Κ. Αγοραστός: Ξεκινούν τα μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία

Με αίτημα των πληττόμενων παραγωγών στα κατά τόπους Δασαρχεία, τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ή τον ΕΛΓΑ ξεκινούν τα μέτρα για την διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσίασε την ειδική διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί και υπογράμμισε ότι φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ έντονο, με εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν τα αγριογούρουνα στα βοοειδή ( αφρικανική πανώλη των χοίρων).

Επιπλέον τίθεται και θέμα οδικής ασφάλειας, με αυξημένο κίνδυνο και καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο των ορεινών αλλά και περαστικών αγροτικών περιοχών. Το θέμα του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είχε απασχολήσει τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Αγοραστός επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα:
1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους δασικές Υπηρεσίες, Δ/νσεις Κτηνιατρικής και ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.
2) Όπου διαπιστώνονται και καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπερπληθυσμοί αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες εισηγούνται ιεραρχικά στο συντονιστή έκδοση απόφασης δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές και συγκρότηση συνεργείων δίωξης από έμπειρους κυνηγούς μέλη τοπικών κυνηγετικών συλλογων.
3) Μετά τη συγκρότηση περιφερειακού συντονιστικού οργάνου θα μπορούν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Κτηνιατρικής και την Κυνηγετική Ομοσπονδία, να συγκροτούν με απόφαση Δασάρχη συνεργεία δίωξης ή ομάδες κυνηγών κατά τόπους.
4) Σε περίπτωση εντοπισμού από έμπειρους κυνηγούς νεκρού ζώου ή αιμορραγούντος ζώου να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»