Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα των εργαζομένων στην 7η Εφ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Άμεση λύση των προβλημάτων των εργαζόμενων στην «Κατασκευή Υπολειπόμενων Εργασιών  Έργου Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας – Α΄ Φάση»

Το Υποέργο «Κατασκευή Υπολειπόμενων Εργασιών Έργου Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας – Α΄ Φάση», είναι ενταγμένο στο Ε. Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με Κ.Α.Ε 2011ΣΕ07280004 της ΣΑΕ 072/8 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μεταξύ άλλων στην υλοποίησή του συμμετέχουν η 7η ΕΒΑ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εδρεύει στη Λάρισα, η ΙΓ’ ΕΠΚΑ του Βόλου και η ΙΕ’ ΕΠΚΑ της Λάρισας.
Στις τρεις αυτές υπηρεσίες εργάζονται 40 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (δεκάμηνη σύμβαση) από 09/07/2012 έως 30/04/2013 μέσω ΕΣΠΑ από τους οποίους οι 20 είναι κάτοικοι του Βόλου και μεταφέρονται καθημερινά σε περιοχές όπως το Καλαμάκι, η Αμυγδαλή και το Νεοχώρι Αγιάς.
Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο υποέργο για λογαριασμό της 7ης ΕΒΑ της Αρχαιολογικής υπηρεσίας αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα με βασικότερο αυτό της συστηματικής καθυστέρησης καταβολής του μισθού τους, που σε περιπτώσεις φτάνει και τους τρεις μήνες, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Η πρώτη καταβολή των μισθών έγινε τον Οκτώβριο του 2012, παρόλο που η πρόσληψη έγινε τον Ιούλιο του 2012. Στη συνέχεια οι πληρωμές γίνονταν κάθε 40 περίπου μέρες, με την τελευταία να έχει καθυστερήσει 2 μήνες. Δηλαδή, στους 8 μήνες εργασίας μέχρι στιγμής οι συμβασιούχοι της 7ης ΕΒΑ έχουν πληρωθεί μόλις 3 φόρες. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε δεινή κατάσταση αφού οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνεργοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μερικοί από αυτούς ήταν μακροχρόνια άνεργοι.
Επιπροσθέτως, δεν έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας του 2012, το οποίο οι εργαζόμενοι δικαιούνται επιμεριστικά αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα μια έντονη αδιαφορία από τους αρμόδιους καθώς δεν ενημερώνονται ούτε για το πότε θα καταβάλλονται οι μισθοί τους, ούτε πήραν στην κατοχή τους καταστάσεις μισθοδοσίας.
Τέλος, ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο ζητούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπιστεί είναι αυτό  των εξόδων μεταφοράς. Πολλοί από αυτούς που μένουν στον Βόλο καλούνται καθημερινά να διανύουν αποστάσεις μέχρι και 110 χιλιόμετρα που πρακτικά σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 80 – 100 ευρώ μηνιαίως σε εργαζόμενους που προέρχονται από ανεργία και οι οποίοι δεν πληρώνονται όποτε θα έπρεπε. Σε προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα απεύθυναν αίτημα προς στην υπηρεσία ώστε να συμβάλλει στα έξοδα μεταφοράς σύμφωνα με το «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» που είχαν συνυπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο υποχρεώνει τον Κύριο του Έργου για τη «Ασφαλή Μετακίνηση του Προσωπικού» (αρ.9 παρ. 7). Το συγκεκριμένο αίτημα είχε κοινοποιηθεί τόσο στον Αν. Υπουργό κ. Τζαβάρα όσο και στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων. Στο αίτημα αυτό οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία απάντηση από κανένα παραλήπτη του αιτήματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.Για ποιο λόγο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την μισθοδοσία τους κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες;
2.Σε τι ενέργειες θα προβούν και πότε ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουν οι εργαζόμενοι της 7ης ΕΒΑ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τόσο σε σχέση με τις καθυστερήσεις όσο και με τη μη καταβολή του επιδόματος αδείας;
3.Τι θα πράξουν και πότε ώστε να συμβάλει η αρμόδια υπηρεσία στα έξοδα μεταφοράς των εργαζόμενων;

Ο ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Δημήτρης Στρατούλης
Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Γελαλής
Παναγιώτα Δριτσέλη
Νίκος Μιχαλάκης

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.09
Νέα Σελήνη
532
Τίθενται επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.
1658
Ο νεομάρτυρας Δαμιανός από τα Άγραφα, Αγιορείτης, πυρπολείται από τους Τούρκους στην Λάρισα.
1906
Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.
1919
Το Ελληνικό 1ο ΣΠ απελευθερώνει την πολιορκούμενη Συμμαχική Φρουρά στην Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1941
Το Ελληνικό υποβρύχιο "Νηρεύς" βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»