Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου: Αλήθειες για τα οικογενειακά επιδόματα

Αυξάνονται τα επιδόματα για 738.000 οικογένειες.

Κυρίως ωφελημένες οι οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά.
Αντίμετρα θα ισοφαρίσουν τη μικρή μείωση σε 55 χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Το 2018 θα είναι έτος του παιδιού.

Στη Βουλή συζητείται, και αύριο θα ψηφιστεί, το πολυνομοσχέδιο με το οποίο κλείνει η τρίτη αξιολόγηση. Από τον μέχρι στιγμής διάλογο, προκύπτει το ερώτημα: Θίγονται ή δεν θίγονται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου;
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά.
Τα σημερινά επιδόματα είναι τα σημερινά 650.000.000 € και από το 2018, αυξάνονται σε 910.000.000 €.  Υπάρχει δηλαδή αύξηση κατά 260.000.000 €, ή κατά 40%.
Πως προέκυψε αυτή η αύξηση; Προέκυψε από την εξοικονόμηση πόρων από τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, μέσα από αυτό που ίσως έχετε ακούσει, επισκόπηση δαπανών.
Πως κατανέμονται με το νέο σύστημα;
Με το νέο σύστημα, δημιουργούνται 3 εισοδηματικές κατηγορίες:
από 0- 13.500€, από 13.501€ - 22.500€ και από 22.501€ - 33.750€.
Για την πρώτη εισοδηματική κατηγορία τα ποσά του επιδόματος ανά παιδί για κάθε οικογένεια, προσδιορίζονται ως εξής:
• 70 € το μήνα  για οικογένεια με ένα παιδί,  από 40, που ήταν μέχρι σήμερα.
• 140 € για οικογένεια με δύο παιδιά από 80, που ήταν μέχρι σήμερα.
• 280 € για οικογένεια με 3 παιδιά, από 240 σήμερα, ενώ για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ.
Επιπλέον, και εδώ βρίσκεται το κλειδί, θα το εξηγήσουμε παρακάτω, στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία θα δίνεται το 60% της πρώτης και στην τρίτη κατηγορία θα δίνεται το 40% της πρώτης.  

Ακολούθως, παραθέτουμε τον αναλυτικό πίνακα οικογενειακών επιδομάτων. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Τι δείχνουν, πρακτικά, όλα αυτά; Δείχνουν ότι:
1) Αυξάνονται τα επιδόματα για όλες τις κατηγορίες, γεγονός που σημαίνει ότι 738.000 οικογένειες, σε σύνολο περίπου 804.000,  θα λάβουν αυξημένα οικογενειακά επιδόματα.  Αναλυτικότερα 682.000 οικογένειες  με 1 και 2 παιδιά, θα λάβουν αυξημένα οικογενειακά επιδόματα κατά  57% έως και 110%.  Στην 1η κατηγορία, για εισοδήματα από 0 έως 27.000  295.000 οικογένειες  όλες θα έχουν αύξηση του οικογενειακού τους επιδόματος. 243.000 θα έχουν ετήσια αύξηση επιδομάτων  75% και οι υπόλοιπες τρίτεκνες και πολύτεκνες από 15% έως 57%.
2) Ένα μικρό ποσοστό οικογενειών, περίπου 55.000 στο σύνολο των 804.000, οι οποίες ανήκουν στις 2 υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, θα δουν κάποιες μειώσεις, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής :
• 32.600 οικογένειες, με εισοδήματα από 13.500 έως 45.000, θα έχουν μειώσεις από 1,5% έως 18%
• 22.500 οικογένειες, με εισοδήματα από   22.500 έως 67.000 θα έχουν μειώσεις από 6,6% έως 30%.
3) Τέλος 12.000 οικογένειες με εισόδημα από 33.750€ και πάνω δεν θα πάρουν επίδομα.
Δηλαδή, οι 55.000 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων μαζί, το 6,8% από τις 804.000, είναι αυτές που θα υποστούν κάποια μείωση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αλλά είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς: γιατί να υπάρξει έστω κι αυτή η μείωση σε ένα μικρό ποσοστό τριτέκνων και πολυτέκνων;
Μιλήσαμε όμως πριν, για το κλειδί. Το κλειδί βρίσκεται στα ποσοστά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας, το 60% και το 40% αντίστοιχα.
Ναι, αλλά γιατί μπήκαν αυτά τα ποσοστά; Είναι το επόμενο ερώτημα.
Ας το δούμε κι αυτό:
Πρώτον, η κυβέρνηση θέλησε να εφαρμόσει ένα  πακέτο για την καλύτερη δυνατή στήριξη του παιδιού και της οικογένειας. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά, που είναι ασφαλώς πλειοψηφία και πολλές φορές βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Προφανώς, αυτό δεν το θέλει κανείς να συμβαίνει.
 Δεύτερον, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε την αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα, αλλά εκεί οι δανειστές ζήτησαν μια αρχιτεκτονική του συστήματος, μόνον με τις δυο πρώτες εισοδηματικές κατηγορίες. Τελικά, μπροστά στην επιμονή μας,  επιτεύχθηκε ο συμβιβασμός με αυτά τα ποσοστά. Αυτή είναι η δεύτερη αλήθεια.
Αλήθεια είναι επίσης, ότι ο προϋπολογισμός για την κοινωνική προστασία από 750 εκατ. € το 2015, διπλασιάστηκε τα 2 τελευταία χρόνια, και θα φτάσει  περίπου στα 1.830.000.000€ το 2018. Εκτός από τη συνολική αύξηση των επιδομάτων κατά 260 εκατ. €, θα δοθούν επιπλέον 40 εκατομμύρια για τα σχολικά γεύματα και 15 εκατομμύρια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και αυτά είναι χρήματα που δίνονται όλα για τα παιδιά.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση με τα οικογενειακά επιδόματα,  γνωστή λίγο - πολύ στους πολίτες και στα συλλογικά όργανα των  τριτέκνων και των πολυτέκνων.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, ότι οι όποιες απώλειες μέσα στο 2018 θα αντισταθμιστούν από άλλα αντίμετρα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, είναι «δικά μας παιδιά». Γιατί για μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι κοινωνικές δαπάνες, είναι δαπάνες παραγωγικές.
Στην κατεύθυνση αυτή, το 2018 θα είναι έτος του παιδιού. Η παιδική προστασία είναι το βασικό μας μέλημα, η οποία δεν εξαντλείται στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά εντοπίζεται και στους 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα δημιουργηθούν, στα ζεστά σχολικά γεύματα, στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, στην αναδοχή, την υιοθεσία και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, τις οποίες θέλουμε να συζητήσουμε και να στηρίξουμε από κοινού.
Το γεγονός ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, θα σημάνει την κατάργηση της επιτροπείας από τους δανειστές. Θα δώσει τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Κατά συνέπεια, θα διευρύνει τα περιθώριά μας για την άσκηση μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.
Τα καταφέρνουμε στον καιρό της κρίσης. Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια.  Με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με το ΚΕΑ, με την πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη όλων των πολιτών, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι. Με τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Παιδεία και την Υγεία.
Όμως, τα καλλίτερα είναι μπροστά μας. Για όλο τον ελληνικό λαό.
Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, στο μέτρο που τους αναλογεί, θα συμβάλουν στη δίκαιη ανάπτυξη της πατρίδας μας. Και, με  το δραστήριο και αγωνιστικό κίνημά τους, θα διεκδικήσουν αποφασιστικά το μερτικό που τους ανήκει, τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου    
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας        

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.58
Δύση: 20.59
Σελήνη
5 ημερών
740
Θάνατος του Αυτοκράτορος Λέοντος Γ΄ Ισαύρου. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Ε΄.
860
Ρωσικός στόλος εισέρχεται στον Βόσπορο, λεηλατεί τις ακτές και επιτίθεται κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1470
Άφιξη των χερσαίων δυνάμεων του Μεχμέτ Β΄ Πορθητού στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα για να λάβουν μέρος στην πολιορκία της.
1821
Οι κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου Ηπείρου κηρύσσουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων.
Οι Αμπαδιώτες Τούρκοι επιτίθενται ορμητικά στους Κρήτες επαναστάτες στον Άγ. Βασίλειο.
Μάχη της Λαγκάδας.
1913
Άρνηση των Βουλγάρων να αποσύρουν τα τμήματά τους από τη Θεσσαλονίκη και εξαναγκασμός τους σε παράδοση.
1914
Οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων εγκρίνουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1953
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρρυ (ύψ. 440).
1956
Εμπρησμός δασώδους περιοχής στην Τρόοδο από τους Άγγλους με σκοπό την σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η ευχάριστη είδηση

Μια βδομάδα μετά το γάμο, η γυναίκα ξυπνάει τον άντρα της, πριν καλά καλά χαράξει.
- Αγάπη μου, έμαθα τα ευχάριστα νέα και σε ξύπνησα άρον άρον να σου τα πω. Σε λίγο καιρό θα είμαστε τρεις στο σπίτι.
Παρά το άγριο ξύπνημα, ένα τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας σχηματίζεται στο πρόσωπο του άντρα.
- Αλήθεια κούκλα μου; Είσαι σίγουρη για το χαρμόσυνο αυτό νέο;
- Ναι, διάβασε το τηλεγράφημα που μόλις μου ήρθε:
- "Έρχομαι απόψε με το τρένο των δέκα STOP Φιλιά STOP Η μαμά σου STOP".