Επίσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίμνης Πλαστήρα στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Τ.Κ. Μεσενικόλα

Επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Τ.Κ. Μεσενικόλα πραγματοποίησε την Τετάρτη 22/05 κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίμνης Πλαστήρα αποτελούμενο από τον επικεφαλής Βασίλη Ελευθερίου, Υποψήφιο Δήμαρχο, τη Μαρία Σκούφη, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους υποψηφίους τόσο του Δημοτικού όσο και του Κοινοτικού συνδυασμού Μεσενικόλα, άλλους υποψηφίους αλλά και ιστορικές προσωπικότητες της περιοχής, όπως τον Τάκη Ψημμένο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέα, με την ευκαιρία επίσκεψης και περιοδείας στην Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη του κλιμακίου ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Καλλιά Τάσο, στους χώρους αλλά και στα λίγα εκθέματα του μουσείου. Κατά την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε η χρόνια, εγκληματική κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψή του από τις τοπικές αρχές. Εκτός από την εγκατάλειψη της συγκεκριμένης υποδομής, η οποία εκτός από τα εμφανή σημάδια φθοράς και διάβρωσης τα οποία φέρει, μία υποδομή η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πολλαπλών συγκρούσεων τόσο για το κόστος κατασκευής όσο και για το επιλεγόμενο σημείο χωροθέτησής του, ως εξίσου σημαντικό θεωρήθηκε το γεγονός του ότι είναι πλήρως Μη λειτουργικό.
Στην επίσκεψη αυτή η οποία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαπιστώθηκαν οι ανησυχίες και οι καταγγελίες των ενδιαφερομένων για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ούτε ένας επισκέπτης, μεμονωμένα ή ομαδικά έχει επισκεφθεί το χώρο, αλλά και για το γεγονός πως από την ημέρα κατασκευής του έως σήμερα καμία εργασία συντήρησης δεν έχει γίνει,
Οι γενικότεροι στόχοι του μουσείου όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αλλά αυτήν τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος του έργου της υποδομής, έχει υποστεί σοβαρότατες φθορές από τη σκόνη, τα έντομα και την υγρασία, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών φύλαξης και έκθεσής τους. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το κτίριο παρουσιάζει βλάβες, όπως ρωγμές, σπασμένα τζάμια, μούχλα.
2. Οι σταθερές κλιματολογικές συνθήκες που απαιτούνται σε κάθε μουσειακό χώρο - πολύ περισσότερο σε ένα μουσείο που βρίσκεται στο εξαιρετικά υγρό περιβάλλον της περιοχής, είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα τη διάβρωση από την υγρασία των εκθεμάτων
3. Το μουσείο δεν διαθέτει προσωπικό για τη λειτουργία, την καθαριότητα και τη φύλαξή του με αποτέλεσμα να παραμένει αφύλακτο και κλειστό. Ανοίγει μόνο με εθελοντική προσφορά κάποιου γείτονα!
Η κατάσταση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης όσων μουσείων της χώρας δεν εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και του έργου των παραγωγών της Τοπικής Κοινότητας.
Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή για τη συνειδητή εγκατάλειψη της εν λόγω υποδομής ως αποτέλεσμα της συνολικής της πολιτικής σε οτιδήποτε δεν αξιολογείται ως «επιλέξιμο» και αποδοτικό για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της έως τώρα Δημοτικής Αρχής. Όπως όλες οι υποδομές, έτσι και οι συγκεκριμένες οφείλουν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη της παράδοσης και των αγώνων των κατοίκων της περιοχής και όχι ως «προϊόν» όπως πολλοί ευαγγελίζονται.

  • image
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Πανσέληνος
812
Ατυχής εκστρατεία του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ κατά των Βουλγάρων.
1771
Ο αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος) θανατώνεται στο Ηράκλειο από τους Τούρκους.
1821
Προσκύνημα της σορού του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στον μητροπολιτικό ναό της Οδησσού.
Μάχη του Σκουλενίου και τερματισμός της οργανωμένης πολεμικής δράσης των Ελλήνων στη Μολδαβία.
1831
Εκτυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα.
1913
Η Ελληνική Κυβέρνηση διατάσσει γενική αντεπίθεση κατά των Βουλγάρων.
1917
Η Ελλάς εισέρχεται επισήμως στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».