Αφήστε τα όρια που βάζετε στα παιδιά το καλοκαίρι

altΕσείς βάζετε όρια στα παιδιά σας το καλοκαίρι ή όχι;
Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με την ανεμελιά, την ξεκούραση, την …τεμπελιά, την χαρά, το παιχνίδι, τη θάλασσα, τα παγωτά… για όλους μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά! Όλοι μας αναζητάμε την χαλάρωση μετά από άλλον έναν δύσκολο χειμώνα. Ακριβώς το ίδιο ζητούν και τα παιδιά, παιχνίδι και …χαλάρωση ορίων!

Πράγματι, το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που κύριο μέλημα είναι – τουλάχιστον για την παιδική ψυχούλα – να γίνει κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο χρόνο. Άρα, λιγότερες υποχρεώσεις, περισσότερο παιχνίδι.

Με τα όρια στα παιδιά μας το καλοκαίρι όμως τι γίνεται;
Αρκετοί θεωρούν πως λιγότερες υποχρεώσεις σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερα όρια το καλοκαίρι στα παιδιά. Ναι, ισχύει εν μέρει αυτό, καθώς δεν υπάρχει πλέον το σχολείο, η μέρα είναι μεγαλύτερη, η ζωή μας είναι περισσότερο έξω από το σπίτι ενώ αλλάζουν ακόμα και οι διατροφικές μας συνήθειες! Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως αφήνουμε τα όρια στην άκρη και απλά …απολαμβάνουμε! Συμφωνώ και πάλι εν μέρει όμως. Δεν χρειάζεται όμως να πάμε από το μαύρο στο άσπρο, δεν χρειάζεται να λειτουργούμε στα όρια: ή θα υπάρξει οριοθέτηση και το καλοκαίρι ή τα αποσύρουμε εντελώς! Κάπου στο ενδιάμεσο μπορούν όλα να γίνουν και να είναι και όλοι ευχαριστημένοι, καθώς η παντελής έλλειψη ορίων συνήθως φέρνει εντάσεις, προβλήματα και χάνουμε την ανεμελιά, καθώς ξεκινά η …γκρίνια, μία γκρίνια από εμάς τους μεγάλους που νιώθουμε πως δεν μπορούμε ακόμα και τώρα να ξεκουραστούμε λίγο. Μια γκρίνια όμως και από τους μικρούς που όπως έχω αναφέρει επανειλημμένα, όταν το παιδί νιώθει πως είναι ανορίοτο, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προκαλέσει με τον τρόπο του και να αναγκάσει τον γονιό να βάλει και πάλι όρια, καθώς τα όρια δίνουν και μία αίσθηση ασφάλειας (ναι ακόμη και το καλοκαίρι)!
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να γίνει είναι μία χαλάρωση μεν των ορίων στα παιδιά το καλοκαίρι αλλά όχι κατάργησή τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "mothersblog.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.21
Δύση: 19.16
Σελήνη
2 ημερών
1833
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν 50 Κρήτες επαναστάτες στις Μουρνιές Χανίων.
1901
Οι Βούλγαροι καίνε ζωντανό στη Γευγελή τον Μακεδονομάχο Αγγ. Λέοντα.
1941
Ομαδικές σφαγές στη Δράμα, το Δοξάτου και τις γύρω περιοχές από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής.
1952
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας καταλαμβάνει το Μικρό και Μεγάλο Νόρι, ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.