9ο διεθνές θερινό πανεπιστήμιο «ελληνική γλωσσά, πολιτισμός και ΜΜΕ»

Αφιερωματική διοργάνωση
4-7 Ιουλίου 2023,Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα


Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία μετην ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART [Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών] που εδρεύει στην Βαρκελώνη, και με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (ClubdelaPresseEuropéenne, Paris), διοργανώνει το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, από 4-7 Ιουλίου2023.
Το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Γλώσσα και Ενσυναίσθηση».

Ενδεικτικές θεματικές:
-Η ελληνική γλώσσα και η διδασκαλία της σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα
-Οι βασικές αρχές της επικοινωνιακής προσέγγισης
-Η γλώσσα σε εποχές κρίσης
-Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας
-Η επικοινωνία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας
-Ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη
-Η λογοτεχνία και η τέχνη στην υπηρεσία της ενσυναίσθησης
-Λόγος, τέχνες και ετερότητα
Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, η ΕΡΤ WORLD, η ΕΡΤ3 , το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8, η Φωνή της Ελλάδας, το Κανάλι της Βουλής, καθώς και το CNNGREECE. Τη δράση υποστηρίζουν και μία σειρά άλλων φορέων. Στο τηλεοπτικό σποτ της φετινής δράσης πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Καταλειφός, σε σκηνοθεσία Πάνου Μανωλίτση (ProductionHouse). Το σκίτσο της αφίσας του προγράμματος σχεδίασε ο Στάθης Σταυρόπουλος. Τη συνολική επιμέλεια του έντυπου υλικούτου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου έχει αναλάβει η Βασιλική Κλείτσα από το Τμήμα Εκδόσεων – Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα ειδικά φέτος, απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα, καθώς επίσης σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτόκολλων.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Μετά από 8 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το InstitutoDeLetras του RioDeJaneiroUniversity, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, το Ίδρυμα Macquarie GreekStudiesFoundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κ.ά. Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στην Άνδρο, στη Σύρο, στην Ύδρα και στο Καστελλόριζο.
Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
για το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Σε μήνυμά της για το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου τονίζει τα εξής: «Ο θεσμός του Θερινού Πανεπιστημίου, εδώ και εννέα χρόνια, προσφέρει πρωτοποριακό περιεχόμενο γύρω από τη θεματική σχέση της ελληνικής γλώσσας με τον πολιτισμό και τον λόγο των Μ.Μ.Ε. διαμέσου της ανάπτυξης ποικίλων θεματικών προσεγγίσεων. Ιδιαίτερη δυναμική στο τελικό αποτέλεσμα προσφέρει η συμμετοχή προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Ενημέρωσης, καταξιωμένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού».Αναφερόμενη στη φετινή δράση, η Πρύτανης αναφέρει: «Η δράση πραγματοποιείται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος, σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του.Η ανθρωπιστική διάσταση της φετινής πρωτοβουλίας επιβάλλει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας καθώς και την παρότρυνση για τη συνέχιση ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο».

Πληροφορίες:
Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, nitsi@uoi.gr και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr
fb: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, NikolettaTsitsanoudisMallidis, Όμιλος Αποφοίτων Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Πρώτο Τέταρτο
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"