Ερώτηση του Θ. Ψύρρα για την φορολόγηση του Τσίπουρου

Tο τσίπουρο είναι ένα προϊόν με δυναμική, ικανό να δώσει ώθηση και προοπτική στον αμπελοοινικό τομέα, ιδιαίτερα στην περιοχή Τυρνάβου που καλύπτει τουλάχιστον το 50% της παραγωγής στη Θεσσαλία.
Ο βασικός ανταγωνιστής του τσίπουρου είναι το ούζο. Το ούζο, όμως, μόνο κατ' όνομα είναι ελληνικό, αφού τα αρωματικά και η αλκοόλη από την οποία παράγεται είναι εισαγόμενα και οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος διακινούνται από πολυεθνικές.
Ενώ λοιπόν στο θέμα της φορολόγησης το ούζο και το τσίπουρο έχουν τον μισό φόρο κατανάλωσης αλκοόλης, το μεν ούζο είναι κατοχυρωμένο με ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ το τσίπουρο μόνο με εθνική.
Πριν ενάμιση χρόνο ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος Ποτών (CEPS), κατά πάσα πιθανότητα καθοδηγούμενος από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο ούζο, έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ισχυρισμό ότι εφόσον το τσίπουρο δεν έχει κατοχυρωθεί στην ΕΕ πρέπει να διπλασιαστεί η φορολόγηση του. 
Η ελληνική πολιτεία σχεδόν αδιαφόρησε. Η  Ένωση Αποσταγματοποιών κατέθεσε τα σχετικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διεκδικηθεί η μισή φορολογία και για το Τσίπουρο.
Επειδή, αν διπλασιαστεί ο φόρος, το τσίπουρο θα μετατραπεί σε ένα πανάκριβο ποτό (ήδη είναι είναι ακριβό μετά και τη αύξηση του φόρου κατά 114% τα τελευταία χρόνια), ενώ θα “πριμοδοτούμε” με μισή φορολογία γεωργικά προϊόντα άλλων χωρών, όπως τη Βουλγαρία από όπου προέρχεται κυρίως η αλκοόλη για το ούζο
Επειδή στο θέμα της φορολόγησης  εμπλέκεται το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ελληνική πολιτεία (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Χημείο του Κράτους), ώστε το τσίπουρο να κατοχυρωθεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσει η αγορά του εξαιτίας της βαριάς φορολόγησης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.09
Νέα Σελήνη
532
Τίθενται επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.
1658
Ο νεομάρτυρας Δαμιανός από τα Άγραφα, Αγιορείτης, πυρπολείται από τους Τούρκους στην Λάρισα.
1906
Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.
1919
Το Ελληνικό 1ο ΣΠ απελευθερώνει την πολιορκούμενη Συμμαχική Φρουρά στην Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1941
Το Ελληνικό υποβρύχιο "Νηρεύς" βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»