Παρέμβαση του Ν. Γανιά* για το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε και τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «παρεμβάσεις» για το «καλό» της εκπαίδευσης και της παιδείας. Στο όνομα της ακαδημαϊκής έρευνας και πρωτοβουλίας έχει στηθεί ένα μικροπολιτικό παιχνίδι με τοπικιστικές προεκτάσεις, με αποτέλεσμα ο αρχικός σχεδιασμός να είναι απόλυτα ετεροβαρής.

Τη χρονιά αυτή πραγματοποιούνται συγχωνεύσεις ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ με απώτερο στόχο την κατάργηση των ΑΤΕΙ και την εξαφάνιση ουσιαστικά της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι η δυνατότητα ίδρυσης διετών προγραμμάτων σε κάθε πανεπιστήμιο είναι εθελοντική και δε μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό σχεδιασμό για την Τεχνική Εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας. Η όλη διαδικασία κατάργησης έγινε παρασκηνιακά και ανάμεσα στις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και του Υπουργείου Παιδείας.
Οι συγχωνεύσεις γίνονται με την παράκαμψη των θεσμικών γνωμοδοτικών οργάνων, με αντι-ακαδημαϊκές και με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, που καταλύουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση των τμημάτων των ΑΤΕΙ.
Ο σχεδιασμός και η κατανομή των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έπρεπε να γίνει με γνώμονα αφενός α) την ενίσχυση και προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας, β) τη διατήρηση και ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων και πολύ επιτυχημένων τμημάτων και αφετέρου τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που μπορεί να προσδώσει στην εκάστοτε τοπική κοινωνία.
Αντιθέτως τα ήδη υφιστάμενα και με πολλές επιτυχίες τμήματα, είτε τεμαχίζονται, είτε συγχωνεύονται, είτε υποβαθμίζονται και στο τέλος «διανέμονται» με διαδικασίες που δε μπορούν να γίνουν κατανοητές.
Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από όλες τις πρωτεύουσες νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας ΜΟΝΟ η Καρδίτσα δε διαθέτει έδρα σχολής με ότι αυτό συνεπάγεται. Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας συμμετέχουν σε ένα σχέδιο απαξίωσης της Πόλης μας και του ευρύτερου νομού. Ίσως να θεώρησαν ότι για μια ακόμη φορά θα βαφτίσουν το “κρέας“ “οψάριον“ κι οι πολίτες της Καρδίτσας θα τους πιστέψουν. Μάλιστα τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Καρδίτσα βγαίνει κερδισμένη από την υποβάθμιση που υφίσταται ακαδημαϊκά. Αφέλεια ή αδιαφορία; Θα το δείξει η Ιστορία.
Η αντίδρασή μας, επιβάλλεται να είναι μαζική για τη διασφάλιση των κεκτημένων μας και την περαιτέρω διεκδίκηση όσων μας αναλογούν. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε και πλαισιώνουμε την κίνηση όλων των ανεξάρτητων φορέων στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα την Παρασκευή στις 11:30, ώστε ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι να συνδράμει στην εν λόγω προσπάθεια.

*Γανιάς Γ. Νικόλαος
Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Ν.Ε. Καρδίτσας

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.36
Δύση: 18.37
Σελήνη
9 ημερών
1205
Ολόκληρη η βορειοδυτική Μικρά Ασία περιέρχεται στους Λατίνους.
1770
Απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πολιορκία της Κορώνης.
1914
Οι Αλβανοί πνίγουν στο αίμα εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς.
1919
Αποφασίζεται και επιτυγχάνεται η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία.
1941
Ισχυρή ιταλική επίθεση στο μέτωπο Τρεμπεσίνας αποκρούεται με βαρύτατες απώλειες για τους Ιταλούς.
1959
Η Ελληνική Βουλή ανακηρύσσει ομοφώνως "άξιον της Πατρίδος" τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα (Διγενή).

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"