Ερώτηση στη βουλή για τις περικοπές αγροτικών συντάξεων

Από τον Βουλευτή Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Τσιάρα
 
Κίνδυνο περικοπής των αγροτικών συντάξεων επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Ειδικότερα στην ερώτηση τονίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νόμου, που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή, θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, που συνεχίζουν να δουλεύουν και να έχουν εισοδήματα από επιδοτήσεις ή άλλα εισοδήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Τσιάρας, εάν αυτό αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες, αυτοί θα πρέπει άμεσα να μεταβιβάσουν τις καλλιέργειες και τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν, οδηγούμενοι σε οικονομικό μαρασμό. 
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 
1.ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
2.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.
 
ΘΕΜΑ: «Περικοπή του 60% της σύνταξη του ΟΓΑ για όσους συνταξιούχους αγρότες  συνεχίζουν να καλλιεργούν».
 
Στο άρθρο 20 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, πως θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. 
Όπως συνάγεται από τα παραπάνω και εφόσον δεν υπάρξει ρητή εξαίρεσή τους από πλευράς Υπουργείου Εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία, όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ, εφόσον εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις συνεχίζοντας την γεωργική τους απασχόληση. 
Για ν’ αποφύγουν, επομένως, τον κίνδυνο της απώλειας του 60% των συντάξεων τους, οι συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πρέπει άμεσα να μεταβιβάσουν τις καλλιέργειες και τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν.  Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι φυσικό, οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.
Προφανώς για μια ακόμα φορά η «αριστερή» αλλά αστική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, συλλαμβάνεται να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής περιφέρειας και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος. Ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής μας παραγωγής παράγεται από συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι και μετά την συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα, κατέχοντας δικαιώματα επιδότησης. Η συμπλήρωση τους εισοδήματός τους από τις εισπραττόμενες επιδοτήσεις, οι οποίες είναι και το πραγματικό καθαρό αγροτικό εισόδημα που τους μένει από τις καλλιέργειες που έχουν, τους διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στα χωριά της ελληνικής επαρχίας, που απειλούνται με ερημοποίηση. 
 
Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1.Αφορά το μέτρο του άρθρου 20 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) και τους συνταξιούχους αγρότες της Ελληνικής περιφέρειας;
2.Στη περίπτωση που η διάταξη αφορά  και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να  τους εξαιρέσει;
3.Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο συνερωτώμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για την επισήμανση του ζητήματος προς το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να γίνει κατανοητό, πως μια τέτοια άστοχη απόφαση επηρεάζει τα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής και την διαβίωση σε συνθήκες αξιοπρέπειας στα χωριά της Ελληνικής επαρχίας; Θα ζητηθεί η εξαίρεση των συνταξιούχων αγροτών από τον κανόνα του άρθρου 20 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016);»
 
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.08
Δύση: 18.54
Σελήνη
12 ημερών
623
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος κατατροπώνει τους Πέρσες στην Ατροπατηνή και τους αναγκάζει να εκκενώσουν την Μικρά Ασία.
1192
Επανάσταση της Κύπρου κατά των Λατίνων.
1801
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Έφεσο.
1821
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Γ. Μαυροκορδάτο στην Κωνσταντινούπολη.
1897
Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.
1944
Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 270 κατοίκους της κοινότητος Κλεισούρας της Καστοριάς.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!