Ερώτηση της Χρ. Κατσαβριά για την φοίτηση στις βαθμίδες εκπαίδευσης των μαθητών ΡΟΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση για την εκπαίδευση των Ρομά κατέθεσε η βουλευτής Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου  προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη. 
Αφορμή στάθηκε το Πλαίσιο των νέων αλλαγών στην υποχρεωτική εκπαίδευση καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ελλήνων Ρομά  που αποτελεί  μια αναπόφευκτη πραγματικότητα εδώ και χρόνια. 
Η de facto γκετοποίησή τους λειτουργεί ως ένας από τους κύριους λόγους που οδηγεί τα περισσότερα μέλη αυτής της ομάδας να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα κατά ένα χαμηλό ποσοστό από το μέσο όρο του πληθυσμού. Επισημαίνεται επίσης η αναγκαιότητα εξειδικευμένου και καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και η δημιουργία κινήτρων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ Κατσαβριά Σιωροπούλου,  έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή έχει ως εξής:
 
Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Φοίτηση στις βαθμίδες εκπαίδευσης των μαθητών Ρομά»
 
Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά, φαινόμενο που συναντάται και στην Ευρώπη. Η γκετοποίηση λειτουργεί ως ένας από τους κύριους λόγους χαμηλού ποσοστού συμμετοχής τους στην ευημερία, την κοινωνική ασφάλιση και το εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού. 
1.Επειδή πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα αναλφαβητισμού παιδιών και γονέων των κοινοτήτων Ρομ και να μειωθεί η σχολική διαρροή των Τσιγγανόπουλων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. 
2.Επειδή, στο Πλαίσιο των νέων αλλαγών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται σχεδιασμός και για την εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των Ρομά με  την συναίνεση και αποδοχή τους.
3.Επειδή είναι αναγκαία η ύπαρξη εξειδικευμένου και καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού  όπως καθορίζεται και αναγνωρίζεται στα πλαίσια της διαπολιτισμικής αγωγής-εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής διαδικασίας μάθησης.
4.Επειδή η εισαγωγή μαθητών Ρομά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που σήμερα  είναι ανύπαρκτη, θ’ αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την συστηματική φοίτησή τους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα μειώσει την αίσθηση της σχολικής και κοινωνικής αποτυχίας. 
Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:
1.Πως συγκροτείται η πολιτική  του Υπουργείου για την εκπαίδευση των Ρομά 
και την κατάρτιση  εξειδικευμένων εκπαιδευτικών;
2.Προτίθεται το υπουργείο να προωθήσει ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των Ρομά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό εισαγωγής  όπως σε άλλες ομάδες πληθυσμού;
  
Η ερωτώσα βουλευτής:
Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου 
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.10
Δύση: 18.12
Σελήνη
3 ημερών
1575
Αποκεφαλισμός στην Κωνσταντινούπολη του νεομάρτυρα Ιωάννη Κάλφα.
1821
Ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Αξιωματικοί και οι Στρατιώτες ορκίζονται τον όρκο της Ελευθερίας.
1822
Αγωνιστές επιτίθενται κατά πολυαρίθμων τουρκικών δυνάμεων στην Χαλανδρίτσα Πατρών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»