Ερώτηση του Κ. Τσιάρα στη βουλή για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες

Τσιάρας: «Η πλήρης ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ η ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας προς τους πληγέντες αγρότες»
 
Την αναγκαιότητα της έγκαιρης και καθ’ ολοκληρίαν καταβολής των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες αγρότες για την συνέχιση των καλλιεργειών με επανασπορά, οπού είναι εφικτό, επισημαίνει και ζητά ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Τσιάρας, η αναγκαιότητα της έγκαιρης αποζημίωσης και εξ’ ολοκλήρου καταβολή της, είναι αυτή που μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, που βοηθά τους παραγωγούς στην συνέχιση των καλλιεργειών τους, χωρίς να μετατρέπεται σε εποχιακό επίδομα επιβίωσης. Μια πραγματικότητα, άλλωστε, την οποία συμμερίζονταν και επιτακτικά διεκδικούσε η σημερινή κυβέρνηση τον καιρό, που ήταν αντιπολίτευση.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 
1.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.
2.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ.
ΘΕΜΑ: «Καταγραφή & Αποκατάσταση Ζημιών από Καιρικά Φαινόμενα σε ΟΤΑ της Καρδίτσας – Αποζημιώσεις Καλλιεργειών».
Φαινόμενα ισχυρών βροχοπτώσεων το Σαββατοκύριακο 20-22 Μαΐου σε περιοχές του Νομού Καρδίτσας, είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές. Συγκεκριμένα η καταρρακτώδης βροχή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, στις υποδομές αλλά και σε περιούσιες ιδιωτών. Με σχετικές εκτιμήσεις των τοπικών φορέων υπολογίζεται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 165.000 στρ. καλλιεργήσιμης γης. Τα πρωτοφανή αυτά καιρικά φαινόμενα έπληξαν ιδιαίτερα τοπικά διαμερίσματα και των τεσσάρων πεδινών δήμων του νομού, ήτοι των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου, καταστρέφοντας την αγροτική παραγωγή, όπως φαίνεται ολοκληρωτικά. Ταυτόχρονα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές είχαμε κατολισθήσεις και καθιζήσεις εδαφών.
Γίνεται, επομένως, αντιληπτό, πως η γρήγορη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες κρίνεται επιτακτική. Είτε για να σωθεί ότι μπορεί από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με την γρήγορη επανασπορά τους, για την οποία θα χρειαστούν τα χρήματα των αποζημιώσεων. Είτε για την ολοκληρωτική αποζημίωσή τους, στις περιπτώσεις που η επανασπορά κριθεί αναποτελεσματική ή ασύμφορη. Ταυτόχρονα πρέπει το συντομότερο να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις, οι οποίες θα δικαιολογούν την αυτονόητη απόφαση για την εξαίρεση της καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων από την κάλυψη των πλαφόν παραγωγής. 
Όλα τα παραπάνω επομένως απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Και κυρίως του ΕΛΓΑ, με την επείγουσα αποστολή σημαντικού αριθμού γεωπόνων - εκτιμητών, που θα κάνουν ουσιαστική δουλειά και θα διεκπεραιώσουν τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις γρήγορα. Η αναγγελθείσα άλλωστε επίσκεψη του υποδιοικητή του ΕΛΓΑ, είμαστε βέβαιοι θα πιστοποιήσει τα όσα περιγράφονται στην ερώτηση μας και τις σχετικές αναφορές των τοπικών φορέων και θα εκκινήσει τα ανακλαστικά της κεντρικής διοίκηση για την γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών της πλήρους αποζημίωσης και να μην μετατραπεί σε μια «συνήθη» επικοινωνιακή φιέστα άνευ ουσίας και πρακτικού αποτελέσματος.
Την ιδιά στιγμή θα πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του συν ερωτώμενου υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των υπολοίπων συναρμοδίων υπουργείων για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων δήμων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. Ειδικότερα πρέπει οπωσδήποτε, χωρίς καμιά καθυστέρηση να προβούν στον καθαρισμό των παραποτάμιων περιοχών, από τα φερτά υλικά, που εναποτεθήκαν λόγω των πλημμυρών. Επίσης να επισκευαστούν τα αντιπλημμυρικά αντλιοστάσια και να κατασκευαστούν νέα αντιπλημμυρικά έργα.
Επειδή η άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των καταστροφών, είναι απολύτως αναγκαία καθώς ένα νέο καιρικό φαινόμενο ίδιας ή και μικρότερης εντάσεως θα δημιουργήσει ανάλογα προβλήματα, τεραστίου μεγέθους και οικονομικού κόστους,
και επειδή, όπως και κατά το πρόσφατο παρελθόν ως αντιπολίτευση, ταυτιζόσασταν με την άποψη για την αναγκαιότητα της έγκαιρης αποζημίωσης και απαιτούσατε δικαίως την άμεση και εξ’ ολοκλήρου καταβολή της, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, που θα βοηθά τους παραγωγούς στην συνέχιση των καλλιεργειών τους, χωρίς να μετατρέπεται σε εποχιακό επίδομα επιβίωσης,
ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1.Σε ποιες απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέτρα θα προβούν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατό όσοι εκ των κατοίκων και καλλιεργητών επλήγησαν από τις πλημμύρες και να προσδιοριστεί χρονικά η αποκατάσταση των ζημιών και η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες;
2.Πόσο προσωπικό θα διαθέσει ο ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εξατομικευμένες εκθέσεις εκτίμησης ζημίων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις;
3.Εάν θα εκδοθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι σχετικές αποφάσεις για την εξαίρεση της καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων από την κάλυψη των πλαφόν; 
4.Εάν θα ενισχυθούν με έκτακτη χρηματοδότηση οι πληγέντες Δήμοι, ώστε να αντιμετωπίσουν και να αποκαταστήσουν κατεστραμμένες υποδομές και δίκτυα και τι ποσό μπορεί να διατεθεί για τον κάθε Δήμο χωριστά;»
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.24
Τελευταίο Τέταρτο
1822
Επαναστατικά σώματα Κρητών καταλαμβάνουν την Μονή Αρκαδίου.
1827
Νικηφόρος μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Δίστομο της Λιβαδειάς.
1838
Στα Ιωάννινα απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο νεομάρτυρας Γεώργιος από τα Γρεβενά.
1919
Ο Ελληνικός Στρατός διεξάγει σκληρές μάχες στη Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1923
Υπογράφεται η ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»