alt1200 μαθητές και μαθήτριες μουσικών σχολείων από την Ελλάδα και τη Ρουμανία…..26 μουσικά σχολεία συνολικά, εκπροσωπούμενα από διαφορετικά μουσικά σύνολα το καθένα….τρία 24ωρα γεμάτα μουσική, εμπειρίες, συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις, διαγωνισμοί, εργαστήρια, πρόβες……σε κάθε γωνιά της Ξάνθης παιδιά να μελετούν μουσική….αυτό είναι το φεστιβάλ «Ξάνθη – πόλις ονείρων», μια μοναδική για την Ελλάδα διοργάνωση που πραγματοποιείται στη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου.

Μετά από δύο χρόνια διακοπής εξαιτίας της πανδημίας, η θρακική πόλη άνοιξε τις αγκάλες της για να υποδεχτεί μικρούς μουσικούς, μαθητές μουσικών σχολείων από κάθε γωνιά της χώρας μας και να τους προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σε μια εξαιρετική από οργανωτικής άποψης συνάντηση πολιτισμού, για την οποία πρωτεργάτες είναι το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού και εκατοντάδες εθελοντές. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας συμμετείχε σε αυτό το φεστιβάλ. Φέτος τα μουσικά σύνολα που ταξίδεψαν ήταν η ευρωπαϊκή χορωδία (διεύθυνση: κ. Μιχάλης Ζαχαρτζής, πιάνο: κ. Μαρίζα Αργυρίου), το σύνολο πνευστών – μπαντίνα (διεύθυνση: κ. Άγγελος Παλαπέλας, πιάνο: κ. Ιωάννα Αντωνίου) και το σύνολο μουσικής αναδόμησης και πειραματισμού (υπεύθυνος: κ. Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, λαούτο: κ. Δημήτριος Σκότης), ενώ την αποστολή του σχολείου ακολούθησε και η συνάδελφος: κ. Ιωάννα Αναγνώστου. Το 85 μελές σύνολο την Παρασκευή 6 Μάϊου το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας στην κεντρική σκηνή παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα που περιλάμβανε έργα Μ.Χατζιδάκι και Νίκου Κυπουργού, οργανικά και φωνητικά κομμάτια από την ευρύτερη αστική και λαϊκή μουσική παράδοση της Σμύρνης, καθώς και τραγούδια από το νεότερο έντεχνο ρεπερτόριο……. και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν σεμινάρια με διακεκριμένους μουσικούς, καθηγητές πανεπιστημίων και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν σε πρόβες χορωδίας με την κ. Εριφύλη Δαμιανού, σε εργαστήριο παραδοσιακών εγχόρδων οργάνων με τον κ.Σωκράτη Σινόπουλο, σε εργαστήριο παραδοσιακών πνευστών οργάνων με τον κ. Μάνο Αχαλινωτόπουλο, εργαστήριο παραδοσιακών κρουστών με τον κ. Βαγγέλη Καρίπη,κ.α.), ενώ το σύνολο των 1200 μαθητών συμμετείχε σε πρόβες και στην τελική συναυλία του Σαββάτου υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Νίκου Κυπουργού, αλλά και σε μεμονωμένες συναυλίες των βιωματικών εργαστηρίων. Οι μαθητές μας γύρισαν πίσω έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες, γνωριμίες με εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου, αλλά και με μαθητές άλλων μουσικών σχολείων και έδωσαν την υπόσχεση για μελλοντικό αντάμωμα τα επόμενα χρόνια…..

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.06
Δύση: 20.44
Σελήνη
25 ημερών
1823
Σφαγές Ελλήνων σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα από τους Τούρκους.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το χωριό Γαλατάς Χανίων, το οποίο ανακαταλμβάνεται τις βραδινές ώρες από Ελληνικά τμήματα.
1954
Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας η "Δήλωση των Παρισίων", με την οποία αποκαθίστανται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.