Εκδήλωση για το Brain Drain από το Europe Direct στα Τρίκαλα

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος Europe Direct, συνδιοργάνωσαν με την ΑΜΚΕ Πράσινη Κιβωτός και με την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων, του ΕΒΕ Τρικάλων και της ΕΑΣ Τρικάλων, ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Τρικάλων με θέμα “Από το Brain Drain στο Brain Gain”:

Πως θα ανατρέψουμε τη φυγή των νέων από τον Ευρωπαϊκό Νότο, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των Μεσογειακών προϊόντων και της Μεσογειακής διατροφής.

Προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δρ. Θεόδωρος Μεταξάς κι ο Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφολογίας του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δρ. Θανάσης Τζιαμούρτας, ενώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μπάρδας Κων/νος και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ο Επικεφαλής του κ. Βασίλειος Χατζηκαμαγιάννης.

Το brain drain - ή αλλιώς η φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων, κατά κύριο λόγο, στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλη διάσταση στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη τάση έχει συνδυαστεί για τη χώρα μας με την οικονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Από την άλλη το brain gain ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, με στόχο να ενώσει όλους αυτούς που πλέον ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε όλοι μαζί μέσα από διαφορετικές και αποτελεσματικές δράσεις να καλλιεργήσουν τις συνθήκες που θα κάνουν τη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η ημερίδα που διοργανώθηκε με επιτυχία ανέλυσε το υπάρχον πρόβλημα και τόνισε τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η αγροτική παραγωγή και τα μεσογειακά προϊόντα και μεσογειακή διατροφή στην αναστροφή της διαρροής νέων επιστημόνων.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.09
Νέα Σελήνη
532
Τίθενται επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.
1658
Ο νεομάρτυρας Δαμιανός από τα Άγραφα, Αγιορείτης, πυρπολείται από τους Τούρκους στην Λάρισα.
1906
Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.
1919
Το Ελληνικό 1ο ΣΠ απελευθερώνει την πολιορκούμενη Συμμαχική Φρουρά στην Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1941
Το Ελληνικό υποβρύχιο "Νηρεύς" βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»