«Φοίτηση στις βαθμίδες εκπαίδευσης των μαθητών Ρομά»

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση  πού κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά  με θέμα η «Φοίτηση στις βαθμίδες εκπαίδευσης των μαθητών Ρομά». Την ερώτηση απήντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της  αντιμετώπισης  του μείζονος προβλήματος του αναλφαβητισμού παιδιών και γονέων των κοινοτήτων Ρομ, την αναγκαιότητα της μείωσης της σχολικής διαρροής των Τσιγγανόπουλων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Τόνισε επίσης ότι η ενίσχυση της πρόσβασης και συμμετοχής των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο στο σχεδιασμό του Υπουργείου στο πλαίσιο των νέων αλλαγών στην υποχρεωτική εκπαίδευση πάντα με την συναίνεση,  συμμετοχή και συγκατάθεση των ίδιων των Ρομά.
Ο Υπουργός απαντώντας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των  υπηρεσιών  του ΥΠ.Π.Ε.Θ. που εργάζονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές  επίπεδο προς την κατεύθυνση της πρόσβασης των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση, επιδιώκοντας την ένταξη τους στις κανονικές τάξεις. Κάτι που είναι σύμφωνο με  το ελληνικό Σύνταγμα, που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση, και σύμφωνα με πλήθος διεθνών κειμένων που δεσμεύουν την χώρα και έχουν υπερνομοθετική ισχύ. Παράλληλα η  Δ/νση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων προωθεί την ενίσχυση των πολιτικών συμπερίληψης στην Εκπαίδευση (inclusive education) που αφορούν όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των Ρομά, με τη συμμετοχή της στους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΥΝΕΣΚΟ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΟΗΕ).
Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της  Διεύθυνσης Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ  η οποία έχει προβεί σε έκδοση εγκυκλίου με θέμα «Σχολική φοίτηση παιδιών Ρομά». Στη συνέχεια ο Υπουργός τόνισε ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. συνεχίζει να υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στην εκπαίδευση των ρομά μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά σχολεία της χώρας να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής (ΖΕΠ). Τέλος, τόνισε ότι  η  Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει εξειδικεύσει πρόταση για την «Ένταξη και Εκπαίδευση των παιδιών ΡΟΜΑ», για την οποία έχει εκδοθεί Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με  χρόνο υλοποίησης 2 σχολικά έτη (2016-2017 & 2017-2018).
Στην ερώτηση της βουλευτή αν προτίθεται το υπουργείο να προωθήσει ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των ρομά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό εισαγωγής  όπως σε άλλες ομάδες πληθυσμού, ο Υφυπουργός απήντησε ότι δεν υφίσταται ειδική ρύθμιση  στη νομοθεσία της χώρας που να αφορά στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών ρομά. Τόνισε δε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Επεσήμανε επιπλέον ότι οι υποστηρικτικές ρυθμίσεις προς τους υπαγόμενους σε κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρήθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές.
Όμως δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας για τα θέματα που αφορούν όχι μόνο  τους  ρομά  αλλά και  όλων των  κοινωνικών  ομάδων που  παρεμποδίζονται στην ισότιμη συμμετοχή σε δημόσια και κοινωνικά αγαθά όπως το δικαίωμα στην παιδεία και την εκπαίδευση.
 
Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑΝ. Καρδίτσας 
 
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.08
Δύση: 18.54
Σελήνη
12 ημερών
623
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες στην Ατροπατηνή και τους αναγκάζει να εκκενώσουν την Μικρά Ασία.
1192
Επανάσταση της Κύπρου κατά των Λατίνων.
1801
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Έφεσο.
1821
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Γ. Μαυροκορδάτο στην Κωνσταντινούπολη.
1897
Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.
1944
Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 270 κατοίκους της κοινότητος Κλεισούρας της Καστοριάς.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!