Ερώτηση του Θ. Ψύρρα για την φορολόγηση του Τσίπουρου

Tο τσίπουρο είναι ένα προϊόν με δυναμική, ικανό να δώσει ώθηση και προοπτική στον αμπελοοινικό τομέα, ιδιαίτερα στην περιοχή Τυρνάβου που καλύπτει τουλάχιστον το 50% της παραγωγής στη Θεσσαλία.
Ο βασικός ανταγωνιστής του τσίπουρου είναι το ούζο. Το ούζο, όμως, μόνο κατ' όνομα είναι ελληνικό, αφού τα αρωματικά και η αλκοόλη από την οποία παράγεται είναι εισαγόμενα και οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος διακινούνται από πολυεθνικές.
Ενώ λοιπόν στο θέμα της φορολόγησης το ούζο και το τσίπουρο έχουν τον μισό φόρο κατανάλωσης αλκοόλης, το μεν ούζο είναι κατοχυρωμένο με ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ το τσίπουρο μόνο με εθνική.
Πριν ενάμιση χρόνο ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος Ποτών (CEPS), κατά πάσα πιθανότητα καθοδηγούμενος από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο ούζο, έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ισχυρισμό ότι εφόσον το τσίπουρο δεν έχει κατοχυρωθεί στην ΕΕ πρέπει να διπλασιαστεί η φορολόγηση του. 
Η ελληνική πολιτεία σχεδόν αδιαφόρησε. Η  Ένωση Αποσταγματοποιών κατέθεσε τα σχετικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διεκδικηθεί η μισή φορολογία και για το Τσίπουρο.
Επειδή, αν διπλασιαστεί ο φόρος, το τσίπουρο θα μετατραπεί σε ένα πανάκριβο ποτό (ήδη είναι είναι ακριβό μετά και τη αύξηση του φόρου κατά 114% τα τελευταία χρόνια), ενώ θα “πριμοδοτούμε” με μισή φορολογία γεωργικά προϊόντα άλλων χωρών, όπως τη Βουλγαρία από όπου προέρχεται κυρίως η αλκοόλη για το ούζο
Επειδή στο θέμα της φορολόγησης  εμπλέκεται το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ελληνική πολιτεία (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Χημείο του Κράτους), ώστε το τσίπουρο να κατοχυρωθεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσει η αγορά του εξαιτίας της βαριάς φορολόγησης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"