο ίδιος παραδέχεται) απέστειλε 30000 κλήσεις σε 10000 δημότες. Θα έλεγε κανείς ότι αφού παρανόμησαν, θα πρέπει να πληρώσουν και θα μπορούσα κάλλιστα να συμφωνήσω μαζί του αν οι κλήσεις αυτές δεν ήταν προ πενταετίας!

Θυμάται κανείς εκεί στο Δημαρχείο πότε ήταν αυτό το “προ πενταετίας”; Επειδή μάλλον δεν θυμούνται, μπορώ να τους θυμίσω εγώ.  Ήταν την εποχή του “λεφτά υπάρχουν”. Ήταν πριν καν ακούσουμε την λέξη μνημόνιο, όταν πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Κ. Καραμανλής, του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 45%. Όταν ακόμα οι πολίτες είχαν όνειρα, η ανεργία δεν ήταν κοντά στο 30% και οι νέοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα βρουν δουλειά και θα μπορέσουν να κάνουν οικογένειες. Νομίζω πως έχουν περάσει αιώνες από τότε!

Αυτά λοιπόν, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ήδη από την εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ο Τσεζάρε Μπεκαρία σημείωνε εμφατικά δύο πράγματα (μεταξύ άλλων) για την έννοια της τιμωρίας. Την αξία της βεβαιότητάς της (έναντι της αυστηρότητας) και ότι η τιμωρία προκειμένου να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι άμεση.

Όταν περνάνε πέντε χρόνια λοιπόν μέχρι να τιμωρηθεί κάποιος για την πράξη του, τότε ούτε βέβαιη είναι η τιμωρία για τον πολίτη και φυσικά μόνο άμεση δεν μπορείς να την πεις! Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει έρθει η ζωή όλων τα πάνω κάτω. Μόνο για την σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Το ζήτημα καταδεικνύει περίτρανα την έλλειψη σχεδιασμού της δημοτικής αρχής καθώς και την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν, χωρίς όραμα και χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούν τον θεσμό στα μάτια του πολίτη, να του δημιουργούν μίσος και εχθρότητα για κάθε τι το δημοτικό και τέλος να χάνεται όση εμπιστοσύνη είχε απομείνει στον θεμελιώδη θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκηση που τον κάνουν να μοιάζει με πορτοφολά που με διάφορα κόλπα προσπαθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.  Σοβαρευτείτε.  Αν κάτι δεν μπορείτε να το κάνετε σωστά, καλύτερα να μην το κάνετε καθόλου.

Υ.Γ.1 δεν έχω καμία απλήρωτη κλήση.
Υ.Γ.2 η δικαιολογία “φταίει ο προηγούμενος” είναι αστεία και ανάξια σχολιασμού.


Για την δημοτική κίνηση “Καρδίτσα μας”
Στέφανος Κ. Κατσάρας Ψυχολόγος MSc

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.38
Δύση: 16.59
Σελήνη
9 ημερών
1657
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον νεομάρτυρα Νικόλαο Καραμάνο στην Σμύρνη.
1821
Οι Τούρκοι, υπό τον Μουσταφά μπέη, νικούν τους Έλληνες στον Σταυρό της Κρήτης.
1915
Συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.
1920
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επανέρχεται στην Ελλάδα και αποκαθίσταται στον θρόνο.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο.
1942
Ιταλοί και Αλβανοί εκτελούν στην Παραμυθιά Έλληνες πατριώτες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»