Ερώτηση στη βουλή για τις περικοπές αγροτικών συντάξεων

Από τον Βουλευτή Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Τσιάρα
 
Κίνδυνο περικοπής των αγροτικών συντάξεων επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Ειδικότερα στην ερώτηση τονίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νόμου, που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή, θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, που συνεχίζουν να δουλεύουν και να έχουν εισοδήματα από επιδοτήσεις ή άλλα εισοδήματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Τσιάρας, εάν αυτό αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες, αυτοί θα πρέπει άμεσα να μεταβιβάσουν τις καλλιέργειες και τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν, οδηγούμενοι σε οικονομικό μαρασμό. 
 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 
1.ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
2.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.
 
ΘΕΜΑ: «Περικοπή του 60% της σύνταξη του ΟΓΑ για όσους συνταξιούχους αγρότες  συνεχίζουν να καλλιεργούν».
 
Στο άρθρο 20 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, πως θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. 
Όπως συνάγεται από τα παραπάνω και εφόσον δεν υπάρξει ρητή εξαίρεσή τους από πλευράς Υπουργείου Εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία, όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ, εφόσον εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις συνεχίζοντας την γεωργική τους απασχόληση. 
Για ν’ αποφύγουν, επομένως, τον κίνδυνο της απώλειας του 60% των συντάξεων τους, οι συνταξιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πρέπει άμεσα να μεταβιβάσουν τις καλλιέργειες και τα δικαιώματα επιδότησης που κατέχουν.  Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι φυσικό, οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.
Προφανώς για μια ακόμα φορά η «αριστερή» αλλά αστική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, συλλαμβάνεται να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής περιφέρειας και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος. Ένα σημαντικό τμήμα της αγροτικής μας παραγωγής παράγεται από συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι και μετά την συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα, κατέχοντας δικαιώματα επιδότησης. Η συμπλήρωση τους εισοδήματός τους από τις εισπραττόμενες επιδοτήσεις, οι οποίες είναι και το πραγματικό καθαρό αγροτικό εισόδημα που τους μένει από τις καλλιέργειες που έχουν, τους διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στα χωριά της ελληνικής επαρχίας, που απειλούνται με ερημοποίηση. 
 
Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1.Αφορά το μέτρο του άρθρου 20 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) και τους συνταξιούχους αγρότες της Ελληνικής περιφέρειας;
2.Στη περίπτωση που η διάταξη αφορά  και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να  τους εξαιρέσει;
3.Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο συνερωτώμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για την επισήμανση του ζητήματος προς το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να γίνει κατανοητό, πως μια τέτοια άστοχη απόφαση επηρεάζει τα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής και την διαβίωση σε συνθήκες αξιοπρέπειας στα χωριά της Ελληνικής επαρχίας; Θα ζητηθεί η εξαίρεση των συνταξιούχων αγροτών από τον κανόνα του άρθρου 20 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016);»
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.24
Τελευταίο Τέταρτο
1822
Επαναστατικά σώματα Κρητών καταλαμβάνουν την Μονή Αρκαδίου.
1827
Νικηφόρος μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Δίστομο της Λιβαδειάς.
1838
Στα Ιωάννινα απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Γεώργιος από τα Γρεβενά.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός διεξάγει σκληρές μάχες στη Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1923
Υπογράφεται η ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»