altΜε την εκπνοή του 2023 ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά προέβη σε μια πολύτιμη για το Σχολείο μας δωρεά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Άμεσα προγραμματίστηκε η εκπαίδευση των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στις Πρώτες Βοήθειες και τη χρήση του απινιδωτή, γνωρίζοντας ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη 350.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην επιβίωση θυμάτων.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά, εκτός διδακτικού ωραρίου, ημερίδα Α' Βοηθειών και χρήσης απινιδωτή για τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων του δήμου και τους γονείς των μαθητών από τα μέλη του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Βοήθειας και Προαγωγής Υγείας των Γιατρών του Κόσμου, παράρτηματος Παλαμά, κ. Βαρλάμη Δημήτριο νοσηλευτή, κα Παπακωνσταντίνου Βαλεντίνα κοινωνική λειτουργό, κα Τσιμπίδα Νάνσυ ψυχολόγο και κα Μαυρή Μαρία διοικητικό υπάλληλο, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών (ΕΟΔΥΑ) Λάρισας. Οι επιμορφωτές τόνισαν ότι στην περίπτωση της ανακοπής η άμεση έναρξη ΚΑΡΠΑ και η χρήση ενός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED) από εκπαιδευμένους πολίτες μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά μπορεί να σώσει έως και 100.000 καρδιές ετησίως. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και αντιμετώπισης περιστατικών, που μπορεί να συμβούν τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στην κοινωνική τους ζωή.
Η εβδομάδα έκλεισε με επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από τον Διευθυντή του ΓΕ.Λ Παλαμά, κ. Ριζά Σωτήριο, στο πλαίσιο των καθηκόντων του για τη διοργάνωση ενδοσχολικών επιμορφωτικών σεμιναρίων, μετά από διερεύνηση των ενδιαφερόντων των εκπαιδευτικών και των αναγκών της σχολικής μονάδας. Ύστερα από σχετικό αίτημα στο Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ-Παράρτημα Λάρισας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2024, οι διασώστες του ΕΚΑΒ Καρδίτσας κ. Βούζας Ιωάννης, Δήμος Ηλίας, Μακρής Δημήτριος και Σδρόλιας Ηλίας παρουσίασαν άμεσα και αναλυτικά τις Πρώτες Βοήθειες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας. Έγινε επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και χρήσης απινιδωτή καθώς και ενημέρωση σε πρώτες βοήθειες (βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS), λιποθυμία, πνιγμονή από ξένο σώμα σε παιδί και ενήλικα) ενώ δόθηκαν και γενικές οδηγίες για κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Εκπαιδευτικοί και μαθητές παρακολούθησαν την επιμόρφωση με αμείωτο ενδιαφέρον και έμαθαν με βιωματικό τρόπο πώς να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμμετέχοντας ενεργά στην πρακτική τους εφαρμογή.
Αμφότερες οι ημερίδες είχαν στόχο τόσο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της ποιότητας της παροχής Πρώτων Βοηθειών όσο και τη δημιουργία εμπιστοσύνης και κινήτρων στους συμμετέχοντες με σκοπό να εφαρμόζουν τα ‘οσα έμαθαν σε κρίσιμες καταστάσεις, στις οποίες ο χρόνος που εξοικονομείται επιτόπου κατά τα πρώτα λεπτά ενός συμβάντος κρίνεται αναμφίβολα πολύτιμος.
Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους επιμορφωτές για τις πολύτιμες γνώσεις και την καθοδήγηση που μας προσέφεραν και δεσμευόμαστε σε ετήσια επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

ΓΕΛ ΠΑΛΑΜΑ
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.04
Δύση: 18.17
Σελήνη
21 ημερών
1770
Απελευθέρωση της Καλαμάτας από δύναμη 200 Μανιατών με βοήθεια Ρώσων.
1825
Ο Ιμπραήμ κυριεύει την επαρχία Κορινθίας αμαχητί.
1826
Το Αιτωλικό παραδίδεται με συνθήκη στον Ιμπραήμ.
1833
Πρώτη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.
1914
Δύναμη Τουρκαλβανών αποκρούεται επιτυχώς από τμήματα του Στρατού της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου.
1923
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1945
Ιερολοχίτες καταλαμβάνουν την νήσο Τήλο μετά από σκληρό αγώνα.
1959
Ο Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο όπου τον υποδέχονται με ενθουσιασμό οι Έλληνες της Μεγαλονήσου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"