Η αποθέωση του άρπα κόλλα…

alt

Στέφανος Κ. Κατσάρας*

Παρακολούθησα μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες, την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Πραγματικά δεν ήξερα αν έπρεπε να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα.

Δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που συμβαίνουν και αυτά που λέγονται. Θα μιλήσω μόνο για ορισμένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν. Εξηγούμαι:

Εργαστήρια Τέχνης: Κλείσανε. Γιατί κλείσανε; Γιατί ο πρώην Δήμαρχος (κατά παραδοχή του) αγνοούσε την καταληκτική ημερομηνία για τις σχετικές ενέργειες διάσωσης και άρα η προθεσμία πέρασε άπρακτη, και η νυν διοίκηση (δεν ξεκαθάρισε) είτε αγνοούσε επίσης τις ημερομηνίες είτε τις γνώριζε και τις αποσιώπησε μιας και δεν είχε αναλάβει ακόμα τον Ιούλιο (αν και είχε ήδη εκλεγεί), για να φορτώσει στον προηγούμενο την ευθύνη. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Ο κύριος Χατζής ενημέρωσε δε ότι υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα της τάξης των 120.000 ευρώ. Και δεν μπήκε κανείς στον κόπο όχι να μας εξηγήσει αλλά ούτε να ρωτήσει πώς δημιουργήθηκε το χρέος αυτό. Και επιπλέον υπάρχουν και απλήρωτοι εργαζόμενοι. Όλα καλά δηλαδή και μερικές οικογένειες στον δρόμο έτσι για πλάκα! Τώρα πια, κατά την γνώμη μας, η λύση βρίσκεται μόνο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Κοιν.Σ.Επ. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με εργαζόμενους στα εργαστήρια και θέσαμε τους εαυτούς μας στην διάθεσή τους προκειμένου να δημιουργήσουμε μαζί (εάν συμφωνούν) μία νέα δομή με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Να θυμίσω ότι η ίδρυση Κοιν.Σ.Επ. ήταν βασική πρόταση στο πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Όποιος το διάβασε, το ήξερε.

Ελεγχόμενη στάθμευση : Θα έλεγα ότι εδώ η συζήτηση συμπυκνώνεται σε μια κουβέντα. «Θα το ξεκινήσουμε τον Νοέμβριο και θα δούμε». Ο Δήμαρχος, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να είπε το «θα δούμε» τουλάχιστον δέκα φορές. Τι θα δούμε; Δοκιμάζουμε και ό,τι βγει; Κι αν δεν βγει; …ε τότε θα δούμε! Τι είναι αυτά; Σας ερωτώ τι είναι αυτά; Η προχειροδουλειά και η ανοργανωσιά σε πλήρη αποθέωση. Πρόγραμμα; Μπα ε; Σχέδιο; Ούτε κουβέντα. Διαβούλευση; Ούτε για πλάκα. Τεχνολογία; Μελέτες; Προτάσεις; Τίποτα; Μα τίποτα;
Τις θέσεις μας για το ζήτημα τις έχουμε ήδη δημοσιεύσει προ ημερών στο άρθρο με τίτλο «Ελεγχόμενη στάθμευση ΣΟΣ».

Παυσίλυπο:  Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Μια παρατήρηση μόνο αλλά δεν θα επιμείνω σ’ αυτό. Συζήτηση για το Παυσίλυπο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρασίνου δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα. Όχι δύο, μία. Πάμε παρακάτω. Το Παυσίλυπο του Άη Βασίλη. Παραχώρηση σε ιδιώτη με τίμημα 10.000 ευρώ για 40 μέρες. Μη φανταστείτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μελέτης. Όχι. Στο γόνατο κι αυτό. Ε, αφού κάνουν τα Τρίκαλα κάτι, να κάνουμε κι εμείς έτσι να μη μας λένε ότι δεν κάναμε. Είμαστε δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Τώρα θα καθίσετε να σχεδιάσετε; Τα Τρίκαλα, αγαπητέ μου Δήμαρχε, σχεδιάζουν ήδη τα Χριστούγεννα του 2015 κι εσείς τρέχετε να φτιάξετε μέσα σε καμιά εξηνταριά μέρες τι;  Και ερωτώ: Το τίμημα πώς προέκυψε; Εννοώ γιατί 10.000 και όχι 11.000; Γιατί όχι 8.000 ή γιατί όχι 50.000 ευρώ; Θα μας πείτε; Ο ιδιώτης πώς θα προκύψει; Με απευθείας ανάθεση; Δημόσιο πλειστηριασμό θα κάνετε; Τα μέτρα ασφαλείας ποιος θα τα ορίσει; Ο ιδιώτης; Την επικοινωνία της εκδήλωσης ποιος θα την αναλάβει; Την αισθητική; Επαφίεται κι αυτή στο γούστο του αναδόχου; Κι ο δήμος τι κάνει; Τον μεσίτη;
Η θέση μας αναφορικά με αυτό είναι διατυπωμένη ήδη από το πρόγραμμά μας πριν τις εκλογές. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι, καλώς ή κακώς, ήδη κατειλημμένη από τα Τρίκαλα. Κι αυτό γιατί τα Τρίκαλα κάθισαν, σκέφτηκαν, μελέτησαν και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο εορταστικό προϊόν. Κάτι που δεν κάνατε εσείς. Κάντε τουλάχιστον τον κόπο να διαβάσετε το πρόγραμμά μας. Οι λύσεις είναι οι εξής: Ή συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Τρικκαίων και κάνουμε κάτι συμπληρωματικό (και φυσικά σε δεύτερο ρόλο) για τα Χριστούγεννα, αν προλαβαίνουμε, ή κάνουμε κάτι μικρό απλά για το πνεύμα των Χριστουγέννων και την εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης (χωρίς να περιμένουμε να βγάλουμε λεφτά) και επενδύουμε σε άλλη εορταστική περίοδο. Οι Απόκριες θα ήταν μια πολύ καλή περίπτωση σε συνεργασία ίσως και με τον Δήμο Σοφάδων. Αλλά θα πρέπει να είναι πρωτότυπο. Όχι κακέκτυπο σαν κι αυτό που πάτε να κάνετε. Απαιτεί σκέψη όμως, ιδρώτα, ξενύχτια και αντίληψη της σημερινής πραγματικότητας. Τα διαθέτετε;  

Με λογικές του  ποδαριού, με λογικές του ’80, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, προκοπή δεν βλέπουμε. Θα το λέω μέχρι να γίνει κατανοητό. Ο κόσμος προχωράει. Έχουμε 2014. Επιτέλους δραστηριοποιηθείτε!

Για την δημοτική ομάδα «Καρδίτσα μας»
Στέφανος Κ. Κατσάρας, Ψυχολόγος MSc

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.28
Δύση: 19.40
Πανσέληνος
1582
Οι Μανιάτες ζητούν τη βοήθεια του Πάπα της Ρώμης για να διώξουν τους Τούρκους.
1770
Ο Λάμπρος Κατσώνης πλήττει τον τουρκικό στόλο έξω από την Ύδρα.
1824
Δύναμη 600 Τούρκων ιππέων επιτίθεται κατά των Ελλήνων στην Αθήνα.
1826
Δύναμη 5.000 Τούρκων επιτίθεται εναντίον των 800 Ελλήνων υπερασπιστών των Αθηνών, οι οποίοι συμπτύσσονται στην Ακρόπολη.
1877
Πεθαίνει ο ηρωικός ναύαρχος της Επαναστάσεως Κωνσταντίνος Κανάρης.
1946
Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων παραπέμπει το θέμα της Βορείου Ηπείρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».