Κ. Τσιάρας: Τρία γράμματα με ουσία: αλλαγή λογότυπου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππά και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, 53 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για την πρόθεση - απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) να αλλάξει το λογότυπο του πρακτορείου, αφαιρώντας από αυτό το δεύτερο συνθετικό, δηλαδή το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων».
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση που υπογράφει και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, επισημαίνεται σχετικά ότι η αλλαγή του λογότυπου σημαίνει ουσιαστικά αλλαγή της ταυτότητας του Πρακτορείου. Η διαγραφή της φράσης «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», γεννά εύλογα ερωτηματικά, καθώς η φράση αυτή εμπερικλείει όλη την ιστορία της Β. Ελλάδας και η διαγραφή της προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και την ιστορική μνήμη. 
Δεδομένου ότι η απάντηση που δόθηκε στη σχετική καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας από τη Διοίκηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, δεν κρίνεται ικανοποιητική, καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στη Βουλή τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Πρακτορείου της 16ης Μαΐου και να απαντήσουν γιατί κρίθηκε αναγκαία και τι εξυπηρετεί η αλλαγή λογότυπου σε αυτήν τη χρονική περίοδο. 
 
Η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Προς τους: 
1. Υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά
2. Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
ΘΕΜΑ: Τρία γράμματα με ουσία: αλλαγή λογότυπου για το ΑΠΕ-ΜΠΕ; 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) στην συνεδρίαση του στις 16 Μαΐου 2016 αποφάσισε την αλλαγή του λογότυπου του πρακτορείου από το ana-mpa.gr σε ana.gr. Η αλλαγή αυτή δικαιολογήθηκε ως αναγκαιότητα προκειμένου να είναι πιο εύχρηστο το νέο λογότυπο. 
Επί της ουσίας, όμως, διαγράφεται από το λογότυπο ο όρος ΜΠΕ (Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) – ΜPA (Macedonian Press Agency). Είναι αδιανόητο, για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα που απασχολεί τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και στάθηκε αφορμή για τον πλήρη τίτλο, το ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ να διαγράφει με περισσή ευκολία το ΜΠΕ από το λογότυπό του. Η διαγραφή τριών χαρακτήρων, σ’ ένα ούτως ή άλλως μικρό (μόλις έξι χαρακτήρες) λογότυπο δεν δικαιολογείται από το πρόσχημα της ευχρηστίας. Ένα λογότυπο έξι χαρακτήρων είναι εύχρηστο, δεν χρειάζεται να διαγραφεί το μισό. 
Σε μια περίοδο που υπάρχει έντονος αναβρασμός στη γειτονιά μας και με μια κυβέρνηση που, λόγω ανικανότητας και απουσίας σχεδιασμού και οράματος, δημιουργεί συνεχώς ασάφειες ως προς θεμελιώδεις θέσεις μας σε εθνικά θέματα, η αλλαγή του λογότυπου του ΑΠΕ-ΜΠΕ με διαγραφή των τριών τελευταίων χαρακτήρων εγείρει ερωτηματικά. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δημιουργείται μεγάλη ανησυχία. 
Η αλλαγή λογότυπου σημαίνει ουσιαστικά αλλαγή της ταυτότητας του Πρακτορείου. Το λογότυπο ΜΠΕ, δεν είναι απλά 3 γράμματα, αλλά είναι 3 γράμματα με ουσία και σημαντικές προεκτάσεις για την ελληνική πολιτεία. Οι τρεις αυτοί χαρακτήρες εμπερικλείουν όλη την ιστορία της Β. Ελλάδας και η διαγραφή τους προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και την ιστορική μνήμη. 
Κατόπιν των ανωτέρω,
και δεδομένου ότι η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του κόμματος κ. Γ. Κουμουτσάκου δεν κρίνεται ικανοποιητική, βάσει των όσων φαίνεται να έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδριάσεως του ΔΣ της 16ης Μαΐου 2016 του ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1.Για ποιο λόγο αλλάζει το λογότυπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ; Πως δικαιολογείται η ανάγκη ευχρηστίας για τρεις χαρακτήρες σε λογότυπο έξι χαρακτήρων συνολικά; 
2.Γιατί κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή λογότυπου στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Τι εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή; 
3.Παρακαλείσθε να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της16ης Μαΐου 2016 του ΑΠΕ-ΜΠΕ.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.24
Τελευταίο Τέταρτο
1822
Επαναστατικά σώματα Κρητών καταλαμβάνουν την Μονή Αρκαδίου.
1827
Νικηφόρος μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Δίστομο της Λιβαδειάς.
1838
Στα Ιωάννινα απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Γεώργιος από τα Γρεβενά.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός διεξάγει σκληρές μάχες στη Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1923
Υπογράφεται η ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»