«Να παρθούν άμεσα μέτρα για το οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης»

Ανακοίνωση του Συμβούλιου Περιοχής  Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές σε όλη τη χώρα ξεκινάνε την αναζήτηση στέγης. Στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς περισσότεροι από 5.000 εισακτέοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πρώτα εμπόδια στις σπουδές τους αφού η απουσία και η υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών έχει μετατρέψει την στέγαση σε «ατομική υπόθεση» και «ευθύνη» των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
Στη Λάρισα από τους 2000 πρωτοετείς μόλις 100 θα γίνουν δεκτοί στην εστία, για να έρθουν αντιμέτωποι με την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Εν έτει 2019 η εστία λειτουργεί χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, χωρίς πρόσβαση στο internet, χωρίς καν τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας, με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο! Για αυτές τις «παροχές» οι περίπου 500 οικότροφοι αναγκάζονται κάθε Σεπτέμβρη να πληρώνουν 150-400€ χαράτσι.
Στο Βόλο των 2.200 πρωτοετών και των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών υπάρχουν μόλις 40 (!) μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές και στο τέλος του χρόνου πετιούνται έξω από την εστία για να έρθουν οι επόμενοι!!!
Στην δήθεν «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία!
Στην Καρδίτσα το σύνολο των κλινών στην εστία δεν ξεπερνά τα 100 με τους οικότροφους να πληρώνουν και εδώ χαράτσι-νοίκι.
Αυτή την τραγική κατάσταση ονομάζει «επιστροφή στην κανονικότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο έδαφος της επιχειρηματικής λειτουργίας και της υποχρηματοδοτησης των εστιών που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ  ετοιμάζει το επόμενο πλήγμα στη φοιτητική μεριμνα με τη γενίκευση των ενοικίων και την παράδοση των εστιών σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Απέναντι στην πολτική όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες σαν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, χωρίς ιδιώτες και εργολάβους, χωρίς ανταποδοτικές λογικές ενοικίων στις φοιτητικές εστίες.
Μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, ζωντανεύοντας τη λειτουργία τους, δυναμώνοντας την πάλη τους, βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, οι φοιτητές μπορούν να διεκδικήσουν:
την ανέγερση νέων, σύγχρονων εστιών στην ευθήνη του κράτους. Την επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
Την άμεση μίσθωση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
Την κατάργηση του χαρατσιού στις εστίες Λάρισας και Καρδίτσας. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.
Τη δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
Λάρισα  2-9- 2019

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.13
Δύση: 17.10
Σελήνη
17 ημερών
1800
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Ύδρα.
1821
Οι Τούρκοι πυρπολούν τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και σφάζουν πολλούς από τους κατοίκους του.
1827
Νικηφόρος μάχη στο Τρικέρι Μαγνησίας.
1848
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Παντελεήμονα.
1906
Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτίθεται εναντίον της βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών.
1919
Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Βουλγαρίας.
1940
Απώθηση της ιταλικής μεραρχίας Φερράρα στο στενό Δελβινακίου από τον Ελληνικό Στρατό.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»