Στο ΣΔΟΕ η λίστα με τους μεγαλο- καταθέτες στην Ελβετία

Στο ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε η περιβόητη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, απέστειλε στο γραφείο του Πρωθυπουργού φάκελο με USB, το οποίο περιέχει τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ και με τη σειρά του το Μαξίμου προώθησε το φάκελο στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Την αποστολή της επίμαχης λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις, καθώς επίσης ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή.
«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ’ αυτό», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στο Real FM.
Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».
Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, συμφώνησε με τη νομική του εκτίμηση ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη ή δημοσιεύσιμη (δεδομένου ότι ήταν προϊόν υποκλοπής).
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε πως τα στοιχεία «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».
«Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, γνωστοποιώντας ότι όποιο υλικό του δόθηκε ατύπως από τον κ. Διώτη -και όπως ακριβώς του δόθηκε- «βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».
Από την πλευρά και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM, πως «εν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος». «Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη για το θέμα: «Με το 'μη νόμιμο αρχείο', η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν 'αυτοβούλως' και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές», επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, «στην Ελλάδα της νομιμότητας, όμως, όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».
Την άμεση δημοσίευση όλων των ονομάτων της λίστας, ζητεί η Χρυσή Αυγή. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, πρέπει «να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία» και όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, να οδηγηθούν στη φυλακή -όπως και οι παράγοντες που τους καλύπτουν- και να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες τους.
«Αν βγει η λίστα Φαλτσιάνι, θα βγουν πολλά φάλτσα στον πολιτικό κόσμο... Όλοι την έχουν δει και κανείς δεν την έχει δει. Προφανώς είναι τόσο βαριά τα ονόματα που δεν τα σηκώνουν οι ώμοι εισαγγελέων και υπουργών Οικονομικών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και καταλήγει: «Όλα στη φόρα».

 

Αρχισαν οι καταθέσεις στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας
Εν τω μεταξύ, στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα, Σπύρο Μουζακίτη, προσήλθε για κατάθεση ο πρώτος μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα διετάχθη πριν από λίγες ημέρες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, και αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση της λίστας.
Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο εισαγγελέας ζητεί, εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας (πράγμα που έγινε), να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό, προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί για την υπόθεση, είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων (φυσικών και νομικών προσώπων) με καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, περιήλθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.

Πηγή “naftemporiki.gr”

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"