Σίδηρος: Τα σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετό

altΟ σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες και το μεταφέρει σε όλο το σώμα.

Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη.
Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Για τις περισσότερες γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών η συνιστώμενη ημερήσια διατροφική δόση σιδήρου είναι 18 χιλιοστόγραμμα (mg). Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 27 mg την ημέρα. Οι ενήλικες άνδρες, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται μόνο περίπου 8 mg σιδήρου την ημέρα.
Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος από ζωικές πηγές και ο μη αιμικός σίδηρος από φυτικές πηγές. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από το αίμα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το συκώτι, τα στρείδια, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.41
Δύση: 20.22
Σελήνη
21 ημερών
1452
Ανεπιτυχής επίθεση του Μωάμεθ Β΄ κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1822
Η Πελοποννησιακή Γερουσία ανακηρύσσει Αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
1904
Ανταρτικό σώμα 14 ανδρών υπό τον Ευθύμιο Καούδη, εισέρχεται από την ελεύθερη Ελλάδα στη Δυτ. Μακεδονία.
1916
Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν την Ηράκλεια.
1920
Απελευθερώνεται ο Συνάος (Σιμάβ), νοτίως της Προύσας.
1921
Ο Ελληνικός στρατός περνά τον Σαγγάριο και την στενωπό του Πολατλί.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.