Καραγκούνικο Νοικοκυριό στους Σοφάδες

Στο Καραγκούνικο Νοικοκυριό που εδώ και πολλά χρόνια δημιούργησε η αείμνηστη Λόλα  (Σεβαστή) Βολοτοπούλου επέλεξε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων να στολίσει και φέτος το Λαζαριάτικο καλάθι, να βάψει τα Λαζαρόξυλα και να θυμηθεί τα καλαντίσματα που σηματοδοτούν την αρχή της Πασχαλιάς στον τοπικό Λαϊκό Πολιτισμό μας.

Η Λόλα Βολοτοπούλου υπήρξε δραστήριο μέλος του Συλλόγου για τρεις δεκαετίες περίπου συμμετέχοντας σε όλες τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις , σε θεατρικά δρώμενα, αλλά και σε ημερίδες και συνέδρια ως ομιλήτρια μεταφέροντας με τον ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο της τα προσωπικά της βιώματα και τις εμπειρίες της από την καθημερινή ζωή  του παρελθόντος.

Κάθε χρόνο την Πέμπτη πριν από τη γιορτή του Λαζάρου η Λόλα μαζί με τις άλλες εμβληματικές γυναίκες του Συλλόγου "μάθαινε" στα μικρά κορίτσια τα καλαντίσματα της συγκεκριμένης μέρας και βοηθούσε τις μητέρες τους να στολίσουν τα καλαθάκια τους με την παραδοσιακή σοφαδίτικη  τεχνική.

Έτσι, τιμώντας τη μνήμη της και την πολύτιμη προσφορά της μια ομάδα παιδιών του χορευτικού τμήματος μαζί με τους συνοδούς τους, τη χοροδιδάσκαλο Κική Μαυρουδή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Λέλα Παπαυγούλη, Ευαγγελία Παραβαΐτση-Στουρνάρα και Γιώτα Γλυκοπούλου επισκέφθηκαν το σπίτι που στεγάζει το Καραγκούνικο Νοικοκυριό που η ίδια δημιούργησε με πολλή αγάπη και το διέθεσε ως κοινό κτήμα στην τοπική κοινωνία.

Εκεί τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του σπιτιού- μουσείου, στόλισαν ένα καλάθι, έβαψαν τα Λαζαρόξυλα, τραγούδησαν και έπαιξαν. Ήταν το δικό μας συμβολικό δώρο ευγνωμοσύνης και αγάπης προς μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση του Λαϊκού Πολιτισμού μας αποτελώντας ένα φάρο προσανατολισμού στη δύσκολη καθημερινότητά μας.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.07
Δύση: 20.42
Σελήνη
19 ημερών
641
Θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ΄. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς.
1453
Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη.
1825
Ο Ιμπραήμ πασάς επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη.
1878
Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.
1919
Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».