Συλλογικός τόμος για τη γλώσσα και την ηθική στα ΜΜΕ

Ο συλλογικός τόμος «Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα Μ.Μ.Ε.», σε συνεπιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνωνκαι AssociateinLinguisticsστο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, και του Δημήτρη Βαρδαβά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο.Ανάμεσα στις θεματικές περιοχές που εξερευνώνται βρίσκονται η γλωσσική χρήση στα Μ.Μ.Ε. και οι συνέπειες της, ο δημόσιος λόγος στη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της ηθικής, της δεοντολογίας και της ιδεολογίας στη χρήση του λόγου στη δημόσια σφαίρα.

Πρόκειται για μία συμμετοχική εργασία που συμβάλλει στον κριτικό επικοινωνιακό και μηντιακόγραμματισμό των μη ειδικών αναγνωστών, αλλά ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προσφέρει νέα ερεθίσματα για έρευνα στους ειδικούς αναγνώστες. Η συλλογική αυτή δουλειά αποτελείται από τα διευρυμένα πρακτικά της πρώτης δράσης του διαδικτυακού Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», του Μικρού Θερινού, ενώ εμπλουτίζεται και με άλλα επίκαιρα κείμενα.
Άρθρα τους έχουν συνεισφέρει στον τόμο διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές με στόχο την κριτική διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη γλωσσική χρήση των φορέων του δημόσιου λόγου και σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής και της ιδεολογίας. Ανάμεσα στους συγγραφείς περιλαμβάνονται, με σειρά εμφάνισης στα περιεχόμενα, η Καθηγήτρια Γλωσσικής Ανάπτυξης και αγωγής του παιδιού της προσχολικής ηλικίαςτου Πανεπιστημίου Κρήτης, Μ. Τζακώστα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, Κ.Σαμπάνης, η διδάσκουσα Τουρκικής Γλώσσας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δικαστική διερμηνέας, Α.Βενετσάνου, ο Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γ. Δ. Καψάλης, η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζ. Γαβριηλίδου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μ.Κατσογιάννου,  ο Επισκέπτης Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ν. Μαθιουδάκης, ο δημοσιογράφος και διδάσκων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Λ.Βατικιώτης, η δημοσιογράφος Μ. Δεναξά, ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου PaulValeryMontpellier 3 και Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του StudyinGreece, Θ. Παπαϊωάννου, ενώ, από την πλευρά του Ομίλου Αποφοίτων, κείμενά τους συνεισέφεραν οι Δ.Βαρδαβάς και Α.Μαλλίδης.
Τον τόμο συνοδεύουν πολύ όμορφοι σελιδοδείκτες, με το έργο του εξωφύλλου που προσέφερε ευγενώς ο εικαστικός Α. Γιαννούτσος.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στα μέσα Οκτωβρίου στην Αθήνα. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 18.31
Σελήνη
13 ημερών
1916
Τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκενώνουν τη Φλώρινα.
1920
Ο Βασιλεύς Αλέξανδρος δέχεται θανατηφόρο δάγκωμα πιθήκου.
Η Μεραρχία Σμύρνης διενεργεί επιδρομή κατά της Νίκαιας, την οποία βρίσκει εκκενωμένη και πυρπολημένη.
1941
Σφαγές Ελλήνων από τους Αλβανούς στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
1943
Σφαγές Ελλήνων από τους Γερμανούς στις Καρυές Λακωνίας.
1944
Οι Γερμανοί εκκενώνουν τη Ναύπακτο και το Άργος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Επέτειος
 
Είναι 3 φίλοι και ετοιμάζουν την καθιερωμένη τους εξόρμηση για κυνήγι χωρίς τις γυναίκες τους. Ο ένας όμως αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα και λέει στους άλλους δύο μες στην στενοχώρια πως δεν θα πάει φέτος μαζί τους. «Αν πας και φέτος για κυνήγι και με αφήσεις μόνη μου στην επέτειό μας θα σε χωρίσω..» του είπε η γυναίκα του και αυτός δεν ήθελε να τη χάσει.
Ετοιμάστηκαν οι άλλοι 2 με κρύα καρδιά και πήγαν. Ξαφνικά βλέπουν και τον τρίτο να έρχεται μέσ’ την καλή χαρά! «Τι έγινε;» του λένε, «πώς και ήρθες τελικά; Σε άφησε η γυναίκα σου;» «Ναι!» τους λέει, «είχαμε επέτειο σήμερα και είχε φέρει στο σπίτι κάτι μαστίγια που φοβήθηκα και σχοινιά χοντρά, κάτι αλυσίδες, κάτι λουκέτα, κάτι χειροπέδες και μου λέει: «Γδύσε με» και εγώ την έγδυσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με, με το σχοινί» και εγώ την έδεσα. Μετά μου λέει: «Δέσε με και με την αλυσίδα και βάλε και το λουκέτο» την έδεσα και με την αλυσίδα και έβαλα και το λουκέτο. Μετά μου λέει: «Φόρα μου και τις χειροπέδες» και τις έβαλα και αυτές. Μετά μου λέει: «Τώρα κάνε ό,τι πραγματικά θες» και να ‘μαι!!!»