Οι Πλατανιώτες τίμησαν τους ήρωές τους

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στον Πλάτανο Τρικάλων τα «32α Ελευθέρια». Πρόκειται για τις «Εκδηλώσεις Τιμής» και τους «Αγώνες Θυσίας» που καθιέρωσε και οργανώνει κάθε χρόνο ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Πλατανιωτών, προκειμένου να τιμηθούν οι ενδόξως εκ Πλατάνου καταγόμενοι πεσόντες στους εθνοαπελευθερωτικούς πολέμους, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος Έφεδρος Ανθυπολοχαγός πεσών στον πόλεμο του 1940 και πρωταθλητής του Γ.Σ. Τρικάλων, Ελευθέριος Ντάσκας.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με το Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ - Ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού και τίθενται υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους 37 Πλατανιώτες πεσόντες ήρωες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Την Π.Ε. Τρικάλων εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Απόστολος Κολίτσας, το Δήμο Τρικκαίων ο Αντιδήμσρχος Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού & Νεολαίας κ. Άκης Αναστασίου και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Έφη Λεβέντη, την Τοπική Κοινότητα Πλατάνου ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Νημάς, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την 1η Στρατιά ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Γούλας, τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων ο Ταγματάρχης Ιωάννης Σκούρας, την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων ο Αστυνόμος Α’ Αλέξανδρος Αγραφιώτης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων ο Υποδιοικητής κ. Νικόλαος Μπαλατσούκας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Τρικάλων ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ράπτης, τον Πολεμικό Σύλλογο Κομάντος 74 ο κ. Βασίλης Σιαλάχης, την Ομάδα 731 ο Πρόεδρος κ. Χαρίλαος Αναστασόπουλος, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους και ο πρώην Βουλευτής Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιόπρασου κ. Φώτης Κατσακιώρης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου κ. Μαρία Τζέλη.
Ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Πλατανιωτών εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με αναφορά στους πολέμους όπου συμμετείχαν οι Πλατανιώτες και έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας. Σε ρόλο Τελετάρχη ήταν ο κ. Αχιλλέας Λέρας.
Ακολούθησαν οι «Αγώνες Θυσίας» στις κατηγορίες δρόμου 1.000-1.500 και 2.000 μ. επί ασφάλτου. Οι νικητές είναι οι ακόλουθοι :
Κατηγορία 1.000 μ. Παμπαίδων Β: 1ος Σιακαβάρας Κωνσταντίνος (ΓΣΤ), 2ος Ντάσκας Κωνσταντίνος (ΓΣΤ), 3ος Κόκκαλης Αλέξανδρος (ΓΣΤ)
Κατηγορία 1.000 μ. Παγκορασίδων Β: 1η Ντάσκα Δήμητρα (ΓΣΤ), 2η Λάλα Ανδριάνα (ΓΕΑΤ), 3η Τόλια Βασιλική (ΓΣΤ)
Κατηγορία 1.500 μ. Παμπαίδων Α: 1ος Βασιλειάδης Ευάγγελος (ΓΣΤ), 2ος Αγραφιώτης Ευάγγελος (ΓΣΤ)
Κατηγορία 1.500 μ. Παγκορασίδων Α: 1η Παρασκευή Ευθυμίου (ΓΣΤ), 2η Αβράμη Βασιλική (ΓΣΤ), 3η Δρόσου Αθανασία (ΓΣΤ)
Κατηγορία 2.000 μ. Παίδων Εφήβων: 1ος Κατσιώπης Θεόδωρος (ΓΣΤ), 2ος Λαπούσι Φάμπιο (ΓΣΤ), 3ος Σπυριδάκης Ιωάννης (ΓΣΤ)
Κατηγορία 2.000 μ. Κορασίδων-Νεανίδων: 1η Γιουβρή Ευτυχία (ΓΣΤ), 2η Γρηγορίου Θεωδώρα (ΓΣΤ).
Στην κατηγορία του πρώτου/ης νικητή/τριας εκ Πλατάνου καταγόμενου/νης βραβεύθηκαν ο Νημάς Ευθύμιος, η Τσότσου Χριστίνα και η Ραζα Γιουέλα.
Ακολούθησε παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών χορών από μέλη της χορευτικής ομάδας ενηλίκων του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Πλατανιωτών και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Τελετή Απονομής των Επάθλων.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Πλατανιωτών ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν στην άψογη διοργάνωση των 32ων Ελευθερίων και ειδικότερα το Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Δήμο Τρικκαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ - Ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού, τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Πλατανιωτών, τους εθελοντές της Κοινότητας Πλατάνου, την Τροχαία Τρικάλων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια των αγώνων, το γιατρό κ. Τσακμάκη Γρηγόριο, την εταιρία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. για τη χορηγία των χυμών στους αθλητές, την ΚΤΕΛ Α.Ε. για τη μεταφορά των αθλητών, τα ΜΜΕ για την προβολή, όσους ανταποκρίθηκαν στο ανοικτό κάλεσμα του συλλόγου και όλο τον κόσμο για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.

Το Δ.Σ. Μο.Σ.Α.Π.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.23
Δύση: 18.02
Σελήνη
13 ημερών
1795
Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος από την Κωνσταντινούπολη απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην Μυτιλήνη.
1826
Τρία Μεσολογγίτικα πλοία τρέπουν σε φυγή 32 τουρκικά.
1907
Δολοφονείται από τους Βουλγάρους ο Μακεδονομάχος Βαρθολομαίος Προσαλέντης.
1908
Δολοφονείται από τους Βουλγάρους στον Νικήτα Χαλκιδικής ο Μακεδονομάχος Ευάγγελος Λύκας.
1914
Αρχίζει η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Βόρειο Ήπειρο.
1919
Το 7ο ΣΠ καταλαμβάνει την πόλη Νικολάιεφ της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1957
Μάχη στο Πελένδριο της Κύπρου, όπου έπεσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δημήτριος Χριστοδούλου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».