Πρότυπο σχέδιο δράσης για την διαχείριση αποβλήτων από κατεδαφίσεις

από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου  Condereff

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε στη Λάρισα την τελική συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο   ευρωπαϊκό πρόγραμμα  CONDEREFF Interreg Europe  με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και  καλών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου από 7 χώρες της Ευρώπης, παρουσίασαν τα συμπεράσματα  από την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης για την βελτίωση των πολιτικών διαχείρισης των ΑΕΚΚ, που εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και  αποτελέσματα  του έργου όπως:  
-η ανταλλαγή  πρακτικών και εμπειρίας μεταξύ των Περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο, και η ενσωμάτωση τους σε περιφερειακές πολιτικές και σχέδια δράσης.
-η βελτίωση των πολιτικών για την αποδοτική αξιοποίηση πόρων, σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων δομικών έργων, κατασκευών και κατεδαφίσεων.   
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάση  Μόρα «η  συμμετοχή της Περιφέρειας στο έργο CONDEREFF, καταδεικνύει στην πράξη τη βασική μας επιδίωξη να δημιουργηθούν νέες, «πράσινες» ευκαιρίες ανάπτυξης στη Θεσσαλία μέσω της  ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ΑΕΚΚ. Η  τελευταία επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει σε πρώτη φάση η δημιουργία τριών  μόνιμων εγκαταστάσεων ανάκτησης των ΑΕΚΚ και μίας  κινητής μονάδας σε επιλεγμένες Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε  δεύτερη φάση δύναται να εγκατασταθεί και μια επιπλέον μονάδα. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια  στη χώρα στη διαχείριση  απορριμμάτων,  χωρίς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια εποχή που η ταχύτητα, ο ρυθμός, ο αυτοματισμός και η απλοποίηση  ενεργειών, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά με σχέδιο, επενδύοντας στην ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας, μέσα από τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, που οδηγεί  σε πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων προς ταφή μέχρι το 2030».
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών εταίρων του έργου,  μεταξύ άλλων τόνισαν την πολύτιμη και ουσιαστική συνεισφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην επιτυχή  υλοποίηση του έργου CONDEREFF, τόσο μέσω της εκπόνησης του πρότυπου κοινού σχεδίου δράσης βελτιστοποίησης της διαχείρισης των ΑΕΚΚ, όσο και από τις επεξεργασμένες προτάσεις των στελεχών της αναφορικά με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ σε επίπεδο ανάπτυξης νέων πολιτικών.
Τέλος,  παρουσιάστηκαν  από τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του σχεδίου δράσης διαχείρισης και αξιοποίησης των ΑΕΚΚ στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης  με εμπλεκόμενους φορείς.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.34
Δύση: 18.38
Νέα Σελήνη
630
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα.
1770
Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.
1800
Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων".
1821
Δύναμη από 600 περίπου Έλληνες επιτίθεται εναντίον των Τούρκων και καταλαμβάνουν τα Καλάβρύτα.
1825
Ναυμαχία γύρω από την Μεθώνη και καταστροφή των τουρκικών πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.
1827
Δύναμη Ελληνικού ιππικού συγκρούεται με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην Μονή Δαφνίου.
1854
Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά.
1878
Ελληνικές δυνάμεις συγκρούονται με τους Τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
1921
Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
1956
Στην Λευκωσία οι Τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"