Πολιτιστικό “παρών” των Σοφαδιτών Μαγνησίας

Με  Περιοδική Έκθεση στο Μουσείο της Πόλης  και εκδήλωση για την  Ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, δηλώνει και πάλι «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με δύο εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου διοργανώνει την Περιοδική Έκθεση με τίτλο «Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Πόλης από την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 11.00 π. μ. ως τις 5 Δεκεμβρίου και θα λειτουργήσει με το ωράριο του Μουσείου (Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00). Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, μέσα από φορεσιές, αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τον πολιτισμό του κάμπου που οι Σοφαδίτες κουβαλούν σα μνήμη πια, το χρόνο και τους λόγους της μετανάστευσής τους στη Μαγνησία, αλλά και τη 40χρονη πορεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, από την ίδρυσή του ως σήμερα.
Επίσης, στα πλαίσια αυτής της Έκθεσης και συμμετέχοντας στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας θα παρουσιάσει την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, στις 6.30 μ. μ., στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» εκδήλωση λόγου με τίτλο  «Η Επανάσταση του 1878 και η Ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος», που συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με τη στήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Ν.Μαγνησίας και του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.).  Οι εισηγητές, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η δρ. ιστορίας και προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά και η ιστορική ερευνήτρια Μαρία Σπανού θα παρουσιάσουν το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του 1878, εστιάζοντας κυρίως στα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ταραγμένη εποχή στις περιοχές του Πηλίου (μάχη της Μακρινίτσας) και της Καρδίτσας (μάχη της Ματαράγκας Σοφάδων). Οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και η Αμαλία Γκιζά θα ζωντανέψουν με το λόγο τους σκηνές της εποχής μέσα από αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων των Ζήση Σκάρου, Δημήτρη Σουλτάτη και Χριστόφορου Σεμέργελη, ενώ η φωνή της Σοφαδίτισσας Τασούλας Παπάρα-Κοσκινιώτη θα αποδώσει τοπικό μοιρολόι για τον ήρωα λοχία Λάιο, που σκοτώθηκε στη μάχη Ματαράγκας Σοφάδων. Συντονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα.
Τόσο στην έκθεση όσο και στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας από τον covid 19 και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την εκδήλωση «Η Επανάσταση του 1878 και η Ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος» στα τηλέφωνα 2421048988 και 6945173417.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 08.28
Δύση: 18.01
Σελήνη
4 ημερών
1866
Μάχη στους Λάκκους της Κρήτης και πυρπόληση του χωριού από τους Τούρκους.
1868
Ο γηραιός αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης αποβιβάζεται στον Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Επανάσταση στη νήσο.
1895
Στο χωριό Βρύσες Αποκορώνου Κρήτης συγκρούονται οι επαναστάτες της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής με τον τουρκικό στρατό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί 

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: – Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»