Ερώτηση του Κ. Τσιάρα για τις αποπληρωμές των αγροτών και τον συμψηφισμό του ΕΦΚ πετρελαίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα «το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και για τον συμψηφισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, με οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη», κατέθεσε, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.
ΘΕΜΑ: «Χρονοδιάγραμμα πληρωμών των οφειλόμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους - Συμψηφισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, με οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη».
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων, νέες Κυβερνητικές αποφάσεις προκαλούν μεγάλες αναταράξεις στον αγροτικό κόσμο, ενισχύοντας το αίσθημα παραπλάνησης και αθέτησης υποσχέσεων. Πληρωμές που αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέμεναν εναγωνίως, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιεργητικής περιόδου, μετατίθενται για μήνες αργότερα. Οι “μετά βαΐων και κλάδων” διαβεβαιώσεις του Υπουργού για έγκαιρες πληρωμές, για άλλη μια φορά αποδεικνύονται ψεύτικες. Ενώ ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η ανακοίνωση του Υπουργείου για τον συμψηφισμό του ΕΦΚ του πετρελαίου των αγροτών με όλες τις οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του δίνει το "πράσινο φως" προς τις Εφορίες, τα Τελωνεία, τον ΟΓΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρούν στον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών του Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου πρώτα με τις – ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες - οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και, κατόπιν, να προβαίνουν στην επιστροφή των τυχόν υπολοίπων που απομένουν στους δικαιούχους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
2. Πληρωμές που είχαν τη ρητή διαβεβαίωσή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τώρα ανακοινώνονται “πανηγυρικά” ότι μετατίθενται για μετά τον Απρίλιο.
3. Οι πληρωμές των κτηνοτρόφων είναι παγωμένες χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση. Εξισωτική 2014, 2015, Πρασίνισμα και Συνδεδεμένη άρθρο 52 (πρώην άρθρο 68), βρίσκονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι.
 
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάστε κ. Υπουργέ:
1.Θα ισχύσει στην τωρινή πληρωμή του ΕΦΚ των αγροτών ο συμψηφισμός με οφειλές τους; Και αν ναι, ήταν ενήμεροι γι’ αυτό;
2.Πότε θα γίνουν οι πληρωμές Σκληρού σίτου, οσπρίων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, βαμβακιού, ζαχαρότευτλων, βιομηχανικών ροδάκινων και βιομηχανικής τομάτας;
3.Πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των εξισωτικών 2014,2015 για τους κτηνοτρόφους και πότε θα πληρωθεί το πρασίνισμα και η συνδεδεμένη – άρθρο 52 (πρώην άρθρο 68);;»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.38
Δύση: 16.59
Σελήνη
9 ημερών
1657
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον νεομάρτυρα Νικόλαο Καραμάνο στην Σμύρνη.
1821
Οι Τούρκοι, υπό τον Μουσταφά μπέη, νικούν τους Έλληνες στον Σταυρό της Κρήτης.
1915
Συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.
1920
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επανέρχεται στην Ελλάδα και αποκαθίσταται στον θρόνο.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο.
1942
Ιταλοί και Αλβανοί εκτελούν στην Παραμυθιά Έλληνες πατριώτες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»