Οι πιο μικρές αλλαγές στον ύπνο, την άσκηση και τη διατροφή που μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωΐα

altΑκόμη και μικρές βελτιώσεις στον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής ατόμων με ανθυγιεινές συνήθειες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση, η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου, καθώς και η διατροφή, συνδέονται στενά με τη μακροζωία. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη γήρανση έχει συνήθως μελετηθεί μεμονωμένα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eClinicalMedicine, επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό, εξετάζοντας ποιες είναι οι ελάχιστες συνδυαστικές βελτιώσεις στον ύπνο, τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της διάρκειας ζωής και των ετών καλής υγείας.
-Μόλις πέντε επιπλέον λεπτά ύπνου, δύο λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας – όπως γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκάλας – και μισή επιπλέον μερίδα λαχανικών την ημέρα μπορούν να προσθέσουν ένα έτος ζωής σε άτομα που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο αυτών των συνηθειών.

Ο πιο ευνοϊκός συνδυασμός
Η μελέτη δείχνει ότι ο πιο ευνοϊκός συνδυασμός – επτά έως οκτώ ώρες ύπνου ημερησίως, περισσότερα από 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα και υγιεινή διατροφή – θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα από εννέα επιπλέον χρόνια ζωής.

Περισσότερα στο cnn.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.58
Δύση: 19.57
Σελήνη
28 ημερών
323 π.Χ.
Εκπνέει στη Βαβυλώνα, σε ηλικία 33 ετών, ο Μέγας στρατηλάτης και κοσμοκράτωρ Αλέξανδρος.
1798
Φονεύονται διά στραγγαλισμού, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και επτά συνεργάτες του.
1821
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ιάσιο της Μολδοβλαχίας.
1822
Μάχες στη Μαλάξα Κρήτης και στην Τσικαλαριά.
1825
Οι Δ. Υψηλάντης και Κ. Μαυρομιχάλης με 480 άνδρες κατανικούν τους 6.000 Αιγυπτίους του Ιμπραήμ στους Μύλους του Άργους.
1903
Το πρώτο ανταρτικό σώμα της ελεύθερης Ελλάδος διαβαίνει την ελληνοτουρκική μεθόριο και εισέρχεται στη Δυτ. Μακεδονία.
1919
Σφαγές Ελλήνων από τους Τούρκους στον Μαίανδρο ποταμό της Ιωνίας.
1920
Οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Άγγλων στην Νικομήδεια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!