«Ο θεσμός των Περιφερειών αποκτά σημασία για τη ζωή της αυτοδιοίκησης και το κοινωνικό σύνολο»

Τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 5ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Την «τεράστια σημασία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά για την πορεία του τόπου», ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος . κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 5ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

«Ο θεσμός των Περιφερειών αποκτά υπαρξιακή σημασία για τη ζωή της αυτοδιοίκησης και το ίδιο το κοινωνικό σύνολο», επισήμανε ο κ. Π. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της ριζικής, τολμηρής, ριζοσπαστικής αποκέντρωσης στο κράτος με μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε «η Δύναμη των Περιφερειών να γίνει Δύναμη των Πολιτών».

Στο Συνέδριο παρέστησαν και εκφώνησαν ομιλία ή απηύθυναν χαιρετισμό ο επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ως Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου, οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, οι περιφερειάρχες Αττικής κα Ρένα Δούρου και Ηπείρου – Γενικός κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής  Δωδεκανήσου, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Δημήτρης Γάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης (μέσω skype από την Κίνα), ο πρόεδρος της Ένωσης  Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών  Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) κα Βέτα Πανουτσάκου.

Από τα πολιτικά κόμματα χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Θελερίτη, ο τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο γραμματέας Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά κ. Γιάννης Μοίρας.

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παρέστησαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ουρανία Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπος Κασίμης και το μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ»  και Υπεύθυνη Τομέα Αυτοδιοίκησης κα Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησαν αιρετοί από όλη την Ελλάδα και πλήθος παρατηρητών.

«Η Ελλάδα είναι το πλέον κεντρικοποιημένο, υπερσυγκεντρωτικό (centralized) κράτος του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, για τις τοπικές κυβερνήσεις.

«Το κεντρικό κράτος δεν αποδίδει στις Περιφέρειες ούτε τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί με το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει περικοπεί κατά 55-60%, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα έπρεπε να καταβληθούν, ενώ και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 40%».

«Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε τι πραγματικά αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να λειτουργήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Κ. Αγοραστός τόνισε: «Όποιος σπέρνει απλή αναλογική, να ξέρει ότι η πατρίδα κινδυνεύει να θερίσει χάος και Καταλονίες».

«Προσωπικά αναλαμβάνω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που θα φέρει: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα – να μην πω περισσότερα ημέρα που είναι σήμερα, εύθραυστες πλειοψηφίες εδραζόμενες σε συναλλακτικές συμμαχίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

 «Οι Περιφέρειες είναι θετική δύναμη συνεργασίας, συνέργειας και αποτελεσματικότητας», διαβεβαίωσε ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε του «υπέρ», το ενάντια δεν υπάρχει».

«Είμαστε του πολλαπλασιασμού και της σύνθεσης, όχι του διχασμού και της αφαίρεσης», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε: «Συγκρουόμαστε με την αδράνεια, δεν αναπαράγουμε αδιέξοδα. Δεν είμαστε προσκολλημένοι σε εμμονές και φοβίες, δίνουμε τη μάχη για τη νίκη της λογικής».

«Είμαστε υπέρ της προσπάθειας όλων των Ελλήνων, δεν είμαστε εθισμένοι στην αβελτηρία του Μεσσιανισμού», σημείωσε.

Αρμοδιότητες

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε: «Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να είναι πλήρους ευθύνης με περιορισμένες αρμοδιότητες και περιορισμένη χρηματοδότηση. Ας έχουμε πλήρεις αρμοδιότητες και πλήρη χρηματοδότηση και τότε να είστε βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς οι ίδιοι θα είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας».

«Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να καταργηθούν στο σύνολό τους εκτός φυσικά από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του κράτους», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι οι Περιφέρειες πρέπει να  αναλάβουν αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό στα πρότυπα των αντίστοιχων θεσμών στις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά προηγμένες χώρες».

Οπτικό υλικό από τις ομιλίες και το συνέδριο, δελτία τύπου και τα πλήρη κείμενα των ομιλιών αναρτώνται στο site της ΕΝΠΕ enpe.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.34
Δύση: 18.38
Σελήνη
5 ημερών
630
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος επαναφέρει τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα.
1770
Ρώσοι και Μανιάτες εκδιώκουν τους Τούρκους και καταλαμβάνουν την Κυπαρισσία.
1800
Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως "Πολιτεία των επτά Ηνωμένων Νήσων".
1821
Δύναμη από 600 περίπου Έλληνες επιτίθεται εναντίον των Τούρκων και καταλαμβάνουν τα Καλάβρύτα.
1825
Ναυμαχία γύρω από την Μεθώνη και καταστροφή των τουρκικών πλοίων από την μοίρα του Μιαούλη.
1827
Δύναμη Ελληνικού ιππικού συγκρούεται με δυνάμεις του Κιουταχή κοντά στην Μονή Δαφνίου.
1854
Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται στην θέση προφήτης Ηλίας εναντίον των ανδρών του Φουάτ πασά.
1878
Ελληνικές δυνάμεις συγκρούονται με τους Τούρκους στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας.
1921
Μάχη στην Προύσα. Η πρώτη αποτυχία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρασιατική Εκστρατεία.
1956
Στην Λευκωσία οι Τούρκοι κάνουν μεγάλη πορεία με αφορμή συγκρούσεις στον Βασιλείου Κυρήνειας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο πιο γρήγορος μπαμπάς...

Στην αυλή του σχολείου, τρία παιδιά συζητάνε για τη... μεγαλοσύνη των μπαμπάδων τους και τα κατορθώματά τους.
- Ο μπαμπάς μου, λέει το ένα, είναι τόσο γρήγορος, που πετάει ένα βέλος με το τόξο του κι αρχίζει να τρέχει και φτάνει στο στόχο πριν απ το βέλος.
- Αυτό δεν είναι τίποτα, λέει το δεύτερο. Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι κυνηγός. Πυροβολεί με την καραμπίνα του και αρχίζει να τρέχει προς το θήραμα και το φτάνει πριν το χτυπήσουν τα σκάγια.
- Ο δικός μου ο μπαμπάς είναι πιο γρήγορος απ όλους. Είναι δημόσιος υπάλληλος και σχολάει στις 3:30, αλλά είναι σπίτι απ τις τρεις παρά τέταρτο.