«Απαραίτητη η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας»

Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης στο χώρο της εκπαίδευσης και καλεί τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους τοπικούς φορείς και όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου και από το πρόσφατο ψήφισμα της Συγκλήτου του Π.Θ., όπου επισημαίνονται οι εκτεταμένες περικοπές των προϋπολογισμών του ιδρύματος, που – σε συνδυασμό με την περικοπή των πιστώσεων για τους συμβασιούχους του ΠΔ 407/80 και το μη διορισμό των ήδη εκλεγέντων μελών ΔΕΠ – έχουν καταστήσει προβληματική τη λειτουργία του. Είναι άλλωστε συστηματική και χρόνια η προσπάθεια απαξίωσης και σταδιακής διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, υποβάθμισης του επιπέδου των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων και τελικά θέσης της ίδιας της επιστημονικής γνώσης στον έλεγχο και στην υπηρεσία της κερδοσκοπίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, καλούνται τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλίας να εκλέξουν Συμβούλιο Διοίκησης του Π.Θ., κατ’ εφαρμογήν των απαράδεκτων νόμων 4009/2011 και 4076/2012, τους οποίους έχει καταδικάσει το σύνολο σχεδόν της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πρόκειται για μία αντιδραστική μεταρρύθμιση στο χώρο της ανώτατης παιδείας, μία μικρογραφία της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, η οποία γκρεμίζει ό,τι είχε απομείνει στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας και στοχεύει στην πλήρη αποδιάρθρωση της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής δομής των ελληνικών πανεπιστημίων, υιοθετώντας μία συγκεντρωτική διοικητική ιεραρχία, εισάγοντας δίδακτρα, καταργώντας ή συγχωνεύοντας σχολές και τμήματα.
Οι συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας και της πλήρους απουσίας φοιτητικής μέριμνας είναι ορατές. Ήδη, δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους. Είναι προφανές ότι – εάν επικρατήσουν οι φωνές που πιέζουν για την εφαρμογή αυτού του νομοθετικού εκτρώματος – η ήδη οριακή κατάσταση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εκτροχιαστεί πλήρως. Και μάλιστα, σε μία εποχή όπου η υψηλού επιπέδου, σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν παιδεία, εκτός από ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, αναδεικνύεται και σε απαραίτητη συνιστώσα της εξόδου από την οικονομική κρίση.
Πράγματι, στον αντίποδα της αδιέξοδης και αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την οποία υιοθετεί η κυβέρνηση και η τρόικα, υπάρχει και η εναλλακτική αντίληψη για τη διέξοδο από την κρίση, μέσα από την πραγματική και δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών. Και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με τη στήριξη και την ενίσχυση της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, μέσα από σύγχρονα πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού επιπέδου, με ανοιχτή, δημοκρατική λειτουργία, σύνδεση με την κοινωνία, με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ταξικούς ή άλλους φραγμούς, που θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία επιστημόνων με στέρεο γνωστικό υπόβαθρο και κοινωνική συνείδηση, καθώς και την προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας, στην κατεύθυνση της επίλυσης των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων.
Στη βάση αυτή, καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, του φορείς και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας, να διεκδικήσουμε την απρόσκοπτη εξακολούθηση της λειτουργίας του και την αναβάθμισή του από πλευράς υποδομών, προσωπικού και υλικών όρων και να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε κομβικό παράγοντα της ανάπτυξης και της προόδου της περιοχής μας.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 18.35
Σελήνη
25 ημερών
1071
Αρχίζει η βασιλεία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα Παραπινάκιου.
1822
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης πηγαίνουν στην Ιταλία για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα.
1955
Οι τουρκικές αρχές της Σμύρνης αποδίδουν τιμές στην Γαλανόλευκη μετά από έκτροπα που σημειώθηκαν σε βάρος Ελλήνων αξιωματικών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι

Μια επιτροπή πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και έκανε γκάλοπ για το ποιος κάνει κουμάντο στην κάθε οικογένεια.
Με την απάντηση που θα έπαιρναν, θα έδιναν και το ανάλογο δώρο.
Αν για παράδειγμα έκανε κουμάντο ο άντρας του έδιναν έναν σκύλο ενώ αν έκανε η γυναίκα έδιναν μια κότα.
Μπήκαν στο πρώτο σπίτι και ρώτησαν:
- «Ποιος έχει το πάνω χέρι εδώ μέσα;»
Το σκέφτηκαν για λίγο και απάντησε ο άντρας:
- «Συνήθως παίρνει τις αποφάσεις η γυναίκα μου!»
- «Μάλιστα, πάρε μια κότα!» του είπαν.
Μπήκαν στο επόμενο και ρώτησαν πάλι:
- «Ποιος έχει το πάνω χέρι εδώ μέσα;»
- «Μα φυσικά εγώ!» απάντησε η γυναίκα.
- «Ωραία, πάρε μια κότα!»
Σε όσα σπίτια είχαν μπει μέχρι εκείνη την ώρα, έδιναν μόνο κότες.
Πήγαν στο τελευταίο σπίτι και είδαν έναν ψηλό, γεροδεμένο άντρα και τον ρώτησαν:
- «Ποιος κάνει κουμάντο εδώ πέρα;»
- «Ποιος άλλος; Εγώ βέβαια, ό,τι αποφασίσω εγώ γίνεται!»
- «Μπράβο σας, κερδίσατε έναν σκύλο! Τι ράτσα τον θέλετε;»
Και λέει εκείνος:
- «Γυναίκα, τι ράτσα να πάρουμε τον σκύλο;»