altΜεσημέρι της 14ης Νοεμβρίου του 1973. Μερικές δεκάδες φοιτητές βρίσκονται σε αμφιθέατρο του κτηρίου της Νομικής Σχολής στην Σόλωνος. Η μέρα δεν προμηνύει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός, η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών είναι χαλαρή.
Υπάρχει βέβαια το προηγούμενο των γεγονότων του Φεβρουαρίου του 1973, στο ίδιο κτήριο, όταν η κατάληψη των φοιτητών διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, αλλά τίποτα σε εκείνη τη μέρα δεν το θυμίζει.

Ξαφνικά 2-3 φοιτητές μπαίνουν στο αμφιθέατρο και φωνάζουν: «Η Αστυνομία χτυπά κόσμο στο Πολυτεχνείο».

Οι φοιτητές δεν χρειάστηκε να το σκεφτούν πολύ. Αποφασίζουν να κατευθυνθούν πεζοί προς το Πολυτεχνείο για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Μερικές δεκάδες νέα παιδιά βγαίνουν στη Σόλωνος και περπατούν γρήγορα προς τα Εξάρχεια. Φτάνουν λίγα λεπτά αργότερα στην Στουρνάρη μέχρι τη συμβολή με την Πατησίων. Εκεί δεν υπάρχουν φοιτητές. Υπάρχουν όμως κάποιοι αστυνομικοί στην απέναντι γωνία. Κάποιοι αρχίζουν να πετούν νεράντζια προς το μέρος τους. Οι αστυνομικοί ανταποδίδουν. Μέσα σε λίγα λεπτά το σκηνικό στην Πατησίων αρχίζει να γίνεται πολεμικό. Τα παιδιά μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου.
-Οι «φοιτητές που δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία» αποδείχθηκε ότι ήταν μία φήμη, αλλά αυτή η φήμη οδηγεί σε μία σπίθα που έμελλε να οδηγήσει σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Τις επόμενες δύο μέρες όλα τα μάτια είναι καρφωμένα στο χώρο του Πολυτεχνείου, τα αυτιά αναζητούν τον ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών, τα «παιδιά» έχουν αρχίσει να γράφουν Ιστορία.

Τι ήταν ή τι θεωρούμε ότι ήταν το Πολυτεχνείο
Η επέτειος των 50 χρόνων από την επέτειο του Πολυτεχνείου δίνει από τη μία την αναγκαία ιστορική απόσταση για αποτιμηθεί ως ιστορικό γεγονός, από την άλλη η επιρροή του στην πολιτική ζωή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην μεταπολίτευση, παραμένει ενεργή.
-Τι ήταν το Πολυτεχνείο; Μια αμιγώς φοιτητική εξέγερση, που πήρε πολιτικό χρώμα; Ένα εξ αρχής πολιτικό γεγονός που αμφισβήτησε ευθέως την χούντα των συνταγματαρχών; Η «γενιά του Πολυτεχνείου» ήταν μια γενιά ηρώων ή αυτών που «δόμησαν» και κυριάρχησαν στο πολιτικό σύστημα και το «εκμεταλλεύτηκαν», αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας; Το Πολυτεχνείο «έριξε» την χούντα ή ήταν αυτό που οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου;
Τα ερωτήματα αυτά επανέρχονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και συνήθως απαντώνται ανάλογα με τη γνώση, την ιδεολογική τοποθέτηση ή τους «μύθους» που έχει υιοθετήσει ο καθένας.

Περισσότερα στο cnn.gr - εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 20.00
Σελήνη
17 ημερών
1645
Αποβίβαση των πρώτων τουρκικών δυνάμεων στην βενετοκρατούμενη Κρήτη, στη Μονή Γωνιάς Χανίων.
1822
Οι επαναστατικές δυνάμεις αποκρούουν επίθεση των Τούρκων εναντίον του στρατοπέδου στο Κομπότι.
1824
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1825
Ήττα των Ελλήνων από τον Ιμπραήμ στα Τρίκορφα Αρκαδίας.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Δοϊράνη.
1920
Κατάληψη του Ελβανλάρ της Μικράς Ασίας.
1941
Αρχίζει στην Αίγυπτο η οργάνωση του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής.
1944
Σφαγές Ελλήνων από Γερμανούς στη Σπάρτη και στον Πάρνωνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"