altΓράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Η Καρδίτσα συμμετέχει και φέτος ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», που διοργανώνεται από την ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, 16 - 22 Σεπτεμβρίου 2022. Ο θεσμός αυτός συνιστάαπό το 2002 μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.Φέτος, το θέμα της εκστρατείας είναι οι «Καλύτερες συνδέσεις», με σύνθημα το «Συνδυάζω – Μετακινούμαι».

Το θέμα αναδεικνύει την ανάγκη αποκατάστασης της δυνατότητας των ανθρώπων, να μετακινούνται απρόσκοπτα, μετά τους περιορισμούς που υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της πανδημίας.

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει σε τέσσερις πυλώνες: άνθρωποι, αστικό περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα & ψηφιακές υπηρεσίες και πολιτική & σχεδιασμός.Κεντρικό πυλώνα στη θεματική ενότητα της πολιτικής και του σχεδιασμού, της τρέχουσας εκστρατείας αποτελούν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Ο Δήμος Καρδίτσας, σύμφωνα με το Νόμο 4784/2021, εκπονεί αντίστοιχο Σχέδιο, ήδη από τον Ιανουάριο του 2021. Περιλαμβάνει στρατηγικές βιώσιμης κινητικότητας αφορούν σε μία σύγχρονη πολυτροπική μετακίνηση μέσω της προώθησης του περπατήματος, του ποδηλάτου, της δημόσιας συγκοινωνίας και των συλλογικών μορφών μετακίνησης. Παράλληλα προωθεί την οδική ασφάλεια, με την προαγωγή των ήπιων μετακινήσεων και εν γένειτην αλλαγή της φιλοσοφίας της μετακίνησης.

Η πόλη μας, ως η γνήσια ελληνική πόλη του ποδηλάτου, με την μακρά της παράδοση στην βιώσιμη κινητικότητα, αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό. Η κατάκτηση, το 2020, της πρώτης θέσης, μεταξύ 3.134 πόλεων, έφερε την Καρδίτσα πρώτη πόλη στη βιώσιμη κινητικότητα, μεταξύ των μικρών ευρωπαϊκώνπόλεων. Το σκεπτικό για αυτή την βράβευση ήταν οι δράσεις της, κατά την αντίστοιχη «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» του 2019, όταν εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή μέσα απότις συνεργασίες και τη χρήση διαφημιστικού υλικού για την υποστήριξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Δύο χρόνια αργότερα, η πόλη εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων της, το πράσινο αποτύπωμά της αλλά και την διατήρηση και διάδοση της κουλτούρας του ποδηλάτου στις επόμενες γενιές.

Τον περασμένο Μάρτιο, ως Πρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδος – Αυστρίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, προσκάλεσα την Πρέσβη της Αυστρίας, κ. HerminePopeller, στο Νομό μας. Κατά την παραμονή της εδώ, η Πρέσβης αναγνώρισε πως το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής κινητικότητας που εφαρμόζει η Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί πραγματικό παράδειγμα, ορμώμενη και η ίδια από μια χώρα που αγαπά ιδιαίτερα το ποδήλατο.  
Για το λόγο αυτό, η Πρέσβης, κατά την επίσκεψή μας στον Δήμο Καρδίτσας, πρότεινε πιθανές συνεργασίες μεταξύ πόλεων της Αυστρίας και της Καρδίτσας, για ζητήματα κινητικότητας.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που γίνεται, ώστε κάθε χρόνο η πόλη μας να συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία στο θεσμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», όπως και την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου των ποδηλατοδρόμων και την διεύρυνση της βιώσιμης ανάπτυξής της πόλης. Όμως, αισθητή θα είναι φέτος η απουσία του Γιώργου Παύλου, που ήταν ένας εκ των πρωτεργατών των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Κινητικότητας.

Η Καρδίτσα φέτος, συμμετείχε επίσης στο “TourofGreece”. Φιλοξένησε ένα από τα πέντε ΕΤΑΠ του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, που αναβίωσε μετά από 10 χρόνια, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μέσω του ποδηλατικού αγώνα,  προβλήθηκαν εικόνες από την πόλη και το νομό μας, στα πέρατα της γης.

Η πόλη πρέπει να συνεχίσειτην παράδοση του ποδηλάτου και όλα τα θετικά που επιφέρει. Με σχέδιο, φρέσκιες ιδέες, τόλμη και όραμα,μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο σε θέματα κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης και με γνώμονα το ποδήλατο και την χρήση οικολογικών μεθόδων παραγωγής και κίνησης, να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στις πιο «πράσινες» ευρωπαϊκές πόλεις.

Θεσμικά θα σταθώ αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» 2022, με αποκορύφωμα τον κυριακάτικο Ποδηλατικό Γύρο της Καρδίτσας.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.44
Δύση: 19.10
Σελήνη
12 ημερών
1453
Ο πλοίαρχος Φλαντανέλλας εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1821
Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας καταστρέφουν την γέφυρα του ποταμού Σερέτη.
1941
Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού.
1943
Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"