Ερώτηση Διώτης και Γελαλή για αποζημιώσεις χαλαζόπληκτων βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Κιλελέρ

Ερώτηση, σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από χαλαζόπτωση πέρυσι το Μάιο βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Κιλελέρ, κατέθεσαν οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, στην οποία επισημαίνουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες όχι μόνο δεν έλαβαν αποζημιώσεις, αλλά κινδυνεύουν να μη λάβουν καν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. «Όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους τους ζημιωθέντες παραγωγούς και επισημαίνεται στην επιστολή του Δημάρχου Κιλελέρ, όχι μόνο δε δόθηκε επιπλέον αποζημίωση, αλλά αντίθετα: (α) όσοι παραγωγοί δεν είχαν προβεί σε επανασπορά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη έκπληξη να αντικρύσουν ποσοστά ζημίας που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της απώλειας παραγωγή τους, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε καν το κόστος παραγωγής, (β) όσοι βαμβακοπαραγωγοί προχώρησαν σε επανασπορά, διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξε καμία εξατομίκευση από τον ΕΛΓΑ της ζημίας που υπέστησαν, λόγω οψιμότητας των καλλιεργειών τους, με αποτέλεσμα να αποζημιώνονται όλοι, ανά χωριό, με το ίδιο ποσοστό για τη διαφορά προσόδου. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα πρόβλημα με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς εξαιτίας της μη εξατομίκευσης και της απουσίας επανελέγχου από τον ΕΛΓΑ, δεν κατάφεραν να πιάσουν το στρεμματικό πλαφόν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των δικαιούχων».
Οι Λαρισαίοι βουλευτές ζήτησαν από το ΥΠΑΑΤ να προβεί «σε διορθωτικές κινήσεις, σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ, ώστε να υπάρξουν έστω και τώρα δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες, να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους ζημιωθέντες από την χαλαζόπτωση βαμβακοπαραγωγούς που δεν κατάφεραν να πιάσουν το στρεμματικό πλαφόν, καθώς και τη λήψη μέτρων για την επαρκή στελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αδυναμίας εξατομικευμένων ελέγχων, που δημιουργούν προβλήματα όπως αυτό που προέκυψε με τους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Κιλελέρ».
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των αγροτών που ξαναμπήκαν στη διαδικασία επανασποράς των χωραφιών τους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να “βγάλουν” το κόστος της φετινής παραγωγής. Εάν δεν αλλάξει κάτι έστω και τώρα, είναι αμφίβολο εάν οι παραγωγοί θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη σπορά των χωραφιών τους την φετινή άνοιξη» καταλήγουν οι βουλευτές.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.09
Νέα Σελήνη
532
Τίθενται επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.
1658
Ο νεομάρτυρας Δαμιανός από τα Άγραφα, Αγιορείτης, πυρπολείται από τους Τούρκους στην Λάρισα.
1906
Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.
1919
Το Ελληνικό 1ο ΣΠ απελευθερώνει την πολιορκούμενη Συμμαχική Φρουρά στην Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1941
Το Ελληνικό υποβρύχιο "Νηρεύς" βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»